Brussel

Vandaag
  • -7°
  • 8%
  • ZZW 4km/u
Het weer voor 10 dagen

De meest iconische robotfilms uit de filmgeschiedenis

Robots zullen steeds meer deel uit gaan maken van ons leven. Voor het eerst heeft zelfs een land, Saudi-Arabië, het staatsburgerschap toegekend aan een robot. Een vrouwelijke robot dan nog wel. Een primeur, maar tegelijk een PR-stunt.

De meest iconische robotfilms uit de filmgeschiedenis © Disney/PIXAR


Ook in de filmwereld duiken regelmatig robots op. Eerder gaven we een overzicht van artificiële intelligentie in films, deze week blikken we terug op de meest memorabele robots uit de filmgeschiedenis.

Metropolis (1927)

Metropolis (1927) © IMDB


De voorloper van elke robotfilm : Metropolis. Amper twee jaar nadat het woord 'robot' werd uitgevonden, voert Fritz Lang ons mee naar de toekomst, meerbepaald naar het jaar 2026. De expressionistische sciencefictionfilm waarin Lang profetisch verwijst naar de gevaren van een té geïndustrialiseerde samenleving is nog steeds actueel. De sf-klassieker is een huzarenstukje van special effects en een knap staaltje van futuristische architectuur. Het is meteen duidelijk waar heel wat recentere films de mosterd haalden.

Forbidden Planet (1956)

Forbidden Planet (1956) © IMDB


De jaren 1950 vormden de eerste gouden eeuw van de sciencefictionfilm in de Verenigde Staten. Forbidden Planet brengt ons naar de drieëntwintigste eeuw, naar het moment waarop een ruimteschip een planeet ontdekt waarop een wetenschapper en zijn dochter leven (een verwijzing naar 'The Tempest' van Shakespeare). De film bevat een fikse dosis vertrouwde sci-fi elementen. We krijgen technobabble, morele en filosofische dilemma’s, lasers, mysterieuze ruïnes en een robot. Niet zomaar een robot, maar Robby the Robot. Vloeiend in 187 talen, beresterk en onbedoeld humoristisch. Geen bijrol, maar een volbloed personage met een uiterlijk dat zeer iconisch zou worden. Robby de robot werd erg populair en later de referentie voor een heleboel filmmakers, van Steven Spielberg tot George Lucas.

Sleeper (1973)

Sleeper (1973) © IMDB


Deze Sf-parodie is een film uit de vroege periode van Woody Allen. Het is de eerste in een reeks van vier films die hij samen schreef met Marshall Brickman, en die door critici en fans tot zijn beste werk worden gerekend (de andere drie zijn: Annie Hall, Manhatten en Manhattan Murder Mystery.)
 
Woody speelt zelf Miles Monroe, een jazzmuzikant en tevens eigenaar van een gezondheidswinkel die na een fout bij een kleine operatie wordt ingegevroren. Pas na 200 jaar wordt Miles weer tot leven gewekt, als een paar overijverige wetenschappers in de weer zijn met zijn lichaam. Amerika is in tussentijd een politiestaat geworden, en omdat de wetenschappers leden waren van het verzet, wordt de nieuweling met het vreemde uiterlijk uitgeroepen tot een vijand van de staat. Er is maar één mogelijkheid om aan zijn achtervolgers te ontsnappen: hij zal 'undercover' moeten gaan als huishoudrobot van Diane Keaton...

The Stepford Wives (1975)

The Stepford Wives (1975) © IMDB


Satirische horrorfilm gebaseerd op de bestseller van Ira Levin, de schrijver van Rosemary's Baby.     
Joanna Eberhart en haar familie verhuizen naar het kleine stadje Stepford. Het valt haar op dat alle vrouwen zich voordoen als de perfecte echtgenote, de droom van elke man. Als haar vriendin Bobbie Markowe zich plotseling vreemd begint te gedragen, komt Joanna tot de verschrikkelijke ontdekking dat Bobbie en alle andere vrouwen door robots zijn vervangen. In 2004 kwam er een humoristische remake van deze cultfilm uit 1975.

Star Wars (1977 - )

Star Wars (1977 - ) © IMDB


De helden uit Star Wars hoeven zelfs geen introductie meer, iedereen kent ze wel. De kleine R2-D2 heeft de oplossing voor alles en C-3PO is de komische betweter.

RoboCop (1987)

RoboCop (1987) © IMDB


Keiharde sciencefictionfilm van Paul Verhoeven over de toekomstige agent RoboCop - half mens, half machine - die de misdaad in Detroit bestrijdt. Robocop betekende in 1987 de grote doorbraak van Verhoeven in Hollywood.

Het Detroit van de toekomst wordt geregeerd door de misdaad. Daarnaast wordt de dienst uitgemaakt door één groot bedrijf, OCP, dat zelfs controle heeft over de politie. Als agent Alex Murphy door een sadistische straatbende aan flarden wordt geschoten, gebruikt OCP zijn lichaam voor een nieuw project om de criminaliteit de kop in te drukken: RoboCop. Murphy wordt opgelapt en omgebouwd tot een robot. Zijn brein wordt opnieuw geprogrammeerd en zo wordt hij weer tot leven gewekt. RoboCop veegt de straten van Detroit schoon. Maar ondanks alle technologie sijpelt Murphy's oude geest langzaam door de computercode heen en zint hij op wraak op zijn moordenaars.


I, Robot (2004)

I, Robot (2004) © IMDB


In het Chicago van 2035 behoren robots tot het alledaagse leven. Ze staan ten dienste van de mensen en worden door hen blindelings vertrouwd, omdat ze geprogrammeerd zijn volgens de drie wetten van de robotica. Deze bepalen dat de technologische hoogstandjes de mensen geen kwaad kunnen doen. Rechercheur Del Spooner houdt er echter een andere mening op na. Hij moet de moord op de briljante wetenschapper Alfred Lanning ophelderen en hij vermoedt dat de dader een robot is. Naarmate het onderzoek van Spooner vordert, groeit bij hem het besef dat de hele mensheid in gevaar is.

Transformers (2007)

Transformers (2007) © IMDB


In deze actiefilm van Michael Bay komen buitenaardse robots, de Transformers, opgedeeld tussen de Autobots en de Decepticons, hun strijd op de Aarde uitvechten. Het zijn geavanceerde robots die zich vermommen als auto’s, trucks en vliegtuigen en op de juiste momenten transformeren in metalen reuzen die met elkaar op de vuist gaan. Het was het begin van een van de grootste franchises in de hedendaagse cinema.

Transformers: The Last Knight is vanaf 1 november beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Wall-E (2008)

Wall-E (2008) © Disney/PIXAR


Het is het jaar 2815. Terwijl de mensheid de planeet Aarde vanwege oververvuiling heeft moeten verlaten, is het kleine robotje WALL-E in zijn eentje nog steeds bezig met het schoonmaken van de verlaten planeet. Elke dag weer maakt hij van de grote bergen afval kleine pakketjes en neemt de unieke spullen die hij tegenkomt in het vuilnis mee naar huis. Op een dag wordt de robot EVE naar de planeet Aarde gestuurd om te onderzoeken of het leven op de planeet weer mogelijk is. De superschattige en ontroerende Wall-E wordt verliefd op het mooie en moderne robotje EVE. Een ware aanrader voor klein en groot!

Chappie (2015)

Chappie (2015) © IMDB


Chappie is van die 'brave' robots, die enkel in harmonie wenst te leven en de wereld te ontdekken. Toch zal hij het tegen een heleboel vijanden moeten opnemen om in 'leven' te kunnen blijven.

In de nabije toekomst wordt misdaad met behulp van robots bestreden door een brute politiemacht. Maar de mensen vechten terug. Eén van deze robots wordt gestolen en opnieuw geprogrammeerd waardoor hij de eerste robot wordt die zelf kan nadenken en gevoelens heeft. Wanneer deze androïde, genaamd Chappie, gekidnapt wordt door criminelen vormt hij al snel een bedreiging voor de politiestaat. Alle middelen worden ingezet om hem te vernietigen en te voorkomen dat er meerdere soortgelijke androïden worden geproduceerd. Chappie moet leren om voor zichzelf op te komen, het gevaar en geweld in de wereld te begrijpen en het goede te verdedigen.

Chappie - Artificiële intelligentie op z’n Zuid-Afrikaans
Welke robots mogen we in de toekomst verwachten?
Artificiële inteligentie in films, een blik in de toekomst?
Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Dossiers