10 Touretappes om naar uit te kijken

Sport | Op 6 juli is het weer zover: dan gaat met de Ronde van Frankrijk de jaarlijkse hoogmis van het wielrennen van start. En dit jaar ligt de Grand Départ in Brussel. Vanaf onze hoofdstad gaan we drie weken lang op zoek naar een opvolger voor Geraint Thomas. Naar welke tien ritten moeten we zeker uitkijken?

Door MF

Deel dit nieuws

Grand Départ in Brussel

Ter ere van de 50ste verjaardag van de eerste Tourzege van Eddy Merckx start de Ronde van Frankrijk in Brussel. Het wordt een etappe die vanaf de Brusselse Grote Markt de Vlaamse Ardennen opzoekt, om via het Pajottenland en Henegouwen terug richting de hoofdstad te trekken. Daar kunnen de machtsprinters hun ding doen op de laan naar het Koninklijk Paleis.

Spektakel in Épernay

In de derde etappe - daags na de ploegentijdrit - trekt het peloton van België naar Frankrijk. De aanloop van de 215 km lange rit is vlak, maar de laatste 30 kilometer beloven vuurwerk met maar liefst vier hellingen: eentje van vierde categorie en drie van derde categorie. De punchers krijgen hier ideaal terrein voor de wielen geworpen. Zowel onderweg als aan de meet in Épernay vallen bonificatieseconden te sprokkelen, de klassementsmannen zouden zich dus eveneens kunnen roeren.

Klimmen aan 24%

La Planche des Belles Filles is een bekende aankomstplaats in de Tour als de karavaan de Vogezen aandoet. Twee jaar geleden toonde Fabio Aru zich er nog de sterkste. Op donderdag 11 juli is het al zover. De organisatie heeft de klim extra zwaar gemaakt door een wandelpad te asfalteren. Gevolg? De stijgingspercentages lopen op tot 24%. La Planche des Belle Filles zal de eerste echte test zijn voor de favorieten.

Zwoegen op Quatorze Juillet

De tijd van veel vlakke etappes in de eerste week is gedaan. Op zondag 14 juli, de Franse nationale feestdag, staat er alweer een zware etappe op de agenda. Al vroeg op de dag moeten de renners over een col van eerste categorie met Mur d'Aurec-sur-Loire (3,2 km aan 11%). In het tweede deel van rit wachten nog de Côte de Guillaumanches (7,8 km aan 4,1%) en de Côte de Saint-Just (3,6 km aan 7,2%), beiden derde categorie. Eens de renners dit achter de kiezen hebben, kunnen ze uitkijken naar de eerste rustdag op 16 juli.

Enige individuele tijdrit

Er zijn weinig tijdritkilometers in deze Tour. De snelle mannen tegen de klok kunnen na de ploegentijdrit op dag twee enkel in Pau nog eens schitteren. Op een glooiend parcours van 27 kilometer lang is de Côte d'Esquillot, een pittig klimmetje van 1,1 kilometer, het enige obstakel. Vorig jaar won Tom Dumoulin de enige individuele race tegen de klok, kan de Nederlander dat kunstje overdoen?

Strijden op de Tourmalet

Een toen 25-jarige Andy Schleck maakte in 2010 indruk door te winnen op de Tourmalet, na een verbeten duel met Alberto Contador. Negen jaar later ligt de finish opnieuw bovenaan de 19 kilometer lange col, voor de derde keer in de geschiedenis. Onderweg krijgt de karavaan al een helling van vierde en eerste categorie voorgeschoteld, vooraleer ze naar 2115 meter hoogte klimmen.

Sterven in de Pyreneeën

Moordend. Dat vat de 15de etappe nog het beste samen. Voor de laatste Pyreneeënetappe haalt de organisatie alles uit de kast. Van Limoux naar Prat d'Albis overbruggen we op 21 juli 185 kilometer, de Col de Montségur (tweede categorie), de Port de Lers (eerste categorie) en de Mur de Péguères (eerste categorie). De finish ligt bovendien bovenop de Prat d'Albis. De helling van 11,8 km lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9% wordt voor het eerst aangedaan.

Het laatste luik

Na de Pyreneeën kunnen de renners bijkomen tijdens de tweede rustdag, vervolgens staan er twee vlakke etappes op de agenda. Wees er maar zeker van dat de klassementsmannen geen trap te veel zullen geven dan, want het einde van de Tour is om duimen en vingers bij af te likken. Richting Valloire passeren ze namelijk de Col de Vars, Col d'Izoard én Col du Galibier. Die laatste twee zijn buiten categorie, om maar te zeggen dat het het niet voor doetjes is.

Klimmen naar Val Thorens

Voor skiliefhebbers klinkt de aankomstplaats van de 20ste etappe bekend in de oren. Het gekende ski-oord wordt nog maar voor de tweede keer opgenomen in het parcours van de Tour. Het belooft een loodzware etappe te worden, met de finishlijn op 2300 meter hoogte en voorheen nog de beklimmingen van de Cormet de Roselend en de Côte de Longefoy. De slotklim is bovendien 33 kilometer lang. Spektakel gegarandeerd.

Koninklijk spurten op de Champs-Elysées

Toegegeven: de slotrit is eigenlijk een veredeld criterium. Na een korte aanloop draait het peloton wat rondjes rond de Arc de Triomphe, voor het klassement wordt er niet meer gestreden. Maar wat is het elk jaar toch uitkijken naar de koninklijke massaspurt op de kasseien van de Champs-Elysées, een beetje het officieuze WK voor de spurters. Dit jaar gaan we op zoek naar een opvolger voor Alexander Kristoff.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top