Hoeveel verdienen de wereldleiders?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er bestaan grote verschillen tussen de lonen van de politieke leiders wereldwijd. Dat blijkt uit de ranglijst van Forbes, die een verrassende nummer één oplevert. Ontdek hier de loonfiche van de belangrijkste leiders, gerangschikt volgens hun inkomen.

Lee Hsien Loong

De premier van Singapore verdiende vóór 2012 maar liefst 2,16 miljoen euro per jaar, maar toen werd na sociale onvrede zijn loon met 28 procent afgeroomd. Niet dat hij nu een boterham minder moet eten: met 1,5 miljoen euro per jaar verdient hij evenveel als de leiders van Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Japan, Frankrijk en Japan samen. Goed voor 54 keer meer dan de gemiddelde inwoner in zijn land.

Barack Obama

De Amerikaanse president volgt op ruime afstand met 366.000 euro per jaar. Dat is zeven keer meer dan de gemiddelde inwoner in zijn land.

Stephen Harper

De eerste minister van Canada, een land met slechts 35 miljoen inwoners, doet het met 238.000 euro per jaar ook lang niet slecht.

Charles Michel

Onze eigen premier is opvallend genoeg de eerste Europeaan in dit lijstje met 230.000 euro per jaar.

Angela Merkel

Dan moet Angela Merkel, zeg maar de machtigste vrouw van Europa, het met minder doen: 214.000 euro.

Jacob Zuma

De Zuid-Afrikaanse president, die nog altijd in de schaduw staat van Nelson Mandela, verdient een aardige 204.000 euro per jaar. Dat is tien keer meer dan de gemiddelde Zuid-Afrikaan

David Cameron

De Britse prime minister, die zijn ambtstermijn net kon verlengen, mag elk jaar 196.000 euro op zijn rekening bijschrijven. Een succesvolle voetbalcarrière in eigen land had hem veel meer opgebracht!

Shinzo Abe

Shinzo Abe is sinds 2012 premier van Japan. Hij verdient jaarlijks zo’n 185.000 euro bruto.

Recep Tayyip Erdogan

De voormalige premier van Turkije is sinds vorig jaar president van zijn land en nog altijd heel populair. Als president krijgt hij jaarlijks 181.000 euro, dat is tien keer meer dan de gemiddelde inwoner van zijn land.

François Hollande

De Franse socialistische president moet het met 177.000 euro doen per jaar.

Vladimir Poetin

Vladimir Poetin begon in 2012 aan een nieuwe ambtstermijn, nadat hij eerder al president was van 2000 tot 2008. Hoewel zijn macht heel groot is, is zijn loon met 124.000 euro per jaar niet zo indrukwekkend en zelfs een derde van het loon van Barack Obama. Toch is dat nog altijd elf keer meer dan de gemiddelde Rus.

Matteo Renzi

De Italiaanse premier, een land in financiële crisis, moet het met 113.000 euro per jaar doen.

Dilma Rousseff

Dilma Rousseff werd vorig jaar herverkozen als president van Brazilië, ondanks het vele protest tegen haar beleid in aanloop naar het WK voetbal. Rousseff verdient 106.000 euro bruto per jaar.

Narendra Modi

Narendra Modi is nu bijna een jaar premier van India. Hoewel zijn land een van de sterkst opkomende economieën is, verdient hij met zijn 27.000 euro bruto per jaar zo’n negen keer meer dan zijn gemiddelde landgenoot.

Xi Jinping

Helemaal onderaan staat de president van wereldmacht China. Volgens Forbes verdient hij slechts 19.500 euro bruto per jaar, dat is minder dan de helft van de gemiddelde Belg. We gaan er dan ook vanuit dat veel van zijn kosten op een andere manier betaalt wordt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top