Het leven na de cross: wat doen oud-veldrijders zoal?

Sport | Een topsportcarrière duurt niet eeuwig en daar zijn veldrijders geen uitzondering op. Nadat ze jaren alles opofferden voor de cross, is het opletten voor het zwarte gat. Maar waar zetten ze hun tanden in als de fiets aan de kant gaat?

Door MF

Deel dit nieuws

Sven Nys

De negenvoudige Belgische kampioen heeft niet lang moeten zoeken naar een nieuwe uitdaging na zijn actieve carrière. Al enkele maanden voor hij zijn laatste cross reed, raakte bekend dat Nys de Telenet-Fidea ploeg van Hans Van Kasteren zou overnemen. Als sportief manager probeert hij onder meer Toon Aerts en Lars van der Haar naar mooie zeges te stuwen. Daarnaast begeleidt hij zijn zoon Thibau.

Sven Vanthourenhout

Vanthourenhout was de boezemvriend en jarenlange ploegmaat van Nys tijdens hun actieve carrière. Het was dan ook geen verrassing dat Vanthourenhout aan de slag ging als ploegleider bij Telenet-Fidea Lions. In de zomer van 2017 koos hij echter voor een nieuwe uitdaging en werd hij de nationale bondscoach van de veldrijders. Onlangs kwam daar een baan bij. Hij wordt de rechterhand van Rik Verbrugghe, de nieuwe bondscoach van de wegrenners.

Ben Berden

Misschien nog wel het meest opvallende verhaal. Tijdens zijn dopingschorsing ging Berden even aan de slag als postbode en nadat zijn schorsing afliep, keerde hij nog even voltijds terug in het veld. Maar enkele jaren geleden trok Berden richting de Verenigde Staten, waar hij wedstrijden op een lager niveau rijdt en deelneemt aan allerlei exhibitieraces. In 2016 dook hij plots op bij het WK veldrijden als ploegleider van ... de Argentijnse vrouwen.

Niels Albert

Een gedwongen afscheid, want in 2014 doken hartproblemen op bij Albert. De tweevoudige wereldkampioen kende een moeilijke start, maar ondertussen lijkt hij alles op de rails te hebben. Hij opende de Niels Albert Bike Store in zijn thuisstad Tremelo en ging aan de slag als ploegleider en coach van Wout van Aert. Afgelopen zomer stopte de samenwerking met de wereldkampioen, ondertussen ging Albert aan de slag bij Pauwels Sauzen-Vastgoedservice.

Mario De Clercq

Hij kende een mooie carrière, maar het was er eentje die in 2004 met een sisser eindigde. De Clercq hing de fiets aan de haak na vermoedens van dopinggebruik, iets wat hij altijd ontkend heeft. In 2007 keerde hij terug als ploegleider van Sunweb-ProJob, de ploeg die nu Marlux-Bingoal heet. Vorig jaar zette De Clercq een stapje terug naar een meer adviserende rol.

Erwin Vervecken

Drievoudig wereldkampioen en eenmaal Belgisch kampioen. De man uit Lille kende een heel succesvolle carrière en bleef dan ook plakken in het wereldje. Hij zou vertegenwoordiger worden van de UCI voor het veldrijden, is parcoursbouwer en is aan de slag bij sportmarketingbureau Golazo, waar hij het veldrijden en het mountainbiken coördineert. In die laatste discipline pakte hij ook een keer de driekleur.

Vinnie Braet

Hij gold als een groot talent bij de jeugd, maar de grote doorbraak kwam er nooit. Een kniebreuk in 2013 fnuikte zijn opmars, hij reed enkele jaren als elite zonder contract, maar dan kwam de grootste klap. In de zomer van 2017 werden hartproblemen ontdekt, die hem op 26-jarige leeftijd dwongen te stoppen. Hij ging nadien voltijds aan de slag in de Carrefour van zijn ouders.

Tom Vannoppen

De zilveren medaille op het WK 2002 in Zolder was het begin van het einde van de carrière van Tom Vannoppen. "Mijn doel was weg", zou hij daarover later zeggen. Vannoppen verloor zich in een wereld van uitgaan, drinken en zelfs cocaïne. Hij vocht echter terug, maar werd in 2011 op doping betrapt. Vannoppen verdween enkele jaren uit de veldritwereld, maar dook eind 2016 op als trainer bij Pauwels Sauzen-Vastgoedservice.

Philipp Walsleben

Zes keer Duits kampioen en twee keer vijfde op het WK. Walsleben was jarenlang een subtopper in het veld, maar eind 2017 ontbond hij plots zijn contract bij Beobank-Corendon. De mindere resultaten deden hem nadenken, want op de weg leek het aardig te lukken en hij wilde daar volop voor gaan. Met succes, want in 2017 won hij al het bergklassement in de Ronde van de Limousin en in 2018 won hij een rit en het eindklassement van de Baltyk-Karkonosze-Tour.

Julien Taramarcaz

De sympathieke Zwitser was een graag geziene gast in het veldrijden en was samen met Walsleben een van de weinige vaste waarden van buiten België en Nederland. Taramarcaz kroonde zich als prof vier keer tot Zwitsers kampioen en eindigde in 2013 knap zesde op het WK. Na een moeilijk seizoen in 2016-2017 hing hij op amper 29-jarige leeftijd de fiets aan de haak en ging hij aan de slag als ... fruitteler.



De UCI World Cup en de Superprestige zijn gratis te bekijken voor alle klanten van Proximus TV via het 11-kanaal. Via de livestream op www.proximus-sports.be hoef je niets te missen!

Meer over het sportaanbod van Proximus TV.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top