Brussel

Vandaag
  • 23° 15°
  • 7%
  • Z 13km/u
Het weer voor 10 dagen

Artificiële inteligentie in films, een blik in de toekomst?

Artificiële inteligentie in films, een blik in de toekomst?

De filmwereld is altijd al gefascineerd geweest door artificiële intelligentie. Denk maar aan HAL 9000, de legendarische computer uit Kubricks '2001: A Space Odyssey' (1968). Of Jarvis in de films 'Iron Man', 'Iron Man 2', 'Iron Man 3', 'The Avengers' en 'Avengers: Age of Ultron'. En momenteel lopen 'Geostorm' en 'Blade Runner 2049' in de zalen, twee films die een eerder somber beeld schetsen van AI. In deze films speelde technologie en kunstmatige inteligentie zeer een belangrijke rol...

2001: A Space Odyssey (1968)

2001: A Space Odyssey (1968) © Warner Bros. Entertainment Inc./IMDB

Met de film 2001: A Space Odyssey bracht Stanley Kubrick het sciencefictiongenre naar ongekende hoogten. De manier waarop hij onderwerpen aanbracht zoals de evolutie van de mensheid, de technologie en artificiële intelligentie, was ongezien, net als de invloed die dit visionaire werk zou hebben. De genialiteit van Kubricks cultfilm schuilt ook in zijn legendarische soundtrack: muziek van Johann en Richard Strauss gaat er samen met werken van Arma Khachaturian en György Ligeti, die op zijn beurt erkenning kreeg dankzij deze film.

Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL9000. Tijdens de reis begint Hal menselijke trekken te vertonen. Opzettelijk lijkt hij de missie te willen saboteren. Echt akelig wordt het wanneer de op hol geslagen HAL, de beruchte, met artificiële intelligentie uitgeruste boordcomputer van de Discovery One, in de nabijheid van Jupiter afrekent met de bemanning. Uiteindelij k weten Bowman en Poole HAL uit de schakelen.

Een film van  Stanley Kubrick, met Keir Dullea, Gary Lockwood en William Sylvester

Blade runner (1982)

Blade runner (1982) © Warner Bros. Entertainment / IMDB

In ’82 keken ze nog heel anders naar het jaar 2019 dan wij nu. Blade Runner speelt zich af in dat jaar in een duister Los Angeles dat overbevolkt en extreem vervuild is. Rick Deckard (Harrison Ford) is een 'Blade Runner': een politieagent die ingezet wordt om 'replicants' (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.

Een film van Ridley Scott, met Harrison Ford, Rutger Hauer, Daryl Hannah en Sean Young

Momenteel loopt de sequel, 'Blade Runner 2049' in de zalen.

The Terminator (1984)

The Terminator (1984) © Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. / IMDB

In de toekomst vindt er een wereldoorlog plaats tussen de mensen en de machines. De machines sturen een Terminator terug in de tijd. Deze cyborg heeft maar één missie: het doden van Sarah Connor, omdat haar ongeboren zoon zal uitgroeien tot de leider van het menselijk verzet. De mensen sturen guerrillastrijder Kyle Reese terug in de tijd. Hij moet Sarah Connor zien te vinden om haar te beschermen tegen de Terminator. Schwarzenegger is een T-800 Model 101 robot die eruit ziet als een mens (zo kon er bespaard worden op special effects), maar met zijn metalen skelet een echte vechtmachine is.

Een film van James Cameron, met Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton en Michael Biehn

Nadien volgden nog Terminator 2: Judgment Day (1991), Terminator 3: Rise of the Machines (2003), Terminator Salvation: The Future Begins (2009) en Terminator Genisys (2015).

Star Trek : Generations (1994)

Star Trek : Generations (1994) © Paramount Pictures / IMDB

Aan het einde van de 23ste eeuw nemen gelegenheidsgasten Pavel Checkov, Montgomery Scott en kapitein James T. Kirk de gloednieuwe Enterprise-B een eerste vlucht. Deze eerste reis, enkel bedoelt om het schip in te wijden, loopt uit op een ramp wanneer twee transportschepen in nood komen bij een mysterieuze energierimpel. De onvoorbereide Enterprise redt een handvol passagiers maar Kirk moet het bekopen met zijn leven. 78 jaar later krijgt kapitein Picard het aan de stok met de voortvluchtige wetenschapper Tolian Soran die volledige zonnestelsels wil vernietigen. En de enige man die deze krankzinnige geleerde kan stoppen is al 78 jaar dood. Een belangrijk thema in de film is Data's persoonlijke missie om menselijker te worden. Hij wil dolgraag menselijke emoties leren begrijpen en laat daarom een emotiechip installeren bij zichzelf. De emoties lijken Data echter te veel te worden, vooral omdat hij nu ook negatieve emoties zoals angst kan ervaren.

Een film van David Carson, met Patrick Stewart, Jonathan Frakes en William Shatner

The Matrix (1999)

The Matrix (1999) © IMDB

Een bijna vast thema in films rond AI is de strijd van mens tegen machine. Die strijd kan bijna niet mooier en meer letterlijk in beeld gebracht worden dan in The Matrix, met een glansrol voor Keanu Reeves als Neo.

De computerhacker Neo komt erachter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze 'Matrix' gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.

Een film van Lilly en Lana Wachowski, met Keanu Reeves, Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss

The Matrix is het eerste deel uit een trilogie. Nadien volgden The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions (beide uit 2003).

A.I. Artificial Intelligence (2001)

A.I. Artificial Intelligence (2001) © Warner Brothers and Dreamworks LLC / IMDB

Steven Spielberg maakte dit project van Stanley Kubrick af, over een kleine robotjongen die wil weten of hij meer kan zijn dan alleen een machine.

De plot draait rond David (Haley Joel Osment), een robotjongen (mecha), die is uitgerust met het vermogen lief te hebben. Dit prototype wordt toevertrouwd aan een koppel wiens enige zoon in een coma ligt, maar wordt uiteindelijk verplicht het gezin te verlaten wanneer die zoon weer ontwaakt. David begint aan een eenzame zoektocht naar de Blauwe Fee, waarvan hij denkt dat die van hem een echte jongen kan maken. Daarbij wordt hij bijgestaan door een robotteddybeer en Gigolo Joe, een liefdesmecha, gespeeld door Jude Law.

Een film van Steven Spielberg, met Haley Joel Osment, Jude Law en Frances O'Connor

The Machine (2013)

The Machine (2013) © IMDB

Diep in de tweede Koude Oorlog streeft het ministerie van defensie van Groot-Brittannië naar een ander en ultiem wapen. De computerprogrammeur Vincent McCarthy komt onverwacht met een antwoord in de vorm van 'The Machine', een supersterke menselijke cyborg. Wanneer een fout in de programmatuur er voor zorgt dat zijn laboratorium vernield wordt, neemt McCarthy zijn creatie mee onder de grond, ver weg van nieuwsgierige ogen.

Een film van Caradog W. James, met Toby Stephens, Sam Hazeldine en Caity Lotz

Her (2013)

Her (2013) © IMDB

In de nabije toekomst raakt de eenzame, gescheiden schrijver Theodore geïntrigeerd door een nieuw geavanceerd computersysteem, dat een geheel eigen identiteit vormt op basis van de voorkeuren van de gebruiker. Wanneer hij het systeem activeert neemt het de gedaante aan van Samantha, een zwoele vrouwelijke stem met een verrassend menselijk gevoel voor humor en empathie. Hun vriendschap verdiept zich steeds meer door alle input en ervaringen die Theodore en Samantha met elkaar delen, en lijkt zelfs tot een gevoel van liefde voor elkaar te evolueren. Maar wat betekent deze emotie eigenlijk in dit digitale tijdperk?

Een film van Spike Jonze, met Joaquin Phoenix, Olivia Wilde, Amy Adams, Rooney Mara en Scarlett Johansson

Ex Machina (2014)

Ex Machina (2014) © IMDB

Ex Machina kijkt met een kritische blik naar een toekomst van mens en machine, waarin het hoofdpersonage (net als in Her) verliefd wordt op een AI-systeem. Verschil is dat het computersysteem dit keer wél een lichaam meekrijgt.

Programmeren én experimenten staan centraal in Ex Machina. Caleb, een 26-jarige programmeur die werkzaam is voor het grootste internetbedrijf ter wereld, wint een wedstrijd waarbij hij een week mag doorbrengen in het buitenverblijf van Nathan, de teruggetrokken CEO van het bedrijf. Wanneer Caleb echter aankomt op de afgelegen locatie, ontdekt hij dat hij moet deelnemen aan een vreemd en fascinerend experiment waarin hij te maken krijgt met de eerste echte kunstmatige intelligentie, ondergebracht in het lichaam van een mooi robotmeisje.

Een film van Alex Garland, met Alicia Vikander, Oscar Isaac en Domhnall Gleeson

The Imitation Game (2014)

The Imitation Game (2014) © StudioCanal / IMDB

In deze film uit 2014 keren we terug naar het meest prille begin van de computer. The Imitation Game (met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol) brengt ode aan Alan Turing, een wetenschapper die in zijn eentje de Tweede Wereldoorlog met twee jaar verkortte. In deze film uit 2014 keren we terug naar het meest prille begin van de computer. Het verhaal speelt zich af tijdens Wereldoorlog II op het moment waarop Alan Turning de uitdaging aangaat de Enigma code te breken met behulp van andere wiskundigen. De man is niet erg sociaal en worstelt met zijn homoseksualiteit, maar toch is hij een onmisbare factor om de Enigmacode, een communicatiemiddel van de Duitsers, te kraken. De film won een Oscar voor beste bewerkte script en Turing werd meteen wat bekender bij het grote publiek. Een passend eerbetoon aan de man wiens werk een niet te onderschatten invloed had op de ontwikkeling van de computer en een steengoede verfilming van het boek ‘Alan Turing: The Enigma’ van Andrew Hodges.

Een film van Morten Tyldum, met Benedict Cumberbatch, Keira Knightley en Matthew Goode

Artificiële intelligentie? Dit moet je onthouden!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Dossiers