De Hockey Pro League: alles wat je moet weten over dit nieuwe toernooi

Sport | In 2016 presenteerde de internationale hockeyfederatie (FIH) een nieuw internationaal toernooi. De Hockey Pro League vervangt de vroegere Champions Trophy en World League. Enkel de beste landen ter wereld mogen meedoen. Vanaf 19 januari 2019 gaat de eerste editie van start, wij geven je alles mee wat je moet weten over de Hockey Pro League.

Door MF

Deel dit nieuws

Nieuw toernooi

De Hockey Pro League is de opvolger van de World League en is in 2019 aan zijn eerste editie toe. Het opzet en de deelnemers werden al in 2017 gepresenteerd door de internationale hockeybond FIH. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen zullen negen hooggeplaatste landen deelnemen.

Inzet

Een toernooi wordt niet zomaar gespeeld, zoals gewoonlijk hangt er een beloning aan vast. De Hockey Pro League is namelijk een van de kwalificatietoernooien voor het eerstvolgende wereldkampioenschap of voor de Olympische Spelen. In deze eerste editie is de inzet uiteraard een ticket voor de Spelen van 2020 in Tokio.

Van zuid naar noord

Negen landen spelen tussen januari en juli 2019 twee keer tegen elkaar: één keer thuis en één keer uit. Om het allemaal wat overzichtelijk te houden, spelen alle landen van het zuidelijke halfrond eerst hun thuismatchen én hun onderlinge partijen. Wanneer dat achter de rug is, trekken we naar het noordelijke halfrond en spelen die landen hun thuismatchen tegen de landen van het zuidelijke halfrond en hun onderlinge duels. Pakistan speelt zijn thuisduels om veiligheidsredenen wel in een aantal andere landen, waaronder België.

Finaletoernooi

Nadat alle groepswedstrijden zijn afgewerkt, volgt er nog een finaletoernooi met de beste vier landen. Daarin zal gestreden worden om de titel en het ticket voor de Olympische Spelen. Die zogenaamde 'final four' vindt van 27 tot 30 juni in Amsterdam plaats.

Selectieprocedure

In december 2016 nodigde de FIH alle landen uit de top 16 van de wereld uit voor de Hockey Pro League. Geïnteresseerden konden voor april 2017 hun kandidatuur inleveren. Bij de mannen reageerden 12 landen, bij de vrouwen 14 landen. Daaruit koos de FIH negen kandidaten, al waren er nadien nog verschuivingen. De nu geselecteerde landen zullen deelnemen aan de eerste vier edities.

India haakt af

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen was India oorspronkelijk geselecteerd, maar een maand na die bekendmaking trok het land zijn deelname terug. De FIH had Spanje (bij de mannen) en België (bij de vrouwen) eerder al aangeduid als eerste reserve en zij namen de vrijgekomen plek dan ook in.

Deelnemende landen vrouwen (1)

Nederland (FIH 1) 

Het absolute topteam en nummer 1 van de wereld. De Nederlandse vrouwen zijn recordhouder met negen Europese titels, elf wereldtitels en drie keer Olympisch goud. Daarnaast zette het ook zesmaal de Champions Trophy en tweemaal de World League - de twee voorlopers van de Hockey Pro League - in de kast.
Sterspeelster: Het is een ploeg vol sterspeelsters, maar één van de dragende krachten is aanvalster Lidewij Welten. Ze debuteerde in 2008 al op 17-jarige leeftijd bij Nederland en won dat jaar mee de Olympische Spelen. In 2015 werd ze verkozen tot Speelster van het Jaar, vorig jaar moest ze die eer nipt aan de Argentijnse Delfina Merino laten.

Engeland (FIH 2) 

Het nummer twee op de wereldranglijst, maar qua prijzenoogst komen ze niet aan de enkels van de Nederlandse dames. Eén wereld- en twee Europese titels staan er op het palmares. Het samengevoegde Britse team pakte in 2016 wel goud op de Olympische Spelen, maar het is dus Engeland apart dat aan de Pro League zal deelnemen.
Sterspeelster: Alex Danson behoort op haar 33ste nog steeds tot de absolute top. Als aanvoerster en recordinternational van zowel Engeland als Groot-Brittannië is ze dan ook een legende in het Britse hockey. Ze opende enkele jaren geleden haar eigen academie.

Australië (FIH 3)

Bijna ongenaakbaar in de jaren '90, maar in het laatste decennium pakten de Australische vrouwen vooral ereplaatsen op grote toernooien. Enkel op de Oceanische kampioenschappen werd nog enkele keren de eindzege binnengehaald.
Sterspeelster: Jodie Kenny debuteerde pas op haar 24ste bij de nationale ploeg, maar groeide uit tot een absolute topper. Op haar 31ste heeft ze ook al meer dan 200 interlands op haar teller staan. Kenny is in eigen land aan de slag bij de Queensland Scorchers.

Deelnemende landen vrouwen (2)

Argentinië (FIH 4)

Een van de grote uitdagers van topfavoriet Nederland. De Argentijnse vrouwen veroverden in 2002 en 2010 de wereldtitel, op de Olympische Spelen pakten ze ook al twee zilveren en twee bronzen medailles. De Champions Trophy ging overigens 7 keer in de prijzenkast, de World League 1 keer.
Sterspeelster: Delfina Merino werd in 2017 verkozen tot Beste Speelster ter wereld. Geen al te grote verrassing, want ze is al sinds 2009 een vaste waarde bij de Argentijnse nationale ploeg. Daarmee werd ze al één keer wereldkampioen, won ze vijf keer de Champions Trophy en één keer de World League. Ook pakte ze Olympisch zilver.

Duitsland (FIH 5)

De twee wereldtitels dateren al van lang vervlogen tijden, maar in een recenter verleden kroonden de Duitse vrouwen zich nog tweemaal tot Europees kampioen en in 2004 was er de olympische titel. Ze behoren echter niet tot de topfavorieten, daarvoor stelden ze de voorbije twee jaar iets te veel teleur.
Sterspeelster: Nike Lorenz is nog maar 21, maar de verdedigster is een van de grote talenten waar Duitsland zijn hoop op vestigt. Ze moest al twee keer tevreden zijn met een ereplaats in de verkiezing van Talent of the Year.

Nieuw-Zeeland (FIH 6)

Vier keer kampioen van Oceanië, dat is de beperkte erelijst van Nieuw-Zeeland. Verder moesten de dames zich tevreden stellen met enkele mooie ereplaatsen, met een vierde stek op de twee laatste Spelen als opvallendste resultaten.
Sterspeelster: Nieuw-Zeeland mag dan geen absoluut topland zijn in het hockey, Stacey Michelsen is wel individuele wereldklasse. De 27-jarige middenveldster werd in 2011 verkozen tot grootste talent en is tegenwoordig een vaste klant bij de nominaties van Beste Speelster.

Deelnemende landen vrouwen (3)

België (FIH 13)

Oorspronkelijk waren de Red Panthers niet geselecteerd. Onze nationale hockeyvrouwen werden echter aangeduid als eerste reserve en een maand later kregen ze alsnog goed nieuws. Na een decennia zonder grote toernooien zijn de Panthers sinds 2011 een vaste waarde op eindrondes van het EK en WK, in 2017 pakten ze zelfs zilver op het EK.
Sterspeelster: Doelvrouw Aisling D'Hooghe is nog steeds maar 24, maar al jaren niet meer uit de ploeg te denken. Al tijdens de Olympische Spelen in 2012, toen ze 18 jaar was, was ze de eerste keuze in doel. D'Hooghe maakte vorig jaar bekend al sinds haar prille jeugd aan Multiple Sclerose (MS) te lijden.

China (FIH 10)

Een vaste waarde op de grote toernooien, maar verder dan twee Aziatische titels raakten de Chinese vrouwen nog niet. Een laatste podiumplek op een internationaal toernooi dateert al van 2008, toen China in eigen land zilver pakte op de Olympische Spelen.
Sterspeelster: Cui Qiuxia is een van de drie aangeduide aanvoerders bij China. Op haar 28ste heeft ze al meer dan 140 interlands achter de kiezen. 

Verenigde Staten (FIH 12)

Een van de grootste sportlanden ter wereld, maar in het hockey spelen ze geen hoofdrol. De Amerikaanse vrouwen konden in hun geschiedenis nog geen kampioenschap op hun naam zetten. Op de Pan-Amerikaanse kampioenschappen moeten de Verenigde Staten de eindzege steevast aan Argentinië laten.
Sterspeelster: Melissa Gonzalez is al tien jaar lang een vaste waarde bij de nationale ploeg van de VS, waar ze op 19-jarige leeftijd debuteerde. Afgelopen jaar was ze genomineerd voor Beste Speelster.

Deelnemende landen mannen (1)

België (FIH 1)

De kersverse werelkampioen én leider op de Wereldranking. De Red Lions behoren al enkele jaren tot de wereldtop, getuige daarvan drie medailles op een EK, één keer zilver op de World League en één keer Olympisch zilver. De kers op de taart ontbrak nog, tot zondag 16 december. België klopte Nederland en is wereldkampioen hockey.
Sterspeler: Arthur van Doren werd in februari van dit jaar verkozen tot Beste Hockeyspeler ter Wereld én de Rising Star. Op 23-jarige leeftijd een knappe prestatie voor de speler van het Nederlandse Bloemendaal. Hij volgde op de erelijst overigens landgenoot John-John Dohmen op.

Australië (FIH 2)

De niet langer regerende wereldkampioen. Zowel in 2010 als in 2014 waren de Australiërs de sterkste op het WK, maar dit jaar was Nederland te sterk in de halve finale. Ze zijn wel voor altijd de laatste winnaars van de Champions Trophy en de World League, de twee toernooien die worden vervangen door de Hockey Pro League.
Sterspeler: Jake Whetton geldt op 27-jarige leeftijd als een van de beste aanvallers ter wereld. Whetton speelt in eigen land bij topclub Queensland Blades. Hij is daarnaast nauw betrokken bij amateurteam Vic Park Panthers uit zijn thuisstad Perth.

Nederland (FIH 3)

In 2017 waren onze noorderburen nog te sterk, want ze hielden de Red Lions van een eerste Europese titel. Maar een jaar later was er de grote revanche: België klopte Nederland in de finale van het WK. Desondanks is en blijft het een topploeg, met drie werelditels, vijf keer goud op een EK en twee Olympische titels.
Sterspeler: Billy Bakker hoopte als aanvoerder de trofee van wereldkampioen in de lucht te steken, maar moest die eer aan Arthur van Doren laten. De 30-jarige aanvallende middenvelder, die uitkomt voor de Amsterdamsche Hockey & Bandy Club, is al jaren een dragende kracht bij Oranje.

Deelnemende landen mannen (2)

Argentinië (FIH 4)

De boemannen van de Belgische hockeymannen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ze klopten de Lions in de finale met 4-2. Na drie eindzeges op het Pan-Amerikaans kampioenschap was dit hun eerste grote internationale trofee. Op het WK wil het vooralsnog niet lukken.
Sterspeler: Gonzalo Peillat werd in 2014 verkozen tot Talent van het Jaar, nadat hij al twee keer tweede werd. La Hacha - de bijl, omdat hij vroeger op de sticks van andere spelers sloeg - groeide uit tot een belangrijke pion in het Argentijnse elftal en werd vorig jaar verkozen tot tweede beste speler ter wereld, na Van Doren.

Duitsland (FIH 6)

Ongenaakbaar tussen 2011 en 2014, met achtereenvolgens goud op het EK, de Olympische Spelen, nog eens het EK en de Champions Trophy. Maar de laatste jaren grijpt Duitsland steevast naast de hoofdprijs, op het voorbije WK moest het in de kwartfinale zijn meerdere erkennen in - jawel - de Belgen.
Sterspeler: Mats Grambusch liet ook tegen de Lions zijn onmiskenbare talent zien. De Duitse vedette, die vorig jaar derde was in de verkiezing van Beste Speler, kon een nederlaag echter niet voorkomen.

Engeland (FIH 7)

De verrassing in de halve finales van het WK. De groepsfase ging moeizaam, maar in de kwartfinale zette de bronzen medaille van het EK 2017 wel verdiend Olympisch kampioen Argentinië opzij. In de halve finale kwamen de Engelsen echter veel te kort tegen onze Red Lions en kregen ze een 0-6 pandoering om de oren.
Sterspeler: Phil Roper is op zijn 26ste de vedette van de Engelse ploeg. Niet alleen is hij aanvoerder van zijn land, maar de middenvelder van Wimbledon werd in de vaderlandse competitie ook verkozen tot Beste Speler van 2018.

Deelnemende landen mannen (3)

Nieuw-Zeeland (FIH 8)

Een subtopper in het hockey bij de mannen, want de enige hoofdprijs dateert al van 1976. Toen troefden de Black Sticks in Canada aartsrivaal Australië af en werden ze de eerste niet-Aziatische/Europese olympische kampioen. Op een WK deed Nieuw-Zeeland nooit beter dan een zevende stek en op de Oceanische kampioenschappen moet het de titel steevast aan Australië laten.
Sterspeler: Simon Child verdient tegenwoordig zijn boterham in India, bij de Delhi Waveriders. Maar op 19-jarige leeftijd belandde de aanvaller aanvankelijk in Nederland, waar hij uitkwam bij HC Rotterdam.

Spanje (FIH 9)

De invaller van dienst bij de mannen en bijgevolg geen favoriet. Spanje was top tussen 2004 en 2008, bekroond met Europees goud en olympisch zilver. Maar de laatste keer dat de Spanjaarden nog een top vier konden afdwingen op een groot toernooi, dateert van de Champions Trophy in 2011. Daar pakten ze zilver.
Sterspeler: Sergi Enrique pakte in 2009 nog een mooie ereplaats in de verkiezing van Talent van het Jaar en groeide uit tot een basispion in de nationale ploeg. Enrique veroverde mee het zilver op de Spelen van 2008 en heeft al bijna 300 interlands op de teller.

Pakistan (FIH 13)

De Green Shirts waren absolute top tot halfweg de jaren '90 en veroverden in totaal drie olympische titels en vier wereldtitels. Ze pakten ook drie keer de Champions Trophy en drie keer de Aziatische titel, maar ondertussen is Pakistan geen vaste waarde meer op de grote toernooien. De laatste medaille dateert al van 1998, de laatste trofee van 1994.
Sterspeler: Muhammad Rizwan Sr. is bij het Nederlandse Oranje-Rood ploegmaat van Red Lion Thomas Briels. De middenvelder werkte zich bij Pakistan op tot aanvoerder, maar blesseerde zich vroegtijdig op het voorbije WK.

De Belgen openen het tornooi

De eerste match is op 19 januari. De Red Lions - de Belgische hockeymannen - gaan dan op bezoek bij invaller Spanje. Ook bij de vrouwen openen de Belgen het toernooi. De Red Panthers spelen hun eerste match in en tegen Argentinië op 26 januari. Die dag ontvangen ook de Argentijnse mannen hun Belgische collega's. Dat laatste is overigens een constante doorheen het volledige programma. Tegen dezelfde tegenstanders werken de vrouwen en mannen op dezelfde dag hun match af.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top