Play-offs NFL : nog 8 ploegen kunnen zich plaatsen voor de Super Bowl

Sport | De play-offs van de NFL zijn volop bezig! Acht teams vechten nog voor de titel en het belooft een heftige strijd te worden. Lees hier alles over de sterke en zwakke punten van elk team en bekijk onze pronostiek voor de vier matchen van het weekend.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het speelschema van de NFL play-offs komende zaterdag en zondag op Eleven Sports 2 (kanaal 642):
 
Kansas City Chiefs – Indianapolis Colts (zaterdag 22.35 uur)
Los Angeles Rams – Dallas Cowboys (zondag 2.15 uur)
New England Patriots – Los Angeles Chargers (zondag 19.05 uur)
New Orleans Saints – Philadelphia Eagles (zondag 22.40 uur)

New Orleans Saints (NFC)

De Saints hebben het beste gepresteerd in het reguliere seizoen van de NFC en krijgen dus het thuisvoordeel: de twee play-offwedstrijden voor de Super Bowl spelen ze op eigen terrein. Maar voor het zo ver is, moeten ze zondagavond de Philadelphia Eagles nog naar huis spelen.

New Orleans heeft zonder twijfel het meest complete team uit de league. Als quarterback kun je moeilijk om de 39-jarige Drew Brees heen, die dit seizoen een indrukwekkende 75% geslaagde passes op zijn conto mocht schrijven. Ook in de verdediging weten de Saints hun mannetje te staan.

Hoewel het team van Sean Payton dit seizoen maar drie matchen verloor, waaronder de eerste en de (minder belangrijke) laatste, hebben de Dallas Cowboys een paar weken geleden toch laten zien dat ook de Saints niet onoverwinnelijk zijn. Vooral tegen een solide, agressieve verdediging en een stevige aanval kunnen ze aan het bloeden gebracht worden. Het label van grote favoriet is niet altijd gemakkelijk te dragen.

Philadelphia Eagles (NFC)

Titelhouder van de Super Bowl, maar de Eagles hebben dit seizoen toch al enkele mirakels moeten verrichten om te staan waar ze staan. Na een eerder matig seizoen wisten ze zich te kwalificeren voor de play-offs en vorige week schakelden ze de Chicago Bears uit na een ongelooflijke thrillermatch. Het veld van de Saints lijkt een ideale plek om opnieuw een klein wonder te forceren. En daarvoor wordt in Philadelphia vooral gerekend op quarterback Nick Foles, die net als vorig seizoen laat zien dat hij iemand is op wie gerekend kan worden als het erom spant.

De Philadelphia Eagles lijken minder evenwichtig te spelen dan vorig jaar, en alle sterren zullen goed moeten staan om kampioen te blijven. Maar als het elan van de winst tegen Chicago nog wat blijft hangen, kunnen de Eagles elk obstakel op hun pad aan.

Los Angeles Rams (NFC)

De Rams zorgden vooral in het begin van het seizoen voor spektakel. Het team uit Los Angeles bleef lang onverslagen, met name dankzij Jared Goff, een ijzersterke Todd Gurley en een geweldige pass rush van Aaron Donald, met dit seizoen maar liefst 20,5 sacks. Het einde van het kalenderjaar was minder schitterend voor het team uit LA, dat ongetwijfeld niet helemaal gerust in de play-offs staat. De Rams waren vorige week vrijgesteld van de eerste ronde, maar staan nu tegenover de Dallas Cowboys, die dan weer net de wind in de rug hebben.
 
Vooral de verdediging achteraan kan het zwaar te verduren krijgen tegen de Cowboys. En vooral dan tegen Amari Cooper, die na zijn overstap vanuit Oakland vorige herfst weer in volle vorm is.

Dallas Cowboys (NFC)

Het parcours van de Dallas Cowboys is tegengesteld aan dat van de Rams. Het begin was rommelig, maar de kentering kwam op het goede moment en de Cowboys staken de winst op zak in divisie NFC East. Waar het team eerder nogal focuste op loopacties van rusher Ezekiel Elliott (foto), is de aanval evenwichtiger geworden met Dak Prescott. Amari Cooper vaart wel bij zijn overstap vorige herfst vanuit Oakland. En bij de verdediging symboliseert rookie Leighton Vander Esch heel goed de kracht van de Cowboys: energiek en gedisciplineerd.
 
De Cowboys zijn niet over de hele lijn indrukwekkend, maar hebben wel op elke positie genoeg kwaliteit om hun tegenstanders het vuur aan de schenen te leggen.

Kansas City Chiefs (AFC)

Hou je van offensief football, en ballen die over de helft van het veld flitsen en spectaculair worden opgevangen? Dan kan je niet anders dan gecharmeerd zijn door de Chiefs. De ster in het verhaal: Patrick Mahomes, die in zijn debuutseizoen al alle records verbrak. Niemand gooide ooit zoveel touchdowns en yards in zijn eerste tien wedstrijden. Momenteel staat de teller op 50 touchdowns en meer dan 5000 yards. De quarterback van Kansas City zet het team echt op de kaart, met de hulp van receivers Tyreek Hill en Travis Kelce. Een domper op de vreugde is het vertrek van running back Kareem Hunt na problemen buiten het footballveld (Hunt werd gefilmd terwijl hij een vrouw sloeg in een hotel). Met hem verliezen de Chiefs een aanvalswapen.

Dit team moet het hebben van zijn offense, want de verdediging is dit seizoen verre van het sterkste punt van de Kansas City Chiefs. En in de play-offs is net dat punt gewoonlijk net wat scherper dan in het reguliere seizoen. Als de Chiefs na 49 jaar nog eens een Super Bowl willen winnen, zal Patrick Mahomes zijn spelniveau op peil moeten houden.

Indianapolis Colts (AFC)

Na een teleurstellend seizoen heeft Andrew Luck zijn topniveau dit jaar hervonden. Met de steun van zijn team en sterke receivers als T.Y. Hilton is de quarterback van de Colts erin geslaagd de franchise van Indianapolis weer in de spotlight te plaatsen.

Franck Reich, die vorig jaar nog de Super Bowl won als offense coordinator van de Eagles, heeft ook met de Colts uitstekend werk verricht. Door de goede draft dit seizoen met spelers als Darius Leonard en Quenton Nelson heeft Indianapolis dit jaar ook weer zijn plek kunnen veroveren in de play-offs.
 
Vorige week schakelden ze Houston uit, nu trekken de Colts naar Kansas City. Zonder druk en zonder vrees … misschien een ideale situatie om voort te gaan op de ingeslagen weg?

New England Patriots (AFC)

Tienmaal op rij divisiewinnaar, acht Super Bowl-wedstrijden in de laatste zeventien jaar en vijfmaal kampioen. De Patriots zijn prominent aanwezig geweest de afgelopen decennia. Twee mannen die verantwoordelijk zijn voor een flink deel van het succes: trainer Bill Belichick en quarterback Tom Brady. Hoewel het team uit Boston dit seizoen niet altijd geweldig gepresteerd heeft, heeft het alles in huis om nog eens te schitteren. Nog maar twee matchen te winnen, en de Patriots zijn weer paraat voor de Super Bowl.

Op het veld zorgt rookie Sony Michel voor allure, maar in de lucht voelen de Patriots de afwezigheid van Josh Gordon en het spelniveau van Rob Gronkowski, in vergelijking met vorige seizoenen. Ook in de verdediging zaten dit seizoen wel eens barstjes. De New England Patriots hebben de wapens in handen om te winnen, maar hier en daar moet toch wat worden bijgeschaafd.

Los Angeles Chargers (AFC)

De Chargers hebben een mooie match gespeeld tegen de Chiefs bovenaan het klassement van de AFC West. De ploeg uit Los Angeles eindigde uiteindelijk tweede in de divisie, waardoor ze moesten vechten voor een wild card tegen de Baltimore Ravens. En dat was best spannend: de eerste drie quarters waren voor de Chargers, maar de Ravens deelden daarna nog een gevoelige tik uit. Niet genoeg voor winst in Baltimore. Maar, de Los Angeles Chargers doen er best alles aan om dergelijke kansen voor hun tegenstander te vermijden in de play-offs.

Philip Rivers (37) komt net als Eli Manning en Ben Roethlisberger uit de Draft 2004, maar is de enige van de drie zonder winst in de Super Bowl. Komt daar dit jaar verandering in? De Los Angeles Chargers hebben alleszins genoeg troeven in handen, zowel in de aanval als de verdediging.

Het speelschema van de NFL play-offs komende zaterdag en zondag op Eleven Sports 2 (kanaal 642):
 
Kansas City Chiefs – Indianapolis Colts (zaterdag 22.35 uur)
Los Angeles Rams – Dallas Cowboys (zondag 2.15 uur)
New England Patriots – Los Angeles Chargers (zondag 19.05 uur)
New Orleans Saints – Philadelphia Eagles (zondag 22.40 uur)

Hoe de NFL bekijken? Ontdek hier het sportaanbod van Proximus TV !

Kijk je graag onderweg naar de wedstrijden? Kijk dan hier online of download deProximus TV App !

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top