De jonge Duivels hopen belangrijke stappen te zetten richting EK 2025

Sport | De Rode Duivels U21 hervatten hun kwalificatiecampagne voor het EK in 2025. In groep B nemen de Belgische beloften van Gill Swerts het eerst op tegen Malta (21 maart) om dan de verplaatsing te maken naar Spanje (26 maart).

Door Pickx

Deel dit nieuws

De groepsfase begon goed voor de jonge Duivels. De mannen van Gill Swerts stuntten niet meteen, maar wisten in de herfst wel drie overwinningen aan elkaar te rijgen tegen Kazachstan, Malta en Hongarije. In november kwam er een domper op de stemming met een verrassende nederlaag tegen Schotland op eigen veld. De Belgen controleerden de wedstrijd, maar werden verrast door de Schotten die elke kans aangrepen.

Geen ideale voorbereiding voor een wedstrijd tegen groepsleider Spanje, maar de jonge Duivels wisten zich in Leuven wel goed recht te houden. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in een gelijkspel (1-1). Halverwege de campagne staat de teller op 10 punten (van de mogelijke 15) en een derde plaats in de groep, met evenveel punten als Schotland en drie punten achterstand op Spanje.

Winnen is verplicht

Nu drie landen strijden om de kwalificatie, is het voor de Belgen van groot belang om donderdag tegen Malta weer aan te knopen met de overwinning. Elke andere uitslag zou een enorme teleurstelling zijn. Malta staat immers laatste in de groep, verloor vijf wedstrijden op rij en wist nog maar één doelpunt te scoren. Dinsdag tegen Spanje maken de Belgische beloften een kans, maar ook als de punten opnieuw gedeeld worden, zou dat een opsteker zijn.

De negen groepswinnaars zullen rechtstreeks geplaatst zijn voor het EK 2025, samen met de drie beste runners-up. De zes andere tweedes zullen het tegen elkaar opnemen in barrages in november van dit jaar, waar er nog drie plaatsjes te verdelen zijn. Slowakije is gastheer van het EK en dus automatisch gekwalificeerd.

In de selectie van Gill Swerts zijn enkele opvallende nieuwe gezichten te vinden, zoals Julien Duranville (Dortmund), Noah Mbamba (Bayer Leverkusen), Matte Smets, Matthias Delorge (beiden Sint-Truiden) en Antef Tsoungui (FC Dordrecht).

Volg de wedstrijd van de Rode Duivels U21 tegen Malta op 21 maart en die tegen Spanje op 26 maart vanaf 19u45 op Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top