Deze beroemde componisten werden geïnspireerd door een muze

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Muzikanten en hun muzen... een nieuw verschijnsel is het niet. Componisten van klassieke muziek vormen geen uitzondering op de regel. Ook zij hadden muzen die hen inspiratie influisterden voor hun opera's, balletten en symfonieën.

Gravin Josephine Brunsvik en Ludwig van Beethoven

Gravin Josephine Brunsvik was van aristocratische afkomst en een grote muziekliefhebster. Ze leerde Ludwig van Beethoven kennen in Wenen toen die haar privélessen piano gaf. De Duitse componist werd smoorverliefd op Josephine en schreef haar talloze liefdesbrieven. Josephine was niet ongevoelig voor zijn charmes, maar wees hem waarschijnlijk af onder druk van haar familie omdat Beethoven niet van adel was. De twee bleven hun hele leven lang hechte vrienden. Volgens zijn biografen schreef Beethoven de finale van zijn opera "Leonore", An die Hoffnung en Andante favori, voor Joséphine. Hij bleef van haar houden tot aan zijn dood en trouwde nooit omdat hij haar beloofd had om nooit een ander lief te hebben.

Constance Weber en Wolfgang A. Mozart

Wanneer Wolfgang Amadeus Mozart in 1781 van Parijs naar Wenen verhuist, verblijft hij bij de Webers. Een familie die hij al kende omdat hij een boon had voor Aloysia, de zus van Constance. Het is echter Constance, die iets bescheidener was dan haar zus, die zijn hart veroverde en met hem in het huwelijksbootje stapte in 1782. Negen jaar lang (tot aan Mozarts dood) stond Constance aan de zijde van haar man en kon hij altijd op haar steun rekenen. Telkens wanneer hij op reis moest, stuurde Mozart (seksueel getinte) liefdesbrieven naar zijn vrouw die geduldig op hem wachtte in hun Weense thuis.

Cosima Liszt en Richard Wagner

Cosima Liszt was niemand minder dan de dochter van de Hongaarse componist Franz Liszt. Ze was eigenlijk eerst getrouwd met dirigent Hans von Büllow, een goede vriend van Richard Wagner, maar Cosima werd slag om slinger verliefd op de Duitse componist tijdens haar eerste huwelijk. Dat weerhield de geliefden er echter niet van om zich in een romance te storten. Wanneer ze zwanger was van haar derde kind met Richard Wagner vroeg Cosima uiteindelijk de scheiding aan. Eens hertrouwd met Richard wijdde Cosima haar leven aan de muziek van haar man. Wagner componeerde "Siegfried Idyll", naar de naam van hun eerstgeboren zoon, voor haar.

Anna Magdalena en Johan Sebastiaan Bach

Johan Sebastiaan Bach was al een keer getrouwd geweest voor hij zijn muze vond in Anna Magdalena. Ze was zelf de dochter van een muzikant en ontmoette de beroemde componist toen ze aan het hof van Prins Leopold d'Anhalt-Köthen als sopraan kwam zingen. Johan Sebastiaan Bach was er toen kapelmeester. Het muzikale koppel trouwde in 1721. Volgens sommige musicologen heeft Anna Magdalena Bach niet enkel haar man geïnspireerd, maar schreef ze ook zelf enkele melodieën.

Isabella Colbran en Gioachino Rossini

Voor ze componist Gioachino Rossini ontmoette, beleefde de Spaanse sopraan Isabella Colbran amoureuze avontuurtjes met talrijke minnaars van theater impressario Domenico Barbaja tot de koning van Napels. Zeven jaar na hun ontmoeting trouwde Isabella Colbran met de Italiaanse componist Rossini. Hun muzikale geschiedenis is rijkgevuld want Rossini schreef heel wat opera's voor zijn vrouw (Otello, Armida, Elisabetta, etc) wiens stembereik maar liefst tweeënhalf octaven bestreek. In 1824 stopte Isabella met zingen om haar stem te sparen, maar ze bleef wel de muze van haar man!

De love triangle Clara Wieck - Robert Schumann - Johannes Brahms

Wonderkind Clara Wieck was al vanaf haar negende een begiftigd pianiste en heeft twee grote namen uit de wereld van de klassieke muziek geïnspireerd: haar man Robert Schumann en haar vriend (en minnaar?) Johannes Brahms. Clara was de eerste die het oeuvre van haar man tot leven bracht en ze bleef hem trouw tot aan zijn dood in 1856 hoewel zijn mentale gezondheid op het eind van zijn leven sterk achteruitging. Na de dood van Schumann, kwam Johannes Brahms bij hen inwonen om voor Clara Schumann te "zorgen". De componist en de pianiste waren officieel vrienden, maar het is niet echt duidelijk of ze hun relatie naar een hoger niveau tilden of niet. Wat we wel weten is dat Johannes Brahms tot over zijn oren verliefd was op Clara...

Peter Pears en Benjamin Britten

Muze zijn was niet enkel weggelegd voor vrouwen. De Britse componist Benjamin Britten was stapelverliefd op de tenor Peter Pears. De twee mannen waren minnaars en hielden hun relatie allesbehalve verborgen. Daarnaast groeide er ook een mooie muzikale samenwerking tussen de componist en de zanger. Peter Pears zei over Benjamin Britten: "Het is niet het verhaal van een man. Het is het verhaal van ons leven samen."

Alma en Gustav Mahler

Alma Mahler-Werfel, wiens meisjesnaam Schindler was, was een graag geziene gast in intellectuele milieus toen ze de Oostenrijkse componist Gustav Mahler ontmoette. Gustav Mahler, die twintig jaar ouder was dan Alma, dong naar haar hand en droeg de Adagietto uit zijn vijfde symfonie aan haar op. De eerste uit een lange reeks werken die hij voor haar schreef. Hun relatie was niet altijd peis en vree, maar Gustav putte inspiratie uit zowel de gelukkige als de pijnlijke momenten.

Gravin Delphina Potocka en Frédéric Chopin

Hoewel de vrouw die de gedachten van Frédéric Chopin vooral beheerste zijn maîtresse, de beroemde Franse schrijfster Georges Sand was, schreef de Poolse componist zijn tweede pianoconcerto en zijn wals "Minute" voor zijn jeugdliefde, gravin Delphina Potocka. Toen hij een jaar of twintig was, volgde de Poolse gravin pianolessen bij de beroemde Chopin. De briefwisseling tussen de twee geliefden laat geen twijfel bestaan over de aard van hun relatie.

Harriet Smithson en Hector Berlioz

Hector Berlioz ontmoette de Ierse actrice Harriet Smithson wanneer hij naar een voorstelling van Hamlet ging kijken die werd opgevoerd door een Britse theatertroep in het Théâtre Odéon in Parijs. Drie jaar lang groeide de obsessie van Berlioz voor Harriet Smithson en dat vertaalde zich ook in zijn oeuvre. Uit frustratie omdat ze een affaire had met haar manager, stortte Hector Berlioz zich op de compositie van een passievolle symfonie. Vijf jaar na die bewuste Hamletopvoering, kwam Berlioz Harriet Smithson, die geen idee had van de passie die de Franse componist voor haar koesterde, opnieuw tegen. De twee artiesten stapten in het huwelijksbootje en kregen samen een zoon. Maar de fantastische symfonie die Berlioz schreef was veel mooier op papier dan in werkelijkheid. Hun huwelijk stierf tien jaar later een stille dood.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top