Bekende wonderkinderen

Nieuws | Jack Andraka was amper vijftien toen hij een methode ontwikkelde om snel alvleesklierkanker op te sporen. Tegenwoordig, enkele weken voor hij zijn middelbaar diploma krijgt, onderhandelt hij met grote bedrijven om de test op de markt te brengen. Deze ‘nieuwe Einstein’ van achttien kan je zonder overdrijven een wonderkind noemen. Wij zetten enkele beroemde wonderkinderen op een rij in de meest uiteenlopende domeinen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jack Andraka was amper vijftien toen hij een methode ontwikkelde om snel alvleesklierkanker op te sporen. Tegenwoordig, enkele weken voor hij zijn middelbaar diploma krijgt, onderhandelt hij met grote bedrijven om de test op de markt te brengen. Deze ‘nieuwe Einstein’ van achttien kan je zonder overdrijven een wonderkind noemen. Wij zetten enkele beroemde wonderkinderen op een rij in de meest uiteenlopende domeinen.

Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart (1756-1791) leerde op uitzonderlijk jonge leeftijd viool, clavecimbel en orgel spelen . Hij was amper zes toen hij met zijn familie op concerttournee trok door Europa. Hij componeerde ook al heel jong kwalitatief hoogstaand werk: zijn eerste symfonie schreef hij als achtjarige.

Arthur Rimbaud

Arthur Rimbaud (1854-1891) begon poëzie te schrijven toen hij nog in de lagere school zat en werd als tiener al heel invloedrijk. Victor Hugo noemde hem de "jonge Shakespeare". Zijn belangrijkste werk schreef hij tijdens zijn relatie met die andere dichter Paul Verlaine.

Pablo Picasso

De schilderscarrière van Pablo Picasso (1881-1973) begon toen hij amper dertien jaar oud was. Dankzij zijn vader leerde hij tekenen volgens de academische regels, die hij later helemaal overboord zou gooien.

Carl Friedrich Gauss

De Duitse wiskundige en natuurkundige (1777-1855) deed zijn eerste baanbrekende ontdekkingen toen hij nog een tiener was. Zijn belangrijkste werk, van fundamenteel belang voor de getaltheorie en nog altijd een basiswerk van de moderne wiskunde, voltooide hij op 21-jarige leeftijd.

Blaise Pascal

Iedereen kent de naar hem genoemde wet van Pascal over de druk op vloeistoffen. Maar de Franse wis- en natuurkundige (1623-1662)  was amper zestien toen hij een theorie over de kegelsneden uitwerkte.

Bobby Fischer

Bobby Fischer (1943-2008) was amper veertien toen hij voor het eerst schaakkampioen van de Verenigde Staten werd, een kunstje dat hij de volgende zeven jaar zou over doen. Op zijn vijftiende werd hij de jongste grootmeester uit de geschiedenis, hoewel hij ondertussen al voorbijgestoken is op dat vlak.

Shirley Temple

Shirley Temple (1928-2014) was amper vijf jaar toen ze bekend raakte als actrice en tapdanser. Het meisje met de goudblonde krulletjes was tot haar 21ste te zien in meer dan vijftig Amerikaanse films. Toen ze zeven was, kreeg ze een speciale Oscar en daarmee is ze nog altijd de jongste winnares ooit.

Michael Jackson

De King of Pop (1958-2009) moeten we niet meer voorstellen. Michael Jackson was pas zes jaar toen hij begon op te treden met zijn broers onder de naam The Jackson Brothers. Vier jaar later tekende de groep een platencontract als The Jackson Five. Hoewel hij in het begin de conga’s bespeelde, bleek Michael al gauw de meest getalenteerde en werd hij de leadzanger. Als tiener begon hij een solocarrière en dat leverde hem op zijn veertiende een eerste nummer 1-hit op met Ben.

Nadia Comaneci

De gymnaste (1961) was amper veertien toen ze op de Olympische Spelen van Montreal als allereerste een perfecte tien als score kreeg. Ze won dat jaar drie gouden medailles: allround, op de brug met ongelijke leggers en op de evenwichtsbalk. Gedurende het hele toernooi turnde ze nog zes keer een tien. Een jaar eerder had ze ook al het EK allround gewonnen. Tegenwoordig moet je zestien zijn om als gymnast deel te nemen aan de Olympische Spelen.

Anna Paquin

Anna Paquin (1982) was amper elf jaar toen ze in 1994 een Oscar won als beste vrouwelijke actrice in een bijrol voor haar rol in The Piano. Toch moet ze daarmee nog Tatum O’Neal laten voorgaan, die pas tien jaar was toen ze dezelfde prijs kreeg in 1973 voor haar rol in Paper Moon. Het verschil is dat Paquin ook nadien een succesvolle filmcarrière uitbouwde: zo kennen we haar uit True Blood en de X-Men filmreeks.

Jennifer Capriati

Jennifer Capriati (1976) was amper veertien toen ze haar debuut maakte op het tenniscircuit. In haar beginjaren brak ze alle records: als veertienjarige is ze de jongste halvefinaliste uit de geschiedenis van Roland Garros. Mede daardoor was ze ook de jongste speelster ooit in de top tien. Twee jaar later won ze olympisch goud door in de finale Steffi Graf te verslaan.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top