Realiteit overtreft fictie in “The Informant!”

Door Jan Verheyen

Deel dit nieuws

Steven Soderbergh is een van de interessantste Amerikaanse regisseurs van zijn generatie : hij wisselt grote commerciële maar doorgaans intelligente studiofilms à la ‘Erin Brockovich’ en de ‘Ocean’s Eleven’-films af met kleinere meer persoonlijke projecten als ‘Out of Sight’, ‘Traffic’ en ‘The Informant!’.
Matt Damon is dan weer een van de interessantste Amerikaanse acteurs van zijn generatie. Ook hij kiest zijn projecten met zorg maar schuwt het risico niet, en het is dan ook geen toeval dat hij graag met Soderbergh samenwerkt.
In ‘The Informant’, gebaseerd op ware gebeurtenissen, levert hij een krachttoer als Mark Whitacre, een hooggeplaatse executive bij een Amerikaans bedrijf die min of meer toevallig door de FBI wordt ingelijfd om bewijzen te verzamelen tegen dat bedrijf, dat namelijk samen met andere bedrijven aan price fixing doet, de prijzen manipuleert en dus de consumenten belazert.
Whitacre is op het eerste zicht een grijze muis, een bange wezel, en nog een paar andere diersoorten met weinig eervolle karaktertrekken maar naarmate het onderzoek van de FBI zorgt hij voor een paar verrassingen van formaat.
‘The Informant’ is het zoveelste bewijs dat de realiteit de fictie wel degelijk overtreft, want als dit verhaal verzonnen zou zijn, zou je het no way geloven.  Het is ook best ingewikkeld en het speelt zich voornamelijk af in anonieme hotels, kantoren, parkings en andere visueel weinig opwindende plekken. Het is dus geen flitsende spionagethriller maar het zit eerder in de sfeer van ‘Michael Clayton’ of ‘The Insider’.

Wie die films graag heeft gezien, zal ook aan ‘The Informant’ een flinke kluif hebben. En Damon is, zoals gezegd, geweldig in de titelrol.

 

Selecteer The Informant! op je pc en bekijk hem op Belgacom TV!
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top