Brussel

Vandaag
  • 20° 11°
  • 29%
  • ZW 16km/u
Het weer voor 10 dagen

Niet voor iedereen weggelegd: deze tien duo's gooiden hoge ogen in het dubbelspel

Dubbelspel? Zet twee goede enkelspelers bij elkaar en het zal wel lukken. Dat is de misvatting die wel eens de ronde doet. Maar vergis je niet: dubbelspel is een specialiteit en het is niet vanzelfsprekend om een succesvol duo te vormen. Wij selecteerden er tien.

Llodra & Santoro

Llodra & Santoro © EPA


De twee Fransmannen stonden te boek als een van de betere duo's op het tennisveld. Ze boekten dan ook twee Grand Slam-zeges, tweemaal op de Australian Open. Twee keer waren hun tegenstanders helaas te sterk in de finale; in 2004 waren dat de Belgen Rochus en Malisse op Roland Garros. Llodra zou met andere partners nog wel Wimbledon winnen en Olympisch zilver veroveren, terwijl Santoro in het gemengd dubbel wél aan het langste eind trok op Roland Garros.


Bryan & Bryan

Bryan & Bryan © EPA


Een van de meest succesvolle dubbelduo's uit de tennisgeschiedenis. Met 15 (!) Grand Slams-zeges waren broers Mike en Bob jarenlang het te kloppen duo. Daarnaast pakten de Amerikaanse broers een gouden olympische medaille en zetten ze 48 ATP-toernooien op hun erelijst. Naast het tennis storten de twee zich ook op de muziek met hun Bryan Bros Band.


Malisse & Rochus

Malisse & Rochus © Belga


Een beetje vaderlandse trots kan geen kwaad. Daarom nemen we Xavier Malisse en Olivier Rochus op in deze lijst. De twee focusten zich op hun enkelcarrière, maar waren tot grootse dingen in staat als ze dubbelden. In 2004 verbaasden ze de tenniswereld door plots de geoliede machine Llodra-Santoro te kloppen in de finale van Roland Garros. Dat jaar kwalificeerden ze zich ook voor de Olympische Spelen.


Mertens & Schuurs

Mertens & Schuurs © Belga


Elise Mertens behoort in het enkelspel tot de subtop van de wereld, maar ze staat ook in het dubbelspel haar mannetje. Ze plaatste zich samen met de Nederlandse Demi Schuurs als eerte Belgische speelster voor het dubbelspel op de Masters sinds Kim Clijsters in 2003, maar het duo sneuvelde in de kwartfinales. De twee boezemvriendinnen wonnen samen al vier WTA-toernooien; drie finales gingen verloren.


Hingis & Mirza

Hingis & Mirza © Shutterstock


Het Zwiters-Indisch duo vond elkaar vrij laat, maar ze ontpopten zich in sneltempo tot een bijna onklopbare machine. Sania Mirza en Martina Hingis waren respectievelijk ook nummer één en twee op de ranglijst van het dubbelspel, een match made in heaven dus. Ze zouden 'slechts' twee jaar samen dubbelen, maar zetten wel de Australian Open, Wimbledon, de US Open en de WTA Finals in hun prijzenkast, naast meerdere WTA-titels.


Herbert & Mahut

Herbert & Mahut © Belga


De Fransman Nicolas Mahut staat vooral bekend als de verliezer van de allerlangste match ooit, op Wimbledon moest hij na 11 uur en 5 minuten de duimen leggen voor John Isner. Maar Mahut is ook wereldtop in het dubbelspel. Samen met landgenoot Pierre-Hugues Herbert slaagde Mahut erin om alle Grand Slams één keer te winnen, een straffe prestatie van de twee Fransmannen.


Bryan & Sock

Bryan & Sock © Shutterstock


Waren de broers Bryan het meest succesvolle duo ooit, dan is Jack Sock de beste dubbelspeler die er bestaat. De Amerikaan won met veel verschillende partners grote toernooien, zoals de Canadees Vasek Pospisil. Maar met Mike Bryan had Sock een speciale connectie. De twee traden samen aan na een blessure van Bob Bryan, maar met succes. Ze tennisten zich in 2018 naar eindzeges op Wimbledon, de US Open én de ATP Finals.


Black & Ullyett

Black & Ullyett © EPA


Een Zimbabwaan die succesvol is in het tennis; het kwam nog niet vaak voor. Maar met Wayne Black en Kevin Ullyett waren er tussen 2000 en 2005 zelfs twee die hoge ogen gooiden. Op die tijdspanne veroverden de twee landgenoten twee Grand Slam-zeges (Australian Open en US Open) en wonnen ze een resem ATP-toernooien. Zelfs de broers Bryan moesten met enige regelmaat de duimen leggen voor het Zimbabwaanse duo.


Murray & Murray

Murray & Murray © Belga


Andy Murray is een van de beste enkelspelers van de laatste 15 jaar. Hij won onder meer olympisch goud en drie Grand Slams. Zijn broer Jamie is dan weer absolute wereldtop in het dubbel, daarin behaalde hij 27 titels en vier Grand Slams. Samen wonnen de Schotse broers twee ATP-toernooien. Met hun unieke samenspel loodsten ze Groot-Brittannië in 2015 ook naar de eindzege in de Davis Cup.


Melo & Kubot

Melo & Kubot © photonews


Een Braziliaan en een Pool, dat zijn niet meteen twee nationaliteiten die je snel bij elkaar zou zetten. Maar Marcelo Melo en Lukasz Kubot vinden elkaar blindelings op de court. Ze waren eerder al succesvol met andere partners, maar samen regen ze de ATP-titels aan elkaar en in 2017 volgde de spreekwoordelijke kers op de taart met de eindzege op Wimbledon.Volg Roland Garros vanaf zondag 26 mei live op Eurosport. Eurosport 1 maakt deel uit van het basisaanbod van Proximus TV.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0