Deze steden zijn het meest kwetsbaar voor aardbevingen

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dat Nepal getroffen zou worden door een aardbeving was voorspeld en dat het dodenaantal in een stad als Kathmandu hoog zou kunnen oplopen was ook te verwachten. In een studie uit 2001 door de nonprofit onderzoeksgroep GeoHazards International naar steden met het hoogste risico op veel slachtoffers bij aardbevingen werd Kathmandu immers op één gezet. Ontdek hier ook de rest van de top tien.

Wat kan jij doen voor de slachtoffers in Nepal?

1. Kathmandu

Kathmandu is de meest bevolkte regio in Nepal met een bevolking van 1 miljoen. Bij een aardbeving van 6,0 op de schaal van Richter zouden er volgens het onderzoek 69.000 dodelijke slachtoffers vallen. Statistisch gezien vindt er om de 75 jaar een aardbeving plaats.

De aardbeving van afgelopen weekend had een kracht van 7,9 op de schaal van Richter en was de zwaarste in 81 jaar. Het dodentol blijft ondertussen oplopen: er zijn nu al ruim 5.000 dodelijke slachtoffers geteld.

Kathmandu is een van de meest kwetsbare steden doordat noodhulp er maar moeilijk kan komen, zoals ook ons Belgisch B-Fast team ondervond. Bovendien zijn weinig gebouwen er aardbevingsbestendig.

2. Istanbul

Istanbul ligt in de omgeving van twee actieve breukzones, waardoor de kans op een krachtige aardbeving er vrij groot is. Volgens de studie van GeoHazards zouden daarbij tot 55.000 slachtoffers kunnen vallen. Volgens deskundigen zal een derde van de gebouwen in de grootste Turkse stad een zware aardschok niet overleven. Veel van de 14 miljoen inwoners zouden zo dakloos achterblijven.

3. Dehli

De Indische hoofdstad ligt op verschillende breuklijnen. Toch is er al lang geen aardbeving meer geweest. De beroerde infrastructuur en het gebrek aan wetgeving voor nieuwbouw zou volgens de onderzoeksgroep 38.000 levens kunnen kosten bij een aardbeving van 6,0 op de schaal van Richter.

4. Quito

De hoofdstad van Ecuador ligt midden in de bergen en telt ongeveer 2 miljoen inwoners. Volgens de studie van GeoHazards zouden 15.000 mensen kunnen omkomen bij een zware aardbeving. Daarnaast wordt de stad ook nog bedreigd door vulkaanuitbarstingen en lawines.

5. Manilla

De Filipijnse stad is een van de meest dichtstbevolkte steden ter wereld. De Filipijnen staat bovendien hoog op de lijst van tektonisch meest actieve gebieden. Manilla zelf bleef al jaren gespaard van aardbevingen maar deskundigen vrezen dat de West Valley-breuk vlakbij de stad snel een aardbeving kan veroorzaken omdat de spanning in de bodem er al sinds de 17de eeuw wordt opgebouwd. Een zware aardbeving zou volgens de studie voor 13.000 dodelijke slachtoffers kunnen zorgen.

6. Islamabad

De hoofdstad van Pakistan had in 2005 nog te lijden onder een aardbeving, al bevond het epicentrum zich toen zo’n 100 kilometer daar vandaan. Bij de stad zelf lopen vijf breuken die tot grote aardbevingen kunnen leiden. Gebouwen met meerdere verdiepingen zouden niet bestendig zijn voor dergelijke aardbevingen en naar schatting 12.500 mensen zouden daarbij omkomen.

7. Mexico-Stad

Mexico wordt zo ongeveer jaarlijks getroffen door een aardbeving. In 1985 vielen nog meer dan 10.000 doden in Mexico-Stad, waarna de metropool als eerste stad ter wereld een alarmsysteem kreeg voor aardbevingen. In 2012 was er vooral materiële schade in de stad bij een aardbeving van 7,4 op de schaal van Richter in Ometepec, op enkele honderden kilometers van de hoofdstad. De dodelijke slachtoffers bij een aardbeving van 6,0 op de schaal van Richter vlakbij wordt geschat op 11.500.

8. Izmir

De tweede Turkse stad in deze top tien. Izmir telt zo’n 3,5 miljoen inwoners en ligt op de grens tussen de Afrikaanse en de Euraziatische tektonische platen, erg actief gebied dus. De laatste zware aardbeving dateert ondertussen al van 1939, waardoor een nieuwe zware aardbeving voor 2060 volgens experten erg waarschijnlijk lijkt. Het verwachtte dodental is ook hier 11.500.

9. San Salvador

In San Salvador vinden bijna dagelijks kleine aardbevingen plaats. De laatste zware aardbeving (7,6 op de schaal van Richter) dateert ondertussen van 2001 met het epicentrum op zo’n 30 kilometer van San Salvador. In heel het land vielen toen meer dan 5.500 dodelijke slachtoffers onder andere door grondverschuivingen. Het verwachtte dodental bedraagt hier eveneens 11.500 slachtoffers.

10. Jakarta

Ook in Jakarta worden de kinderen opgevoed met de mogelijke dreiging van een aardbeving. Toch ligt Jakarta in een eerder rustig seismologisch gebied van Indonesië. Veel woningen zijn onveilig gebouwd, waardoor een zware aardbeving zo’n 11.000 dodelijke slachtoffers zou kunnen veroorzaken op een bevolking van 18,4 miljoen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top