Flanders Classics: wat moet je allemaal weten?

Sport | Het wielerseizoen is weer begonnen. De renners bereiden zich in zonniger oorden voor op de eerste belangrijke wedstrijden van het seizoen: de Vlaamse klassiekers. En wie tegenwoordig aan kasseien en korte hellingen denkt, denkt ook aan Flanders Classics.

Door MF

Deel dit nieuws

Wat is Flanders Classics?

Flanders Classics is de overkoepelende organisatie van zes belangrijke Vlaamse voorjaarsklassiekers. Het is zelf de organisator van de Ronde van Vlaanderen en de Omloop Het Nieuwsblad. Daarnaast is het ook betrokkken bij de organisatie van vier andere klassiekers. Het doel van Flanders Classics is om de positie van de Vlaamse voorjaarsklassiekers te verankeren binnen de internationale wielerkalender.

Wie is de baas?

Wouter Vandenhaute is de grote man binnen Flanders Classics. De gedelegeerd bestuurder van tv-productiehuis Woestijnvis (en gewezen sportjournalist) richtte de organisatie in 2010 op, een jaar nadat hij de Ronde en de Omloop had gekocht. Op zijn initiatief werd onder meer het parcours van de Ronde grondig aangepast.De dagelijkse leiding van Flanders Classics ligt dan weer in handen van CEO Gilbert Van Fraeyenhoven. En alle perscontacten verlopen via woordvoerder Guy Vermeiren.

Omloop Het Nieuwsblad (02/03/2019)

Sinds jaar en dag dé openingsklassieker van het klassieke voorjaar. Sinds 2009 is Vandenhaute eigenaar van deze koers, een jaar later werd Flanders Classics de organisator. Onder het bewind van Vandenhaute werd de vrouwenkoers naar dezelfde dag verplaatst en werd de Omloop in 2017 toegevoegd aan de UCI World Tour.Dit jaar wordt de finish verlegd van Meerbeke naar het centrum van Ninove. Het wordt ook uitkijken naar Wout van Aert, die zijn knappe klassieke voorjaar van 2018 wil bevestigen. 

Gent-Wevelgem (31/03/2019)

Een koers met een leugen in de naam, want ze gaat al sinds 2003 van start in Deinze. Van daar gaat het eerst richting de kust, de kasseienhelling van de Kemmelberg is met twee passages het grootste obstakel op weg naar Wevelgem. Met de hulp van Flanders Classics trad de race al in 2011 toe tot de World Tour en verschoof ze naar de zondag voor de Ronde in plaats van de woensdag erna.Drievoudig winnaar en titelverdediger Peter Sagan zal ook dit jaar van de partij zijn. Hij zal andermaal een taaie klant hebben aan Greg van Avermaet. 

Dwars door Vlaanderen (03/04/2019)

In 1945 werd deze koers opgericht onder de naam Dwars door België, een jaar later werd het een tweedaagse. Dat veranderde 20 jaar later opnieuw definitief. De aankomst bleef altijd in Waregem. Onder Flanders Classics werd de race, die in 2000 zijn huidige naam kreeg, in 2017 deel van de UCI World Tour. In 2018 werd de wedstrijd opgeschoven naar de woensdag voor de Ronde. Vorig jaar debuteerde ook ene Alejandro Valverde in de klassieker. Met een 11de stek was dat een bevredigende kennismaking, hij keert dit jaar dan ook terug. 

Ronde van Vlaanderen (07/04/2019)

Vlaanderens Mooiste, de hoogmis van het voorjaar voor elke koersliefhebber in ons land. Het zal alweer de 103de editie zijn op zondag 7 april. De wedstrijd, opgericht in 1913, vond niet plaats tijdens WOI, maar hernam in 1919 zonder verdere onderbrekingen. Decennialang kwam de Ronde aan in Meerbeke, sinds 2012 ligt de meet in Oudenaarde. In 2017 werd de start verlegd van Brugge naar Antwerpen en maakte de Muur zijn herintrede.Dit jaar wordt het vooral uitkijken naar wat Mathieu van der Poel kan in zijn eerste deelname aan de hoogmis van het Vlaamse voorjaar. Flanders Classics wist de wereldkampioen veldrijden ook te strikken voor Gent-Wevelgem, Dwars Door Vlaanderen en de Brabantse Pijl. Een tweede opvallende debutant is wereldkampioen op de weg Alejandro Valverde. 

Scheldeprijs (10/04/2019)

Nog ouder dan de Ronde, want de eerste editie van dit spurtersfestijn vond al plaats in 1907. De aankomst was en is nog altijd in Schoten, maar sinds de Ronde in Antwerpen start (en de Scheldeprijs amper enkele dagen later plaatsvindt) is de startplaats veranderd. In 2017 was dat eenmaalig Mol als eerbetoon aan Tom Boonen, nadien viel de keuze op Terneuzen als nieuwe vaste startplaats.

Brabantse Pijl (17/04/2019)

Nog zo'n koers die sinds zijn band met Flanders Classics van datum veranderde. Van de zondag voor de Ronde ging het naar de woensdag voor de Amstel. Daarmee luidt het de heuvelklassiekers in, met nadien ook nog de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. De aankomstplaats werd dan weer verlegd van Alsemberg naar Overijse. Dit jaar zal er een extra lokale lus in Beersel-Huizingen gereden worden, met dus een dubbele beklimming van de Bruine Put, de Menisberg én de Lotsestraat. 

Wielertoerisme

Flanders Classics ziet het breder dan de wedstrijden voor de profs alleen. "Rij zelf de Vlaamse klassiekers" is het motto van het het luik Flanders Classics Cyclo, dat in 2011 opgestart werd en de wielertoerist zoveel mogelijk de kans wil geven om zich uit te leven op de parcours van de bekendste wedstrijden.Wielertoeristen kunnen daarnaast ook deelnemen aan de Proximus Cycling Challenge, een reeks van 14 topcyclo's langs de mooiste plekjes van België. De schitterende parcours, rijkelijke bevoorradingen en heel wat leuke extra's zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Meer info vind je op www.proximuscyclingchallenge.be/nl/ .

Bal Pedal met Bradley Wiggins

De Omloop Het Nieuwsblad is op 2 maart het officiële startschot van het Vlaamse voorjaar, maar Flanders Classics trapt zijn seizoen al op 27 februari op gang. Dat gebeurt met het Bal Pedal in de Gentse Vooruit. En de special guest dit jaar is niemand minder dan ex-Tourwinnaar Bradley Wiggins, die geboren is in Gent. Hij zal de Koers op de Rollen op gang schieten, waar je met ploegjes van vier tegen elkaar kan strijden. Nadien gaat er een groot feest van start en geeft Wiggins een signeersessie. 



Gek van wielrennen? Ontdek hier de wielerkalender van 2019!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top