Filmcomponisten die je moet kennen

Muziek | We staan er dikwijls niet meer bij stil, maar als ze er niet is, vervelen we ons vaak heel snel. Filmmuziek helpt ons al jaren voelen wat we moeten voelen om mee te blijven in het verhaal en kan daarom soms zelfs een lappendeken zijn voor een middelmatige film. Ontelbare deuntjes ken je al, die onlosmakelijk zijn verbonden met een legendarisch filmmoment dat op zichzelf een gevoel van welbehagen oproept. Of van afgrijzen natuurlijk. Maar namen blijven veelal in de schaduw. Enkele filmcomponisten die films naar de eeuwige kennis katapulteerden.

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Baanbrekende filmcomponisten

We staan er dikwijls niet meer bij stil, maar als ze er niet is, vervelen we ons vaak heel snel. Filmmuziek helpt ons al jaren voelen wat we moeten voelen om mee te blijven in het verhaal en kan daarom soms zelfs een lappendeken zijn voor een middelmatige film. Ontelbare deuntjes ken je al, die onlosmakelijk zijn verbonden met een legendarisch filmmoment dat op zichzelf een gevoel van welbehagen oproept. Of van afgrijzen natuurlijk. Maar namen blijven veelal in de schaduw. Enkele filmcomponisten die films naar de eeuwige kennis katapulteerden.

Hans Zimmer

Eén van de meest herkenbare componisten is deze Duitser, die nog een klein rolletje had in de videoclip Video Killed the Radio Star.Met zijn vaak bombastische stijl wordt hij vaak ingezet voor grote epossen zoals Gladiator, Inception en zelfs The Lion King. Zimmer is alomtegenwoordig en het is bijna ondenkbaar dat je nog geen noot van hem hebt gehoord.

James Horner

Een hele generatie leert filmmuziek van dichtbij kennen met het grote-schip-epos Titanic waar Rose en Jack samen kopje onder gaan in het Grote Water.Met zijn allen haalden we de filmmuziek in huis om de momenten te herbeleven van het gedoemde koppel. James Horner won een Oscar en een Golden Globe voor het liedje My Heart Will Go On. Je herkent hem vast ook wel in Avatar, A Beautiful Mind en de Britse House of Cards. Horner overleed in juni 2015 op 61-jarige leeftijd.

Michael Giacchino

Breekt definitief door als componist voor de baanbrekende serie Lost na jaren muziek te schrijven voor videogames.Schrijft daarna de muziek voor Ratatouille en Up en laatst nog Jurassic World. Wanneer je zit te gillen in de Space Mountain in Euro Disney, dan hoor je ook, jawel, een deuntje van Giacchino die speciaal voor de attractie een nummer schreef.

John Williams

Fans van Star Wars, Indiana Jones en Harry Potter zijn het hem verplicht zijn naam te kennen.De éminence grise is de schepper van de identiteit van deze onsterfelijke personages en verhalen. Hij is de vaste componist van Steven Spielberg, wat vermoedelijk één van de meest herkenbare noten in de filmgeschiedenis heeft opgeleverd: Jaws. Voor wie hem live aan het werk wil zien, moet naar de Verenigde Staten vliegen, want de man heeft vliegangst.

Howard Shore

Bij het grote publiek vooral bekend om zijn muziek voor The Lord of the Rings en The Hobbit.Voor die eerstgenoemde sleepte hij maar liefst drie Oscars in de wacht. Als je goed kijkt naar de extended editions, kan je hem even op de achtergrond zien lachen als Gimli en Legolas het drinkspelletje spelen. Werkt ook veel samen met Martin Scorsese.

Ennio Morricone

Een componist die niet van ophouden wil weten.De Italiaan schrijft op de gezegende leeftijd van 87 jaar nog altijd filmmuziek, maar voornamelijk voor eigen huis. Is wereldberoemd voor zijn muziek voor die andere filmlegende Sergio Leone. Hij transformeerde Clint Eastwood in die onsterfelijke cowboy en bleef hem 40 jaar lang met muziek ondersteunen. Weigert naar de Verenigde Staten te verhuizen, ondanks mooie aanbiedingen. Een Italiaan in hart en nieren.

Danny Elfman

Trouwe fans van The Simpsons herkennen deze naam vast en zeker.De componist van het meest meegefloten televisiedeuntje heet Danny Elfman en is de vaste muziekmaker voor Tim Burton. Op de soundtrack van Charlie and The Chocolate Factory hoor je hem trouwens zingen. Geen fan van The Simpsons of Tim Burton? Op Fifty Shades of Grey hoor je hem ook aan het werk.

Yann Tiersen

Als er filmmuziek op de straatstenen weerklinkt, op de meest toeristische markten van Europa, is de kans groot dat het iets te maken zal hebben met Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain.Het internet staat vol om de schijnbaar eenvoudige pianoriedels van Tiersen na te spelen, maar schijnt bedriegt. Tiersen is niet zo eenvoudig, maar wel erg dromerig om naar te luisteren. Beloon de volgende straatmuzikant die Amélie tot leven kan wekken, hij heeft er hard op geoefend.

Ramin Djawadi

De jonge Duitse componist met Iraanse roots heeft zo mogelijk de meest legendarische intro voor een televisieserie geschreven.De generiek voor Game of Thrones wordt geplagieerd, geïmiteerd en gehonoreerd. Als hij geen muziek schrijft, kan je hem ook al eens betrappen op een klein rolletje. Zo speelt hij een feestmuzikant in It's Complicated met Meryl Streep en Alec Baldwin.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top