Welke robots mogen we in de toekomst verwachten?

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Opmerkelijke robots

Ze zijn ontzettend slim, uiterst precies en ze kunnen uren blijven doorgaan. Daardoor maken ze zwaar werk draaglijk en ze kunnen zelfs gevaarlijke jobs voor hun rekening nemen. Heel wat robots gebruiken we de dag van vandaag al. Op anderen gaan we niet zo gek lang meer moeten wachten. Maar welke soorten robots bestaan er eigenlijk allemaal? Daar kom je in deze diashow snel achter. Wedden dat je versteld zult staan?

Keukenrobot

Kook je niet graag? Maar heb je ontzettend veel zin in zelfgemaakte sushi, macarons of grootmoeders spaghetti? Eén tik op het touchscreen volstaat. Tenminste, als je een Moley Robotics Chef in huis hebt. Dat is een high-tech keuken mét robot. De armen van de robot bevinden zicht net boven je kookvuur. De robot is uiterst precies en kan bijvoorbeeld spaghetti in een pot water doen, het na de juiste kooktijd afgieten en de saus bereiden. Gehakt aanbakken, tomaten toevoegen, perfect kruiden... Moley kan het allemaal. De robot kan zelfs borden dresseren. Nog straffer? Hij leert ontzettend snel. Zo is er bijvoorbeeld een opnamemodus. Wanneer jij je favoriete gerecht maakt, registreert Moley al je bewegingen én hij onthoudt welke ingrediënten er allemaal nodig zijn. Vervolgens sla je het gerecht op en als je er een maand later nog eens zin in hebt, maakt Moley het voor jou. Terwijl jij aan het smullen bent, veegt de robot het aanrecht helemaal schoon. Wat wil je nog meer? Moley is wereldwijd onthuld tijdens een robotshow in de Hanover Messe en zou in 2018 op de markt komen. Over het prijskaartje is met nog geen woord gerept. Wellicht kan niet iedereen zich een Moley keukenrobot permitteren. Het is immers veel meer dan de robotarmen en een touchscreen: je koopt een volledige Moley-keuken. De makers werken al sinds januari 2014 aan het concept.

Hotel gerund door robots

In Japan opende in de zomer van 2015 het allereerste hotel dat volledig gerund wordt door robots. Het Henn-na Hotel in Sasebo maakt deel uit van Huis Ten Bosch, een themapark met een Nederlands tintje. Om in te checken heb je de keuze uit twee robots: een humanoïde die Japans spreekt of een robotdino mét strikje die de Engelse taal machtig is. Het hotel heeft niet voor niets de bijnaam Weird Hotel gekregen. Zodra je ingecheckt bent, zet je je bagage op een zelfrijdende trolley. Die transporteert je koffer naar jouw kamer. Een sleutel? Die heb je niet nodig. De deur opent op basis van gezichtsherkenning. In je kamer is ook flink wat high tech aanwezig. Zo kun je het licht met je stem inschakelen of doven. Heb je een vraag over het weer of de omgeving? Op een Siri-achtige manier krijg je onmiddellijk een antwoord. En 's ochtends, in de ontbijtruimte, maak je kennis met de conciërgerobot. Hij zorgt voor koffie, sinaasappelsap en broodjes. De reacties op websites als Booking.com en Tripadvisor zijn alvast lovend. Zin in een reisje naar Japan? Dan moet je zeker een nachtje in Henn-na Hotel overwegen. De kamers zijn ruim en de prijs per nacht valt erg goed mee. Reken op een richtprijs vanaf ongeveer 7000 yen (ca. 60 euro).

Aardbeien plukken

Ook in België zijn heel wat mensen met robotica bezig. Neem nu het Leuvense technologiebedrijf Octinion . Zij hebben onlangs een robot voorgesteld die aardbeien in serres kan plukken. Het bedrijf werkte naar eigen zeggen zo'n drie jaar aan de robot, maar het geleverde werk werpt nu – letterlijk – vruchten af. De zelfrijdende robot is voorzien van een 3D-geprinte arm met een zachte, rubberen plukhand. De drie camera's spotten rijpe aardbeien en vervolgens plukt de arm de vrucht. Daarna legt hij de aardbei met het kroontje naar beneden in een plastic bakje. Opmerkelijk is de finesse van de robot. In tegenstelling tot de Japanse tegenhanger trekt de robot van Octinion het steeltje niet mee. Op vlak van snelheid moet hij bovendien niet onderdoen voor de capaciteiten van een ervaren menselijke plukker. Gemiddeld plukt de robot om de drie seconden een rijpe vrucht. Aardbeientelers uit verschillende landen lijken alvast enthousiast. De robot heeft immers geen pauze nodig én kan ook 's nachts werken. Bovendien heeft hij geen nood aan vakantie en ook de kans op een burn-out is onbestaande. Kleine telers zullen hun seizoenarbeiders wellicht nog niet snel inruilen voor een robot omwille van de hoge investeringsprijs van ongeveer 100.000 tot 150.000 euro. Grote jongens dromen er echter nu al van. Er zou weldra een proefproject van start gaan bij telers in Hoogstraten, Leuven, het Verenigd Koninkrijk en Portugal. CEO Tom Coen verwacht de eerste door een robot geplukte aardbeien in 2018 in de winkels.

Rekkenscanners

Werken in een supermarkt? Dat betekent dat je regelmatig ook rekken moet bijvullen. En dat is niet altijd een even eenvoudige klus. Je moet eerst controleren wat er niet meer in voorraad is, vervolgens moet je het juiste product gaan halen in het magazijn en daarna moet je de nieuwste producten achteraan bijvullen. Bij Walmart , een grote supermarktketen uit de Verenigde Staten, wordt er momenteel volop geëxperimenteerd met robots die deze klus klaren. De zelfrijdende robots scannen volledig autonoom de voorraden, ontbrekende prijsetiketten en misplaatste producten. De robot patrouilleert als het ware door de rekken en controleert alles. Als er een klant in de buurt is, wacht de robot tot de weg vrij is. Dankzij de beeldherkenningstechnologie 'ziet' de robot in één oogopslag of er nog voldoende producten in het rek staan. Producten bijvullen kan deze robot evenwel nog niet. Hij stuurt een melding naar een winkelmedewerker en laat weten welke producten aangevuld moeten worden. Voorlopig gaat de Amerikaanse supermarktketen de menselijke medewerkers dus nog niet vervangen door robots, maar dankzij de slimme rekkenscanners houden de medewerkers wel meer tijd over om de klanten te bedienen.

Medische robot

Ook in de medische sector vind je heel wat robots terug. Die zien er niet als humanoïde uit, maar ze bieden wel ontzettend veel voordelen. In heel wat operatiekamers worden chirurgen bijgestaan door robotassistenten. In het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst werkt de Belgische uroloog Alexandre Mottrie bijvoorbeeld met de Da Vinci Robot. De uroloog komt in het operatiekwartier niet vaak in contact met zijn patiënt. Hij maakt wel nog de incisies, maar zodra de armen van de robot in de buikholte van de patiënt zijn gebracht, neemt de chirurg plaats achter zijn werkstation. Via controllers kan de chirurg ontzettend precies werken. De robot heeft drie medische instrumenten vast en wisselen gebeurt ontzettend snel. Om de armen te bewegen gebruikt de chirurg de voetpedalen. De robot biedt verschillende voordelen: een chirurg beschikt op die manier over een extra paar handen én ogen. Volgens heel wat medici is dit vernuft stuk toptechnologie nog maar het begin. Binnen enkele jaren – niemand weet hoe snel het precies zal evolueren – zullen heel wat standaardoperaties volledig autonoom uitgevoerd worden. Dat klinkt misschien een beetje akelig, maar de kans op medische fouten is op deze manier stukken kleiner.

Revalideren met een robot

Moet je na een bepaalde operatie revalideren? Ook dat kan met behulp van een robot. Het Jessa Ziekenhuis in Herk-de-Stad was vorig jaar het eerste Belgische revalidatiecentrum waar er een robot ingeschakeld werd om een arm opnieuw te leren gebruiken. De zogenoemde Armeo Power – een fikse robot van zo'n 180.000 euro – is een Zwitserse uitvinding. Het apparaat is uitermate geschikt voor patiënten met een neurologisch letsel zoals een beroerte of herseninfarct. In principe neem de robot de functie van de arm over. Zodra de arm of hand van de patiënt in de robot bevestigd is, programmeert de revalidatie-arts de robot. Vervolgens voert de robot repetitieve handelingen uit. Doorheen het revalidatietraject wordt de intensiteit opgevoerd zodat het herstel sneller verloopt. Dankzij de robot zou de hersteltijd met een maand ingekort kunnen worden. De robot laat de arm op een vloeiende manier aan nieuwe bewegingen wennen. De oefeningen zijn ontzettend gevarieerd. Er is zelfs een computerspel geïntegreerd om het boeiend te houden. De patiënten kunnen op die manier op een competitieve en aangename manier revalideren.

Robot bewaakt de firma

Zelfs voor security-opdrachten kun je een robot inschakelen. Microsoft was in 2014 het eerste bedrijf dat een zogenoemde K5-robot van Knightscope inschakelde om het bedrijventerrein in Silicon Valley te beveiligen. Het zwaargewicht – de robot weegt zo'n 136 kilogram – is anderhalve meter hoog en detecteert geluid en beweging. Naast de verschillende camera's zijn er heel wat indrukwekkende specificaties: de robot heeft tig verschillende sensoren, kan nummerplaten herkennen, herkent verdacht gedrag en is uitgerust met vier microfoons. Dankzij de weersensoren kan hij zelfs bij storm of felle regen waarschuwingen versturen. Indringer gespot? Dan loeit er niet enkel een sirene, de robot kan je in smalle gangen ook de doorgang blokkeren. Inmiddels is Microsoft lang niet het enige bedrijf dat een K5 Securitguard in dienst heeft. De robot patrouilleert ook in verschillende andere Amerikaanse bedrijven, parkings en scholen. Een andere bekende bewakingsrobot is SAM. Deze robot is eveneens verbonden met een alarmsysteem. Vandaag wordt SAM – wat trouwens staat voor Secure Autonomous Mobile – al meermaals ingezet in distributiebedrijven en kantoren.

Digitale ober

Ook in een restaurant of café kan een robot werken. In het Chinese Kunshan heeft een zaakvoerder beslist om alle obers te vervangen door robots. Onder andere omdat horecapersoneel er ontzettend duur is. Het blijkt een geniale zet te zijn. Het restaurant is een echte publiekstrekker geworden. Er zijn twee soorten robots in de zaak. De ene rijdt op vaste sporen, de andere is een zelfrijdend model dat overal in het restaurant geraakt. De vriendelijke humanoïden brengen onder andere noedels, gebakken rijst, loempia's en dumplings naar de juiste tafels. Zelfs in de keuken tref je enkele robots aan die simpele taken zoals roeren, kloppen of schudden voor hun rekening nemen. Zij hebben wel nog de hulp van menselijke koks nodig. De eigenaar van het restaurant heeft vandaag nog maar 6 medewerkers in dienst. In het verleden waren dat er 20. Sommige klanten klagen wel dat ze te lang op hun eten moeten wachten. Kinderen zouden zo verknocht zijn aan de robots dat ze hen de hele tijd willen knuffelen.

Robocop

Mag het nog wat gekker? In Dubai zijn er de allereerste tests met robotagenten. De robocops zijn zelfrijdend en kunnen surveilleren op drukbezochte plekken zoals winkelcentra, pretparken of toeristische attracties. De verschillende camera's op de robotagent staan in verbinding met het centrale commandocentrum. In de toekomst zou zelfs gezichtsherkenning een mogelijkheid zijn. Toch kan de digitale politieagent meer dan alles een beetje in de gaten houden. Hij is namelijk ook voorzien van een touchscreen en kan zelfs praten. Voorlopig enkel in het Engels en Arabisch, weldra ook in het Russisch, Spaans, Frans en Chinees. Ook al is de eerste robocop nog maar net onthuld, enkele straffe koppen werken nu al aan zijn opvolger. Deze robocop 2.0 zou binnen twee jaar op de markt moeten komen. Hij zou maar liefst 3 meter hoog zijn en topsnelheden tot 80 kilometer per uur (!) aankunnen. De overheid van Dubai gelooft erg in robots. Volgens hun glazen bol zou tegen 2030 maar liefst 25% van de agenten niet meer uit vlees en bloed bestaan.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top