De helden van de modder zijn terug: hier is het peloton van de cross 2018-2019

Sport | In het wielrennen gaat de aandacht (vooral in de Lage Landen dan) stilaan van de wegwedstrijden naar het veldrijden. Hoe ziet het peloton van de crossers er eigenlijk uit? Je ontdekt hier de figuren waar we deze herfst en winter het meest moeten naar uitkijken. Je kunt ze uiteraard ook aan het werk zien op Proximus TV.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De toppers

In het veld staken er de voorbije seizoenen twee veldrijders bovenuit: Mathieu van der Poel (NED, Corendon-Circus) en Wout van Aert (BEL). Onder hun tweetjes verdeelden ze bijna alle zeges, vooral dan toch die in de grootste en belangrijkste wedstrijden. Hun prestaties deze zomer doen vermoeden dat zij ook dit komende seizoen hun hegemonie zullen voortzetten.

Mathieu van der Poel (#UCI 2)

Mathieu van der Poel zette deze zomer een indrukwekkende reeks prestaties neer. Nederlands kampioen in het veldrijden was hij al, maar hij voegde er ook de nationale titels in het wegrijden en in het mountainbiken aan toe. Een unieke hattrick voor de kopman van Corendon Circus die vorig seizoen ook al in het veld een ongelooflijk prestatie had neergezet: 31 zeges, waarmee hij beter deed dan het record van Sven Nys.

Wout van Aert (#UCI 1)

Wout van Aert breide aan de vorige winter een succesvol voorjaar, met zijn prestaties in de Strade Bianche (3e), Gent-Wevelgem (10e) en Ronde van Vlaanderen (9e) als hoogtepunten. Winst in de Ronde van Denemarken en brons op de wegwedstrijd op het EK in augustus (waar Van der Poel zilver pakte) bewezen de goede vorm van de wereldkampioen veldrijden. Maar hoe verteert hij de perikelen rond zijn vertrek bij Sniper Cycling?

De challengers

Naast de twee toppers dienen zich een hele reeks van challengers aan. Leggen zij zich neer bij de dominantie van de Grote Twee en strijden zij vooral om de derde plek, of zetten zij een nieuwe stap in hun carrière die hen op hetzelfde niveau van Van der Poel en Van Aert brengt?

Toon Aerts (#UCI 3)

Past Toon Aerts (BEL, Telenet Fidea Lions), de Europees kampioen van twee jaar terug, in het rijtje van de challengers of moeten we hem na zijn twee zeges in de Wereldbekermanches in de States bij de toppers rekenen? Zijn ploeg verwachtte hem vooral in het latere deel van het seizoen, maar hij verbaasde al door in Waterloo en Iowa City twee keer de betere te zijn van Wout van Aert.

Lars van der Haar (#UCI 6)

Lars van der Haar (NED, Telenet Fidea Lions) bewees met zijn zege in de eerste cross van het seizoen, in Geraardsbergen, dat het goed zit met zijn conditie. Door mechanische pech van Van Aert kreeg hij de overwinning in de schoot geworpen. Drie seizoenen geleden was de kleine Nederlander de enige die in staat was om zich met Van Aert en Van der Poel te meten. Sindsdien werd zijn ontwikkeling gehinderd door problemen met de gezondheid. Als hij het fysiek uithoudt, kunnen we dit seizoen veel van hem verwachten.

Quinten Hermans (#UCI 11)

Quinten Hermans (BEL, Telenet Fidea Lions) viel afgelopen zomer op door zijn prestaties in de Baloise Belgium Tour en Tour de Wallonie. Met een 7e plek in Geraardsbergen en een 4e in de WB-wedstrijden van Waterloo en Iowa City is hij sterk uit de startblokken vertrokken. Dit seizoen moet hij zien te bevestigen.

Corné Van Kessel (#UCI 7)

Corné Van Kessel (NED, Telenet Fidea Lions) is een andere challenger uit de stal van de ploeg van Sven Nys. Kan hij zijn winter van vorig seizoen herhalen? De regelmatige Nederlander haalde enkele mooie podiumplaatsen (Waterloo, Mol, Overijse) en pakte zeges in Hasselt en Leuven.

Michael Vanthourenhout (#UCI 5)

Michael Vanthourenhout (BEL, Marlux-Bingoal) heeft in de hiërarchie van de ploeg van manager Jurgen Mettepenningen een stap vooruitgezet: hij heeft de plaats van Kevin Pauwels overgenomen als de absolute kopman. "In mijn ogen is hij momenteel na Van der Poel en Van Aert intrinsiek de beste crosser ter wereld", aldus manager Mettepenningen bij de voorstelling van de ploeg. "Mijn geloof in Michael is erg groot, en dat werd bevestigd door zijn testen en door de mentale groei die hij heeft doorgemaakt."

Kevin Pauwels (#UCI 15)

Wat kan 'veteraan' Kevin Pauwels (BEL, Marlux-Bingoal) nog? Op zijn 34e staat hij voor een belangrijke winter. In aanloop naar dit seizoen liet hij doorschemeren dat het mogelijk zijn laatste winter wordt, want in aanmodderen heeft hij nog weinig zin. Met zijn 5e plek in Geraardsbergen kan hij met vertrouwen de winter in.

Laurens Sweeck (#UCI 4)

Laurens Sweeck (BEL, Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) stapte over van ERA-Circus naar een grotere ploeg: Pauwels Sauzen-Vastgoedservice. Daar wil hij beter doen dan zijn 18 podiumplaatsen en vier overwinningen van vorige winter. Hij pakte alvast een 6e plaats in Geraardsbergen en een 3e plek in de Wereldbekerwedstrijd in Waterloo en weet dus dat de conditie goed is.

Daan Soete (#UCI 9)

Daan Soete (BEL, Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), winnaar van de bronzen medaille op het laatste BK, is een andere subtopper die overstapte naar Pauwels Sauzen-Vastgoedservice en begon alvast heel sterk aan het seizoen, met een 3e plaats in Geraardsbergen en een 5e plek in de Wereldbekerwedstrijd in Waterloo. Wordt hij dit seizoen een vaste klant voor de top vijf?

Jens Adams (#UCI 28)

Jens Adams (BEL, Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) kreeg met Laurens Sweeck en Daan Soete twee grote namen naast zich in de ploeg. Minder druk op zijn schouders dus en daarvan hoopt hij te profiteren. Hij hoopt deze winter een flinke stap vooruit te zetten op de UCI-ranking (hij staat momenteel niet in de top 25) en rekent daarvoor op de hulp van Marc Herremans die de ploeg als sportief coördinator komt vervoegen.

Tim Merlier (#UCI 8)

Tim Merlier (BEL, Crelan-Charles) rijdt vanaf 1 januari voor Creafin-Tüv Süd, de nieuwe ploeg van ex-voetballer Timmy Simons. Met twee zeges in de Ronde van Denemarken kende ook hij een uitstekende zomer. In de Wereldbekerwedstrijden in de States pakte hij een 9e (Waterloo) en een 6e plaats (Iowa City).

Het buitenlandse legioen

De voorstelling van de toppers en de challengers zou kunnen laten vermoeden dat het veldrijden uitsluitend een strijd wordt tussen Belgen en Nederlanders. Ook buiten de Lage Landen zijn uitstekende veldrijders te vinden die zich zullen mengen in de strijd om de ereplaatsen en die het internationale karakter van de cross moeten bevestigen. Andere, meer exotische veldrijders brengen dan weer wat extra kleur in het peloton. Denk maar aan de Tsjech Michael Boros, de Fransen Steve Chainel en Clément Venturini, de Duitser Marcel Meisen (nummer 12 op de UCI-ranking, de eerste niet-Belg of niet-Nederlander in dit klassement), de Engelse belofte Tom Pidcock, de Amerikaan Stephen Hyde of de regelmatig in België opduikende exotische Japanner Yu Takenouchi.

Het vrouwenpeleton

In de mannenwedstrijden is de spanning vaak ver te zoeken. Vorig seizoen was de winnaar al snel gekend als Mathieu van der Poel aan de start verscheen. Het veldrijden bij de vrouwen dat aan populariteit wint, kent meestal een veel spannender en spectaculair koersverloop, met een groter aantal rensters die aanspraak kunnen maken op de overwinning.

Marianne Vos

Deze winter is het opnieuw uitkijken naar Marianne Vos, de zesvoudige Nederlandse kampioene en zevenvoudige wereldkampioene in het veldrijden. Zij werkt dit seizoen een volledig veldritprogramma af. Met winst in Waterloo en een derde plek in Iowa City bewees zij klaar te zijn voor het crossen.

Sanne Cant

Belgisch en wereldkampioene Sanne Cant zal een hele kluif aan de Nederlandse meervoudige kampioene hebben. Vorig seizoen begon ze aan haar Wereldbekercampagne met twee zeges, dit seizoen was de uitstap naar de States minder succesvol, met een 10e plaats in Waterloo en een 5e in Iowa City. Nog geen reden tot paniek in het Cant-kamp.

En de anderen...

Naast Cant rekent België nog op Laura Verdonschot, Ellen Van Loy, Kim Van de Steene en Loes Sels, maar uit het buitenland komen ook een hele schare sterke veldrijdsters. Rensters als Maud Kaptheijns (NED), Annemarie Worst (NED), Sophie De Boer, (NED), Lucinda Brand (NED), Pauline Ferrand-Prévot (FRA), Eva Lechner (ITA), Alice Maria Arzuffi (ITA), Katherine Compton (USA), Nikki Brammeier (ENG) of Kaitlin Antonneau-Keough (USA, winnares in Iowa City) worden de komende maanden op de crosspodia verwacht. En uiteraard zijn ook hun prestaties te volgen op Proximus TV.
 
De UCI World Cup en de Superprestige zijn gratis te bekijken voor alle klanten van Proximus TV via het 11-kanaal. Via de livestream op www.proximus-sports.be hoef je niets te missen!

Meer over het sportaanbod van Proximus TV.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top