Vooruitblik op de Tour 2015

Sport | Op 4 juli gaat de 102de editie van de Tour de France van start in Utrecht. Met maar liefst vier topfavorieten, een doortocht in België, een passage in Parijs-Roubaixland en mythische cols als de Tourmalet en Alpe d’Huez wordt het meer dan ooit een Tour om naar uit te kijken! We stellen je de hoofdrolspelers nu al voor!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vooruitblik op de Tour

Op 4 juli gaat de 102de editie van de Tour de France van start in Utrecht. Met maar liefst vier topfavorieten, een doortocht in België, een passage in Parijs-Roubaixland en mythische cols als de Tourmalet en Alpe d’Huez wordt het meer dan ooit een Tour om naar uit te kijken! We stellen je de hoofdrolspelers nu al voor!

Volg de Tour elke dag live op Skynet.

Favoriet 1: Vincenzo Nibali

De winnaar van vorig jaar viel door de mand in de Dauphiné, maar maakt zich desalniettemin weinig zorgen over zijn vorm voor de start van de Tour. Vorig jaar maakte de Haai van Messina al meteen het verschil in de kasseirit, een kunstje dat Nibali (Astana) dit jaar maar al te graag wil overdoen.

Favoriet 2: Alberto Contador

De tweevoudig winnaar van de Tour droomt van een dubbel Giro-Tour en dat zou dan meteen de eerste keer zijn in zeventien jaar. Sinds zijn overwinning in de Giro koos Contador (Tinkoff-Saxo) ervoor te rusten en was hij enkel nog aan de slag in de Route du Sud. De juiste strategie?

Favoriet 3: Christopher Froome

De winnaar van twee jaar geleden pakte onlangs zwaar uit in de Dauphiné en wil het scenario uit 2013 graag herhalen. De Brit was toen ook de beste in de Dauphiné en schreef zes weken later de Tour op zijn naam. Eerder dit seizoen won Froome (Team Sky) ook al de Ruta del Sol. De Brit wil maar al te graag revanche nemen op vorig jaar, toen hij moest opgeven in de Tour na drie valpartijen in twee dagen.

Favoriet 4: Nairo Quintana

De Colombiaan maakte twee jaar geleden indruk in zijn allereerste Tour met een ritzege, de bolletjestrui en de nummer twee in de eindrangschikking. Vorig jaar bleef Quintana (Movistar) weg uit La Grande Boucle, maar won hij wel als eerste Colombiaan de Giro. Een kunstje dat hij maar al te graag wil overdoen in de Tour!

De outsiders

Bij FDJ hopen ze dat Thibaut Pinot minstens even goed doet als vorig jaar, toen hij derde eindigde en de witte trui veroverde als beste jongere. Bij Cannondale-Garmin rekenen ze op een glansprestatie van Andrew Talansky, tiende in 2013. Bij BMC droomt Tejay Van Garderen na twee vijfde plaatsen van een plaats op het podium dit jaar. Ook de Nederlanders Bauke Mollema (Trek) en Laurens Ten Dam (LottoNL-Jumbo) gaan net als de voorbije jaren voor een goed klassement.

De sprinters

Na het afhaken van spurtbom Marcel Kittel, vorig jaar goed voor vier ritzeges maar nu niet fit, zijn alle ogen in de spurt opnieuw gericht op Mark Cavendish (Etixx-Quick.Step). Vorig jaar moest Cav opgeven na een zware val in de eerste rit. Zijn voornaamste concurrenten zijn André Greipel (Lotto-Soudal), Alexander Kristoff (Katusha), John Degenkolb (Giant-Alpecin), Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), Arnaud Démare (FDJ) en Nacer Bouhanni (Cofidis).

De tijdrijders

De tijdrijders krijgen deze Tour weinig kans om te schitteren met slechts één individuele tijdrit op dag één, van veertien kilometer. Bij Trek droomt Fabian Cancellara van de gele trui na een gemist voorjaar. Zijn voornaamste concurrenten zijn Tony Martin (Etixx-Quick.Step) en Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) die voor eigen publiek wil schitteren.

De vrijbuiters

De eerste week is ideaal voor aanvalslustige renners met bovendien telkens bonificaties te verdienen aan de eindstreep. Houd rekening met Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Joaquim Rodriguez (Katusha), Daniel Martin (Cannondale-Garmin), Rui Costa (Lampre-Merida), Simon Gerrans en Michael Matthews (Orica Greenedge) en ‘ouwe rotten’ Sylvain Chavanel (IAM Cycling) en Thomas Voeckler (Europcar).

De Belgen

Door het wegvallen van Philippe Gilbert hebben we minder kans op een ritzege, al is de doortocht door eigen land altijd een extra stimulans. Kan Greg Van Avermaet (BMC) zijn Poulidorsyndroom van zich afschudden? Kan de jonge Tim Wellens (Lotto-Soudal) bij zijn Tourdebuut meteen uitpakken? En kan Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) zijn mislukt voorjaar goed maken in de kasseirit? De kansen zijn er zeker!

Ritten om naar uit te kijken

Na het spektakel in de kasseirit vorig jaar, gewonnen door Lars Boom, koos de Tourdirectie ook dit jaar voor een 'kleine Hel' in rit vier. Een dag eerder al is er de enige volledig Belgische rit van Antwerpen naar de befaamde Muur van Hoei, elk jaar het decor van de Waalse Pijl. In rit elf wordt de Tourmalet beklommen, de hoogste Tourcol in de Pyreneeën waar zich in verleden al heroïsche taferelen afspeelden. Een dag voor ze voor de veertigste keer finishen op de Champs-Elysées wacht de renners nog een grote finale met de Galibier en Alpe D’Huez.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top