Welke economieën domineren de wereld in 2030?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Verenigde Staten zijn al jaren de meest dominante economie ter wereld. Maar volgens onderzoek van het Centre for Economics and Business Research (CEBR) zal dat niet zo blijven de komende vijftien jaar. Hun prognose toont vooral sterke Aziatische stijgers de komende jaren. Bekijk hier de volledige top tien.

1. China

China is al jaren de gedoodverfde favoriet om superkapitalist Amerika op te volgen. Volgens de laatste prognose zou dat bovendien sneller gebeuren dan verwacht: in 2025 al.

2. Verenigde Staten

Het volume van de Amerikaanse economie zou volgens de prognose van CEBR wel nog stijgen, maar niet zo sterk als de Chinese economie. Wel moet opgemerkt worden dat de olieprijs en de waarde van de dollar deze prognose nog in de war kan sturen.

3. India

De economie van India is tegenwoordig slechts de negende ter wereld maar zal volgens CEBR al vanaf 2019 veel belangrijker worden op wereldvlak. De groei van India lijkt niet te stoppen. Het duwt zo mee de Europese landen uit de top vijf.

4. Japan

Japan staat momenteel derde en zal volgens het CEBR ook in 2030 nog een leidende economie zijn. Dat dankt het land onder andere aan zijn sterke auto-industrie.

5. Brazilië

Het eerste en enige Zuid-Amerikaanse land in de top tien klimt gestaag van zeven naar vijf. De tweede Latijns-Amerikaanse economie is die van Mexico, die min of meer stabiel blijft op plaats dertien.

6. Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk wordt volgens de prognoses de belangrijkste Europese economie, een plaats die nu voorbehouden is voor Duitsland. Het zal in 2030 wel India en Brazilië moeten voor laten.

7. Duitsland

Het CEBR verwacht dat de Duitse economie minder dominant zal zijn door het dalende bevolkingscijfer en vermoedelijk ook door een zwakkere euro. Duitsland staat momenteel nog op de vierde plaats.

8. Zuid-Korea

De meest opvallende klimmer uit Azië is misschien wel Zuid-Korea. De huidige nummer veertien zal volgens het CEBR gezwind de top tien in duiken.

9. Frankrijk

De Fransen zakken een aantal plaatsjes. Opvallend daarbij is op te merken dat Frankrijk de inkomsten van drugs en prostitutie niet meerekent in hun cijfers, terwijl het Verenigde Koninkrijk dit bijvoorbeeld wel doet.

10. Rusland

President Poetin mag zijn land dan al beschouwen als dominant in de wereld, op economisch vlak kent het land een moeilijke periode. Volgens het CEBR moet er tegen 2030 ook geen verbetering verwacht worden op dat vlak.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top