Zo verliep vorige crosswinter: oppermachtige Van der Poel moet hoofdprijs aan van Aert laten

Sport | Nu de eerste cross achter de rug is, wordt het weer uitkijken naar heroïsche duels in de modder. Vorig seizoen bleven die iets te veel achterwege. Van der Poel en van Aert staken hoog boven de anderen uit, met eerstgenoemde als beste van de twee en grote slokop van de winter. De hoofdprijs was echter voor onze landgenoot. Een terugblik op het voorbije seizoen.

Door MF

Deel dit nieuws

WB Waterloo

In Iowa City kende van Aert een offday, met een 14de plek op 2,5 minuut van Van der Poel. In Waterloo was het niet veel beter, met een 7de stek op 53". Het was daar al meteen duidelijk dat de Nederlander het seizoen zou domineren. In Waterloo kreeg de Europese kampioen verrassend genoeg Corné van Kessel en Daan Soete naast zich op het podium.

GP Mario De Clercq

Het is de voorbije jaren telkens de vraag van de dag: wie wordt er derde, na Van der Poel en van Aert? Maar vroeg op het seizoen werden de twee tenoren verrast door Lars van der Haar, die hen een neus zette in Ronse. Het zou één van de weinige noemenswaardige prestaties worden van de kleine Nederlander, die veel sukkelde met fysieke kwaaltjes.

Koppenbergcross

"De vloek van de Koppenberg" werd op 1 november 2017 doorbroken. Nooit eerder stond Mathieu van der Poel op het podium in Melden, maar vorig seizoen verzilverde hij zijn supervorm op en rond de Koppenberg en eindigde op het hoogste schavotje. Een jaar eerder strandde hij nog op 4 minuten van van Aert, ditmaal kwam de wereldkampioen niet verder dan een vierde plek.

Gavere

Van der Poel domineerde de eerste maanden van het seizoen, van Aert moest het gros van de tijd zijn meerdere erkennen in zijn rivaal. Zo ook in Gavere, waar de Nederlander opnieuw een klasse te sterk bleek. Tot materiaalpech roet in het eten gooide. Eerst een lekke band, daarna een kapotte ketting. van Aert kreeg de overwinning zo in de schoot geworpen.

Druivencross

Zonder Wout van Aert, die nog in Calpa aan het trainen was, stond er al helemaal geen maat op van Mathieu van der Poel. Achter hem was het wel spannend. Tom Meeusen, Eli Iserbyt en Corné Van Kessel vochten een robbertje uit. Dat duel werd ontsierd door een dronken fan, die vlak voor het aanstormende trio waggelend en schuivend het parcours wilde oversteken. Van Kessel zou uiteindelijk Meeusen kloppen voor de tweede plek.

Citadelcross Namen

Hij stond al maanden in de schaduw van Van der Poel, op de occasionele meevaller na. Maar in Namen was het van Aert die nog eens ouderwets demonstreerde. Op en rond de Citadel overklaste hij zijn concurrent met meer dan een minuut. Een licht verkouden Van der Poel maakte steeds meer foutjes, ging in de laatste ronde zelfs overkop en moest de tweede plaats nog aan Toon Aerts laten.

Azencross / GP Sven Nys

Twee blinde vlekken had Mathieu Van der Poel eind december nog op zijn palmares staan. De Europese kampioen won nog nooit de Azencross en nog nooit de GP Sven Nys. Op zes dagen tijd vulde hij die twee leemtes op. In beide crossen werd Wout Van Aert - hoe kan het ook anders - tweede achter zijn eeuwige concurrent.

BK Koksijde

Even leek het erop dat we een verrassing zouden krijgen. Torenhoog favoriet Wout van Aert, die de start bijna miste door een helikopter die de weg blokkeerde, raakte Laurens Sweeck maar niet kwijt en moest hem zelfs even laten rijden. De wereldkampioen herstelde zich echter, haalde Sweeck weer bij en reed in de laatste twee ronden solo naar zijn derde driekleur op een rij. Sweeck werd tweede en Soete derde. 

WK Valkenburg

Het zou een thuisfeest moeten worden voor Mathieu Van der Poel, dé man van het seizoen. Hij domineerde het ganse seizoen, maar in Valkenburg gaf hij niet thuis. De Nederlander reed van bij het begin achter de feiten aan, zag Wout van Aert al vroeg ervandoor muizen en moest in het slot zelfs Michael Vanthourenhout laten gaan. Voor van Aert werd het de derde wereldtitel op een rij, van der Poel blijft steken op één.

Hoogstraten

Een week na het WK was de decompressie groot bij Wout van Aert. De kersverse wereldkampioen had zijn doel bereikt en zat met zijn hoofd al bij de voorjaarsklassiekers op de weg. In Hoogstraten zou hij pas 6de eindigen. De weg lag dus open voor Mathieu Van der Poel, die op het podium gezelschap kreeg van broer David. Die pakte de derde plaats. De tweede plaats was weggelegd voor Laurens Sweeck.



De UCI World Cup en de Superprestige zijn gratis te bekijken voor alle klanten van Proximus TV via het 11-kanaal. Via de livestream opwww.proximus-sports.be hoef je niets te missen!

Meer over het sportaanbod van Proximus TV.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top