My Old Lady - Een erfenis met een staartje

Door Tv redactie

Deel dit nieuws

Het gebeurt niet vaak dat regisseurs 75 jaar oud zijn op het moment dat ze hun langspeeldebuut opleveren. Toch is het net dát wat de Amerikaan Israel Horovitz doet met de komedie My old lady. Denk nu echter niet dat Horovitz een rijke gepensioneerde is die bij wijze van tijdverdrijf besloten heeft om films te gaan maken... Neen, de man heeft reeds een carrière in het theater achter de rug en heeft ook al heel wat filmscenario's geschreven. Het feit dat hij zich nu in de regisseursstoel nestelt is dan ook niet zo vreemd, zeker niet als je weet dat deze film gebaseerd is op een toneelstuk van zijn hand.

Horovitz heeft alvast een uitstekende cast samengesteld. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Kevin Kline, die vooral ervaring heeft met B-films maar toch ook een paar keer keer heeft geschitterd (denk aan The Conspirator, Chaplin of A Fish Called Wanda), Maggie Smith (teveel referenties om op te noemen, maar om het toch te proberen: de Harry Potter films, The Best Exotic Marigold Hotel, Downton Abbey, ...) en ten slotte ook de immer fantastische Kristin Scott Thomas (The English Patient, Mission Impossible en recenter nog het onderschatte Only God Forgives). Kortom: een trio waar op filmvlak toch al iets mee aan te vangen valt.

Bij aanvang van de film maken we kennis met Mathias Gold (Kevin Kline), een New Yorker die met z'n laatste dollars een vliegticket naar Parijs gekocht heeft. De vijftiger is platzak en heeft z'n laatste hoop gezet op een appartement dat hij van z'n vader geërfd heeft. Helaas wordt die hoop, bij aankomst in het pand, snel de kop ingedrukt wanneer hij de 90-jarige, maar nog bijzonder vitale, Mathilde Gerard (Maggie Smith) tegen het lijf loopt. Mathilde vertelt Mathias dat hij dan wel het appartement heeft geërfd van zijn vader, maar dat daarmee ook nog een maandelijkse lijfrente gepaard gaat. Voor de goede verstaander: Maggie mag tot het einde van haar dagen in het appartement blijven wonen en als Mathias het appartement wil behouden, dan zal hij haar daarbovenop ook nog eens maandelijks een fikse som geld moeten betalen. Niet meteen de erfenis waar je van droomt...  Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt Gold ook nog eens te maken met Chloé (Kristin Scott Thomas), de nog steeds inwonende, dochter van Maggie.

Om toch maar snel aan geld te komen, besluit Mathias dan maar om het appartement samen met de lijfrente-overeenkomst te verkopen aan een makelaar. Terwijl hij Maggie beter en beter leert kennen, groeit het conflict met Chloé die erg gehecht is aan het mooie appartement. Voldoende stof dus om een leuke film mee te maken, maar toch enigszins clichématig, is het niet? Wel, dat is iets wat ook Horovitz moet gedacht hebben. Want net als je denkt dat je wel doorhebt in welke richting de film verder zal voortkabbelen, krijgen we meer te weten over de achtergronden van elk van de hoofdpersonages en hoe die met elkaar verband houdt.

Horovitz is er in geslaagd een boeiende debuutfilm te maken. Zijn theaterachtergrond is duidelijk merkbaar in de sterke dialogen, al mag ook de bijdrage van de schitterende cast niet over het hoofd gezien worden. Wie in deze koude decemberdagen opwarming zoekt in de cinemazalen, dient zeker deze prent te overwegen.

Bram Leunis

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top