De architecten van de cross: de bekendste parcoursbouwers uit het veldrijden

Sport | Elke week dokkeren de veldrijders over Europese velden en razen ze door de bossen. Dat zou niet mogelijk zijn zonder de parcoursbouwers, die uittekenen hoe er gereden moet worden. Maar wie zijn die parcoursbouwers?

Door MF

Deel dit nieuws

Richard Groenendaal

De achtvoudige Nederlandse kampioen, die in 2000 ook wereldkampioen werd, is de parcoursbouwer van de GP Brabant. Die wordt elk jaar in Rosmalen gereden, de plek van het bekende tennistoernooi. Dit seizoen koos de UCI Rosmalen uit als plek voor het EK. Van der Poel volgde zichzelf op op het parcours "dat snelheid en techniek combineert".

Adrie van der Poel

Een van de bekendere parcoursbouwers vandaag de dag. De vader van de beste veldrijder van dit moment, Mathieu van der Poel, staat hoog aangeschreven in de crosswereld als het aankomt op een parcours uitzetten. De Nederlander wordt door de UCI dan ook vaak gevraagd voor de kampioenschappen. Dat leidde in het verleden wel eens tot kritiek, omdat hij zijn zoon zou bevoordelen. Balken zal hij echter niet snel inbouwen. "Dat hoort niet bij de cross."

Erwin Vervecken

De drievoudige wereldkampioen veldrijden hing zijn fiets in 2010 aan de haak. Nadien ging hij meteen aan de slag bij sportmarketingbureau Golazo, maar ook bij de UCI als vertegenwoordiger van het veldrijden. Zo tekent de Lillenaar enkele parcours uit. Hij was parcoursbouwer van de ondertussen weer verdwenen cross in Francorchamps en tekent de GP Neerpelt uit. Hij bleef zijn eigen koersstijl trouw en mikte op parcours voor mannen met een grote motor.

Walter Maes

Maar liefst 25 jaar lang was Walter Maes onmisbaar in de organisatie van de cross in Koksijde. Als parcoursbouwer stak hij bijna al zijn vrije tijd in het uitstippelen van het beste - en ook wel zwaarste - parcours. "Alles moest ervoor wijken", zei hij daarover bij zijn afscheid. Begin 2018 zwaaide hij af na het BK in zijn geliefde Koksijde. Op zijn 78ste wil het lichaam niet meer mee, gaf hij aan.

Bart Wellens

Hij maakte grote sier op de fiets en is nu hoofdzakelijk ploegleider van Steylaerts-777, waarmee hij bij de vrouwen over enkele wereldtoppers beschikt. Maar Wellens zette ook al zijn eerste stappen als parcoursbouwer. Zo tekende hij een cross in thuisgemeente Vorselaar uit. Daarvoor werkte hij samen met broer Geert en vader Lucien.

Eric De Vlaeminck

Het is een terugkerend fenomeen dat voormalige toppers in het veld steeds vaker worden ingezet als parcoursbouwer. Ook Eric De Vlaeminck viel die eer in het verleden al te beurt. De zevenvoudige wereldkampioen veldrijden, die in 2015 overleed na aanslepende ziektes, werd begin deze eeuw onder meer ingeschakeld om het BK uit te tekenen. Het werden snelle parcours met technische uitdagingen om alsnog het verschil te maken. 

Norbert Dedeckere

Geen wereldtopper bij de profs, maar wel top bij de amateurs in zijn tijd. Norbert Dedeckere werd in de jaren '70 zowel Belgisch kampioen als wereldkampioen bij de liefhebbers. Na zijn carrière bleef hij aanwezig in het veld. Hij was een van de drijvende krachten achter de Noordzeecross in Middelkerke, waar hij parcoursbouwer was en de behendigste renners een streepje voor hadden. In 2015 verloor hij de strijd tegen beenmergkanker.

Patrick Viaene

25 jaar lang, van bij de oprichting van de heroïsche Koppenbergcross, was Patrick Viaene de man die besliste hoe de renners moesten rijden. Onder meer dankzij hem veroverde de wedstrijd een plaatsje tussen de belangrijkste crossen van het seizoen. Viane deinsde er niet voor terug om het de renners enorm lastig te maken. Na het wegvallen van enkele steunpilaren in het organisatiecomité werd beslist om de organisatie van de wedstrijd door te geven.

Kurt Vernimmen

Nadat Sport ID de organisatie van de Koppenbergcross overnam, werd Vernimmen de nieuwe parcoursbouwer. Hij kreeg meteen de belangrijke taak om het parcours grondig te hertekenen. Hij zorgde voor een compacter en meer overzichtelijk verloop, maar daarom niet minder zwaar. Vernimmen verloor daarbij niet de aandacht voor het technische. De grootste wijziging is dat de finish nu óp de Koppenberg ligt. Vernimmen is verder ook betrokken bij o.a. de Poldercross.

Geert Pyfferoen

De cross in Ruddervoorde is een vaste waarde op de veldritkalender. In 1984 namen de broers Geert en Wim Pyfferoen het initiatief om een kermiskoers te organiseren, vier jaar later schakelden ze over naar het veld. Tot op de dag van vandaag is Geert Pyfferoen een dragende kracht achter de cross in Ruddervoorde, als vaste parcoursbouwer en ondervoorzitter in het organisatiecomité. Pyfferoen staat er om bekend de renners veel te laten draaien en keren.



De UCI World Cup en de Superprestige zijn gratis te bekijken voor alle klanten van Proximus TV via het 11-kanaal. Via de livestream op www.proximus-sports.be hoef je niets te missen!

Meer over het sportaanbod van Proximus TV.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top