Nebraska, een memorabele road movie!

Door Jan Verheyen

Deel dit nieuws

Alexander Payne is samen met de Coen-broers, Wes Anderson, en Jason Reitman één van de meest originele filmmakers van de huidige generatie Amerikaanse independents.
Hij kreeg al Oscars voor zijn scenario’s van ‘The descendants’ met George Clooney en ‘Sideways’ met Paul Giamatti, maar piekte dit jaar met het wondermooie, bijtend-grappige, nostalgische en intelligente ‘Nebraska’.
Goed voor 6 Oscarnominaties in zowat alle belangrijke categorieën : film, regie, het scenario van Bob Nelson, fotografie, mannelijke hoofdrol (Bruce Dern), en vrouwelijke bijrol (June Squibb). Dern, een Hollywood-veteraan van 78 ondertussen, speelt een dementerende man die gelooft dat hij één miljoen dollar heeft gewonnen en erop staat de prijs persoonlijk te gaan afhalen in een kantoor in een onooglijk stadje in Nebraska, vandaar de titel.
Uiteindelijk biedt zijn zoon, rol van Saturday Night Live-komiek Will Forte, heel onderkoeld hier,  aan om met hem naar Nebraska te rijden en dat wordt een memorabele road trip.  June Squibb is de heerlijk vuilgebekte echtgenote van Dern en ook de rest van de cast is perfect ingevuld met karakterkoppen die niet zouden misstaan in een Coen brothers-film. We moeten hier niet flauw over doen : in een periode waarin de meeste films geschreven lijken door een computer en geregisseerd door een comité is ‘Nebraska’ een verademing, slim, sfeerrijk, emotioneel eerlijk, en absoluut toegankelijk.
Nebraska, mijn film van de maand!

 

Selecteer Nebraska op je pc en bekijk hem op Belgacom TV!


 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top