Topsporters die samenwerken met hun familie: vaak een schot in de roos

Sport | Dag in dag uit samenwerken met een familielid, het is altijd een uitdaging. Zeker in de sportwereld, waarin de emoties over winst en verlies een belangrijke rol spelen. Anderzijds is er die unieke band tussen ouders en hun kinderen of tussen broers en zussen onderling: niemand die je zo goed kent als je eigen familie!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Veel samenwerkingen tussen familieleden in de sportwereld groeiden dan ook uit tot een succesverhaal. Een overzicht van enkele bekende voorbeelden.

Elke donderdag pakt Proximus TV uit met een gloednieuwe reeks die inzoomt op de unieke band tussen twee figuren uit de sportwereld: Tandem. Op 14 februari zijn dat basketbalcoach Philip en zijn dochter, speelster Hanne Mestdagh!

Philip, Kim en Hanne Mestdagh

Philip Mestdagh raakte de laatste jaren bekend als de succesvolle coach van de Belgian Cats, die hij begeleidde naar brons op het EK en een vierde plaats op hun allereerste WK, na verlies in de halve finale tegen de ongenaakbare Verenigde Staten. Een van de sterspeelsters van de Belgian Cats is Kim Mestdagh, speelster van het Turkse Cukurova en binnenkort misschien van de Washington Mystics uit de WNBA. Ook haar drie jaar jongere zus Hanne Mestdagh maakt deel uit van de nationale ploeg. Zij speelt bij Namen, het team uit de Belgische competitie dat gecoacht wordt door haar eigen vader.

Op donderdag 14 februari, om 20u30, kan je op Proximus TV kijken naar de derde aflevering van onze reeks Tandem met coach Philip Mestdagh en dochter Hanne, zijn speelster bij Namen en de Belgian Cats.

Lees hier meer over de Tandem-uitzending met Philip en Hanne Mestdagh.

Jacques, Olivia, Kevin, Jonathan en Dylan Borlée

De bekendste atletiekfamilie van het land! De familie Borlée is al jaren een garantie op succes op de 400 en 4x400 meter atletiek. Jacques Borlée is sinds 2003 de architect van dit project. Hij begon als coach van zijn dochter Olivia, die met de 4x100 meter goud won op de Olympische Spelen van Peking in 2008. Daarna volgde de tweeling Kevin en Jonathan, die zowel individueel als met de 4x400 het eremetaal en de ereplaatsen verzamelden de afgelopen tien jaar. Zo stonden beide broers op het EK van vorig jaar nog samen op het podium.

Sinds 2013 maakt ook hun vier jaar jongere broer Dylan deel uit van de 4X400 meter ploeg, vorig jaar nog goed voor goud op het EK. Met Rayane Borlée (1999) zit er trouwens nog een telg uit de familie aan te komen! Jacques Borlée won twee keer de prijs van Coach van het Jaar op het Sportgala. Over hun samenwerking zei Kevin het volgende in Karakters: "Onze vader hebben we niet kunnen kiezen, onze coach wel."

Kim en Lei Clijsters

De betreurde Lei Clijsters kennen we natuurlijk als voormalig speler van KV Mechelen, Rode Duivel en Gouden Schoen-winnaar, maar hij stond ook jarenlang aan de zijde van zijn tennissende dochter Kim. Kim bereikte in 2001 voor het eerst de finale van een grandslamtoernooi in Roland Garros maar verloor nipt van Jennifer Capriati. In 2003 bereikte ze de nummer één-positie en in 2005 won ze haar eerste Grand Slam op de US Open. Vader Lei trad op als haar manager/woordvoerder/begeleider en zette daarvoor zijn eigen trainerscarrière opzij. Nadat Kim in 2007 stopte met tennissen, pakte hij de draad weer op, maar in 2009 overleed hij aan de gevolgen van huidkanker. Kim maakte datzelfde jaar haar comeback en zou de US Open uiteindelijk nog twee keer winnen. In 2011 schreef ze ook de Australian Open op haar naam.

Harry, Stefan en Liam Everts

Hoe kan je beter de kneepjes van het vak leren dan van je eigen vader? Bij de familie Everts zit het crossen duidelijk in het bloed. Vader Harry won in totaal vier wereldtitels in het motorcross, maar het was zijn zoon die alle records zou breken. Hoewel er een tijdje een kink in de kabel tussen beide zat, werd Stefan Everts het grootste deel van zijn carrière begeleid door zijn vader. Stefan pakte 101 Grand Prix overwinningen en werd in totaal 10 keer wereldkampioen, nog altijd een record. Hij werd vijf keer uitgeroepen als Sportman van het Jaar. Ondertussen werken vader en zoon samen in hun motorcross rijschool in Spanje én begeleiden ze Liam, de ondertussen veertienjarige zoon van Stefan die een contract heeft bij KTM en al enkele mooie prestaties liet optekenen in het jeugdcircuit.

Thomas, Michael en Helena Van der Plaetsen

Bij tienkamper Thomas Van der Plaetsen is de top bereiken een familiezaak. Zijn oudere broer Michael is zijn coach en reist met hem de hele wereld rond. Zo vertoeven ze tijdens de winter in Zuid-Afrika om te trainen. Zus Helena is dan weer de manager, een rol die ze ook vervult voor Nafi Thiam. Na enkele titels in de jeugdcategorieën werd Van der Plaetsen in 2016 Europees kampioen. Op de Olympische Spelen in Rio werd hij achtste. Van der Plaetsen kreeg al vaak af te rekenen met blessures en zelfs teelbalkanker, maar het moeilijkste moment uit zijn carrière was waarschijnlijk het WK in Daegu in 2011, toen zijn vader stierf aan pancreaskanker. Toch zetten Thomas, Michael en Helena door en bereikte Thomas de dertiende plaats.

Sven en Thibau Nys

Met Sven Nys als papa leert Thibau het veldrijden van de allerbeste. Sven Nys werd 'slechts' twee keer wereldkampioen veldrijden, maar domineerde de sport wel jarenlang. Zo werd hij negen keer Belgisch kampioen, schreef hij zeven keer de Wereldbeker op zijn naam, negen keer de GvA/BPost-trofee en maar liefst dertien keer de Superprestige. In 2008 werd hij uitgeroepen als Sportman van het jaar. Tegenwoordig is Sven ploegleider bij Telenet-Fidea Lions en begeleider van zijn zoon Thibau. Die pakte al twee titels op het BK bij de nieuwelingen. Onlangs werd hij vierde op het WK als eerstejaars bij de junioren. Over de unieke band tussen vader en zoon maakte de VRT al twee seizoenen van DNA Nys.

Sep en Ken Vanmarcke

In een van de volgende afleveringen van Tandem maken we kennis met de unieke band tussen broers Sep en Ken Vanmarcke. Sep Vanmarcke kennen we natuurlijk allemaal als de klassieke renner die doorbrak met winst in de Omloop Het Nieuwsblad van 2012 en sindsdien ook op het podium stond van Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. Ook zijn zes jaar oudere broer Ken droomde jarenlang van een profcarrière en werd later de onafscheidelijke trainingsmaat van Sep. De laatste jaren was hij actief als coach en ploegleider bij LottoNL-Jumbo, SEG Racing en tegenwoordig Education First, het team van broer Sep.

Jos en Koen Daerden

In het voetbal zijn er heel wat spelers die in de voetsporen van hun vader treden en ook veel ex-spelers die coach worden. Dan kan het dus al eens gebeuren dat je op een bepaald moment je eigen zoon voor je neus krijgt. Dat gebeurde ook bij Jos Daerden, die zelf twee keer landskampioen werd met Standard in de jaren tachtig. Als coach werkte hij voor Lommel, Standard en Lierse vooraleer hij in 2001 binnengehaald werd door Genk als assistent van Sef Vergoossen. Zijn toen 19-jarige zoon maakte toen deel uit van de kern en ontpopte zich met zijn lange rushes op de linkerflank tot een van de grootste talenten van de Belgische competitie. Vader en zoon werden dat seizoen kampioen en Koen werd uitgeroepen als Jonge Profvoetballer van het Jaar.

Na het ontslag van Vergoossen in 2004 zocht ook Jos Daerden nieuwe horizonten op, terwijl zijn zoon twee jaar later de duurste Belgische aankoop werd van Club Brugge. Door blessureleed geraakte zijn carrière daarna in het slop. Tegenwoordig zijn vader en zoon wel terug aan de slag bij Genk: Jos als hulptrainer, Koen als technisch directeur jeugd.

Cesare en Paolo Maldini

Het bekendste voorbeeld op internationaal vlak is ongetwijfeld dat van Cesare en Paolo Maldini. Cesare Maldini won als speler van AC Milan Europacup I in 1963 en pakte vier titels met de club. Hij was ook twee keer aan de slag bij Milan als coach: één keer in de jaren zeventig én een korte interim-periode in 2001, toen zijn zoon Paolo kapitein was bij de club. Paolo overtreft het palmares van zijn vader met zeven landstitels in de Serie A en maar liefst vijf keer de Champions League.

Ook voor de nationale ploeg werkten vader en zoon samen. Cesare was bondscoach van Italië van 1996 tot 1998: met zijn zoon als kapitein nam hij deel aan het WK in Frankrijk. Daar werd de Squadra Azzurra uitgeschakeld in de kwartfinales na penalty’s door de latere wereldkampioen Frankrijk. Ondanks het feit dat Italië op het WK geen enkele wedstrijd verloor, gaf Maldini zijn ontslag. Zijn zoon zou nog tot 2002 uitkomen voor de nationale ploeg.

Caroline en Piotr Wozniacki

Tennisvaders zijn vaak berucht om de hardheid waarmee ze hun kinderen behandelen, denk maar aan Jennifer Capriati en Jelena Dokic, maar soms verloopt de samenwerking wel vlot! De Deense Caroline Wozniacki wordt sinds haar veertiende getraind door vader Piotr, zelf een voormalig profvoetballer. In 2009 brak de toen 19-jarige Wozniacki door met het bereiken van de finale van de US Open, een jaar later speelde ze de finale van de Masters: twee keer verloor ze van Kim Clijsters. Toen haar carrière daarna in een dipje terecht kwam, versleet Wozniacki talrijke coaches, om uiteindelijk terug te keren naar haar vader. Met hem aan haar zijde won ze vorig jaar eindelijk haar eerste Grand Slam: de Australian Open.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top