Deze wielrenners gingen veel te vroeg van ons heen

Door Pickx

Deel dit nieuws

De wielerwereld is in rouw. De jonge Belgische wielrenner Michael Goolaerts (23) kwam zondag op de tweede kasseistrook in Parijs-Roubaix ten val na een hartstilstand en overleed in het ziekenhuis van Rijsel. Het was voor de renner van Veranda’s Willems-Crelan zijn eerste Parijs-Roubaix, nadat hij vorige week nog in de aanval ging in de Ronde van Vlaanderen. Eerder liet hij zich ook al opmerken met een negende plaats in Dwars door Vlaanderen.

Goolaerts is jammer genoeg niet de enige wielrenner die veel te vroeg van ons heen ging. Bekijk het  tragisch lijstje met enkele van zijn voorgangers.

Michele Scarponi

De Italiaanse profwielrenner Michele Scarponi (37) overleed op 22 april 2017 aan de gevolgen van een aanrijding door een busje op een trainingsrit. In diezelfde week had Scarponi nog een rit gewonnen in de Tour of Alps voor zijn ploeg Astana. Scarponi was prof sinds 2002 en stond bekend als een goeie klimmer. In 2011 won hij de Giro nadat Alberto Contador gediskwalificeerd werd.

Antoine Demoitié

In maart 2016 werd de Belg Antoine Demoitié (25) aangereden door een motor na een val in Gent-Wevelgem. De jonge Luikenaar van Wanty-Groupe Gobert overleed aan zijn verwondingen. Demoitié won in 2015 de Wanzele Koerse en een rit in het Circuit des Ardennes.

Daan Myngheer

In dezelfde week als het noodlottige ongeval van Demoitié overleed ook Daan Myngheer (22). De jonge Belg werd onwel op het einde van de ochtendetappe van het Critérium International op Corscia en kreeg een hartstilstand in de ambulance. Na enkele dagen coma verloor hij de strijd. Myngheer werd in 2011 Belgisch kampioen bij de junioren en ging in 2015 mee naar het WK voor beloften in Richmond.

Igor Decraene

Igor Decraene was amper achttien toen hij op 30 augustus 2014 om het leven kwam. Decraene was op dat moment regerend wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. In 2014 werd hij provinciaal en Belgisch kampioen tijdrijden. De jonge wielrenner sukkelde onder een trein na een nachtje stappen en dat enkele weken voor het WK in Ponferrada. Voor het volgende seizoen had hij een contract getekend bij het beloftenteam van Omega Pharma-Quick Step.

Rob Goris

In juli 2012 overleed Rob Goris (30) compleet onverwacht in zijn hotel in Frankrijk na een hartstilstand. Goris was er samen met zijn vriendin Katrien Van Looy (kleindochter van Rik) op bezoek in de Tour en was de avond voordien zelfs nog te gast in het tv-programma Vive le Vélo. Goris was aanvankelijk aanvoerder van het nationale ijshockeyteam, maar schakelde later over naar het wielrennen. In 2010 won hij het BK voor elites zonder contract en een jaar later werd hij prof bij Accent Jobs-Willems Veranda’s.

Wouter Weylandt

Wielrenner Wouter Weylandt kwam in de Giro van 2011 om het leven na een dramatische val. De 26-jarige Weylandt ging onderuit in de afdaling van de Passo del Bocco en liep daarbij een fatale schedelbreuk op. Hij zou met zijn pedaal blijven haken zijn achter een muurtje en schoof twintig meter over het asfalt. Weylandt was een groot talent die op dat moment al een ritoverwinning in de Vuelta (2008) en de Giro (2010) op zijn naam had staan. Op het moment van zijn overlijden was zijn vriendin zwanger van hun eerste kindje.

Dimitri De Fauw

In november 2009 stapte baanwielrenner Dimitri De Fauw (28) uit het leven. De Fauw was vooral actief op de piste en was jarenlang een vaste waarde in het zesdaagsecircuit. Hij werd op de piste meermaals Belgisch kampioen in verschillende disciplines. In 2006 botste De Fauw ongelukkig met de Spanjaard Isaac Galvez tijdens de Gentse Zesdaagse. Galvez overleed aan zijn verwondingen en De Fauw sukkelde in een depressie. Na dat fatale jaar ging het sportief bergaf met De Fauw.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be.

Andrei Kivilev

De Kazach Andrei Kivilev (29) kwam in 2003 om het leven na een val in de tweede etappe van Parijs-Nice. Kivilev droeg bij zijn val geen helm en liep een schedelbasisfractuur op. Hij overleed de volgende morgen in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Sindsdien is het dragen van een helm in alle koersen verplicht. Kivilev liet een vrouw en zoontje van zes maanden achter. In 2001 was hij nog vierde geworden in de Tour de France.

Bekijk ook:
Dodelijke ongevallen tijdens wielerwedstrijden

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top