Hoeveel verdienen onze voetballers?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een voetballer in de Jupiler Pro League verdient gemiddeld 254.000 euro bruto per jaar. Vooral bij Anderlecht verdienen de spelers goed hun brood. Dat berekende Het Nieuwsblad uit de jaarrekeningen van de clubs voor het seizoen 2013-2014. In het brutoloon is naast het basisloon ook de groepsverzekering, de premies, het vakantiegeld en de dertiende maand opgenomen.

Opvallend is dat het bruto jaarloon de afgelopen zes jaar van 158.000 euro naar 254.000 euro steeg sinds de invoering van de play-offs. Dat is een verhoging van maar liefst zestig procent. Het afgelopen jaar bleef het loon dan weer wel status quo. Bekijk hier hoeveel de clubs gemiddeld aan hun spelers uitbetalen.

Anderlecht

Bij Anderlecht verdienen de spelers gemiddeld 600.461 euro bruto. Dat gemiddelde wordt naar boven getrokken door enkele grootverdieners zoals Steven Defour, Matias Suarez, Silvio Proto, Aleksandar Mitrovic en Dennis Praet. Aangezien alle beroepsvoetballers worden meegeteld, worden er echter ook veel jongere spelers met een minimumcontract in rekening genomen, wat het gemiddelde dan weer naar beneden haalt.

Standard

Het verschil met de nummer twee in België is erg groot. Een speler van Standard verdient gemiddeld maar 366.413 euro. Bij de berekening worden alle spelers die op de loonlijst van een club staan meegeteld, dus ook de uitgeleende spelers. Grootverdieners bij de Rouches zijn Mehdi Carcela, Igor De Camargo en Jelle Van Damme.

Club Brugge

Bij Club Brugge wordt gemiddeld ongeveer evenveel verdiend: 365.383 euro. Ook hier wordt het bedrag omhoog getrokken door grootverdieners als Tom De Sutter en Timmy Simons. Uiteraard geldt ook: hoe groter de sportieve successen, hoe meer inkomsten. Op die manier kunnen de topclubs altijd hogere bedragen betalen.

Zulte Waregem

Zulte Waregem is misschien toch verrassend de nummer vier in dit lijstje met 358.383 euro, al kwam het seizoen 2013-2014 wel na het meest succesvolle seizoen ooit voor de West-Vlamingen. Er zullen dus wel een aantal spelers boter bij de vis gewild hebben.

KRC Genk

Bij Racing Genk werd een speler in het seizoen 2013-2014 gemiddeld 273.347 euro bruto betaald. Het gemiddelde vertekent wel, om echt te weten te komen hoeveel een modale voetballer verdient, zou eigenlijk beter rekening gehouden worden met de mediaan.

AA Gent

Bij AA Gent bedraagt het gemiddeld bruto jaarloon 247.486 euro. In het seizoen 2013-2014 werd er nog niet in de Ghelamco Arena gespeeld en die heeft intussen zeker voor nieuwe inkomsten gezorgd.

KV Mechelen

Een speler van KV Mechelen verdient gemiddeld 239.234 euro bruto per jaar. Sinds het faillissement worden de loonkosten bij KV Mechelen bewust laag gehouden en is het een van de meest stabiele clubs in eerste klasse.

KV Kortrijk

Bij Kortrijk ontvangen de spelers gemiddeld 214.658 euro bruto per jaar. De club staat al een tijdje te koop en leeft vooral van succesvolle transfers.

Waasland-Beveren

We duiken onder de grens van 200.000 euro met een gemiddelde van 185.942 euro per jaar. Toch maakte Waasland-Beveren nog 2,5 miljoen euro verlies in het seizoen 2013-2014.

Lokeren

Het is opvallend dat Lokeren qua lonen pas op de tiende plaats staat met 183.458 euro bruto gemiddeld per jaar, onder de buren van Waasland-Beveren. Lokeren presteert de laatste jaren dus boven zijn stand.

Charleroi

Charleroi betaalde in het seizoen 2013-2014 gemiddeld 135.848 euro bruto uit per speler.

KV Oostende

Bij het Oostende van miljonair Marc Coucke verdienen de spelers gemiddeld 121.513 euro per jaar. De lonen gingen er fors de hoogte in omdat de voorzitter van Oostende een vaste waarde wil maken in eerste klasse.

Lierse

Lierse, dat leeft bij de gratie van voorzitter Maged Samy, betaalt zijn spelers gemiddeld 112.938 euro bruto per jaar. De club leed in het seizoen 2013-2014 trouwens zo’n zes miljoen euro verlies.

Cercle Brugge

Cercle Brugge springt heel voorzichtig om met zijn financiën en bengelt dan ook onderaan in dit lijstje met een gemiddelde van 112.813 euro bruto per jaar. Helaas heeft dat ook zijn gevolgen op het sportieve vlak.

Moeskroen

Moeskroen speelde in het seizoen 2013-2014 nog in tweede klasse en betaalde zijn spelers een gemiddeld loon van 102.854 euro bruto per jaar. Door de stopzetting van de samenwerking met Lille ziet het er voor de club niet goed uit, ook al haalden ze een licentie binnen.

Westerlo

Helemaal onderaan staat Westerlo met een gemiddeld bruto-jaarloon van 73.121 euro. Dat is minder dan acht keer minder dan Anderlecht. Ook Westerlo zat in het seizoen 2013-2014 nog in het vagevuur van tweede klasse.

Vergelijking buitenland

Het loonbriefje van een voetballer in België mag dan al niet slecht zijn, in het buitenland verdienen de heren voetballers nog veel meer. Ons land staat niet eens in de Europese top tien van hoogste lonen, terwijl we wel in de top tien van de UEFA-ranking staan. In de Premier League verdienen voetballers gemiddeld het meest: zo’n 2,5 miljoen euro of het tienvoud van een speler bij ons. Daarna volgen Duitsland, Italië en Spanje.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top