Hockey voor dummies: wat moet je allemaal weten?

Sport | De hockeysport wint de laatste jaren enorm veel aan populariteit in ons land, dankzij de goede prestaties van onze nationale ploegen. Maar wat moet je precies allemaal weten om het spel te volgen?

Door MF

Deel dit nieuws

Tien spelers en een doelman

Wel hetzelfde als in het voetbal is het aantal spelers dat op het veld staat. Elke ploeg stelt tien veldspelers en een doelman op. De grote verschillen zijn dat er slechts vijf wisselspelers zijn toegestaan én dat er onbeperkt gewisseld mag worden. De doelman draagt een heel beschermende outfit, met onder meer een bodyprotector, grote handschoenen en een helm. De veldspelers beperken zich tot scheenlappen en een gebitbeschermer.

Een uur hockey

Vroeger duurde een hockeymatch twee keer 35 minuten, maar sinds 2014 is op internationale toernooien de duur ingekort naar vier keer 15 minuten, een uur dus. Dat wil zeggen: er wordt een uur effectief gespeeld. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het voetbal wordt de tijd stopgezet als het spel stilligt. Bovendien volgt er na een doelpunt en het toekennen van een strafcorner telkens een time-out van 40 seconden.

De stick

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de stick. Want zonder stick wordt het moeilijk om de bal rond te spelen en doelpunten te maken. Een stick moet wel aan bepaalde regels voldoen, zoals de grootte van de kromming en de dikte van de stick. Volgens de reglementen moet de bolle kant altijd rechts zijn, en de platte kant dus links. Sticks speciaal voor linkshandigen zijn dus niet toegestaan. Overigens is de stick het enige waarmee veldspelers de bal mogen raken, met de voet is namelijk een fout.

Videoref

Sinds 2009 is er een uitgebreid videorefsysteem in het hockey. In tegenstelling tot het voetbal moet de videoref niet zelf tussenkomen, maar beslissen de teams wanneer ze een beroep op hem doen. Als de ref in hun ogen een foute beslissing nam, kunnen ze de videoref inschakelen. Elk team heeft één call. Is die goed, dan blijft ze staan. Is ze fout, dan ben je ze kwijt. Bovendien geldt dit enkel voor essentiële fases, zoals een strafcorner of doelpunt.

Refs

Niet één hoofdref, maar twee scheidsrechters nemen de beslissingen op het hockeyveld. Ze werken ook nauw samen. Elke ref is verantwoordelijk voor een helft van het veld. Ze mogen echter ook overtredingen fluiten die gemaakt worden op de andere helft, met uitzondering van de cirkel aan het doel.

Gele, rode en ... groene kaarten

Net zoals in het voetbal betekent een rode kaart de uitsluiting, al heeft de kaart in het hockey een ronde vorm. Rood komt relatief weinig voor, want bij een gele kaart wordt al een tijdsstraf uitgedeeld van 5 of 10 minuten, waardoor die speler een tijdje van het veld verdwijnt. Het uitzonderlijke in het hockey is de driehoekige groene kaart, die een tijdsstraf van 2 minuten als gevolg heeft. Deze wordt echter niet aangegeven op het wedstrijdblad.

Strafcorners en strafballen

Een overtreding binnen de doelcirkel - of een zware voorbij de 23-meterlijn - wordt bestraft met een strafcorner. Eén speler trekt de bal vanop de doellijn naar achteren, waar enkele spelers staan te wachten. De bal moet gestopt worden buiten de cirkel, waarna de afwerker kan slepen of slaan. De verdediging stelt zich op op de achterlijn en mag pas naar voren lopen als de eerste pass is gegeven. Bij een zware overtreding in de cirkel wordt een strafbal uitgedeeld, dit is vergelijkbaar met een penalty in het voetbal.

Shoot out

Vroeger werd na een gelijkspel een serie strafballen afgewerkt, maar in 2011 werd gekozen om de winnaar met een shoot out aan te duiden. Vijf spelers van elke ploeg vertrekken aan de 23-meterlijn en krijgen acht seconden om een doelpunt te maken. Is er dan nog geen winnaar, dan volgen er zogenaamde 'sudden death shout-outs'. Dezelfde spelers moeten dan nog een keer, wie het eerst op voorsprong komt, heeft gewonnen.

Vliegende keeper

Een vaak gebruikte tactiek in het hockey bij een late achterstand is die van de vliegende keeper. Het opzet is simpel: de eigenlijke doelman gaat naar de kant en een veldspeler neemt diens plek in. Binnen de verdedigende cirkel heeft hij dezelfde rechten als een doelman en mag hij de bal met handen en voeten raken, maar hij mag ook mee aanvallen. Bij een strafcorner tegen moet hij wel een helm opzetten.

Ondergrond

Hockey werd oorspronkelijk gespeeld op gras, maar dat komt nog amper voor. Al in de jaren '70 begon kunstgras aan zijn intrede en in de jaren '90 was er de opkomst van het waterveld, gemaakt van zeer korte polyethyleenvezels. Dat is echter zeer duur in onderhoud en gebruik en wordt daarom vooral op het hoogste niveau gebruikt.

Afmetingen veld

De afmetingen benaderen die van een voetbalveld. Het speelveld is 91,4 meter lang en 55 meter breed. Strafballen worden vanop 6,4 meter van het doel gegeven en er bevinden zich twee 23-meterlijnen. De doelen zijn 3,66 m breed en 2,14 m hoog, de cirkel daarrond heeft een straal van 14,63 meter.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top