Vooruitblik op het veldritseizoen

Sport | Terwijl het wielerseizoen op de weg op zijn laatste benen loopt, met het WK als laatste grote doel van het jaar, is het veldritseizoen alweer uit de startblokken geschoten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Krijgen we opnieuw een tweestrijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert of kunnen de andere teams stokken in de wielen steken? Voor welke verschillende klassementen wordt er gestreden? En wat mogen we verwachten van het crossseizoen bij de vrouwen?

Wout van Aert

Wereldkampioen Wout van Aert beleeft momenteel turbulente weken. Door de geplande fusie van zijn team Crelan - Charles met Roompot, na het afhaken van Willems Veranda’s als sponsor, heeft hij zijn contract verbroken. Zeker is dat van Aert dit jaar fors in zijn crosskalender zal snijden en nog meer klassementen laat schieten met het oog op zijn wielervoorjaar. Zo zal hij in de Superprestige slechts vijf van de acht manches betwisten. In de DVV Trofee past hij zelfs voor vier races, waaronder die in zijn eigen Lille op 9 februari. Een uitgelezen kans voor de concurrentie dus!

Mathieu van der Poel

De Nederlandse en Europees kampioen Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) domineerde vorig jaar het seizoen, maar moest net op het WK zijn meerdere erkennen in zijn rivaal Wout van Aert. Deze zomer toonde van der Poel zich in het mountainbike met brons op het WK én op de weg met zilver op het EK voor… van Aert. Van der Poel heeft zijn kalender voor het veldritseizoen nog niet bekend gemaakt, maar zou pas vanaf 2020 minder gaan veldrijden. In het begin van het seizoen last hij wel nog een rustpauze in: hij zou hervatten op de Berencross in Meulebeke op 6 oktober.

Bij Corendon-Circus vinden we ook nog David van der Poel, Tom Meeusen en de Duitser Marcel Meisen.

Michael Vanthourenhout

Bij Marlux-Bingoal zijn ze ervan overtuigd dat Michael Vanthourenhout de beste crosser is naast van Aert en van der Poel. "Hij is een toptalent, alleen heeft hij wat meer tijd nodig om te groeien", aldus manager Jurgen Mettepenningen bij Sporza. Na een teleurstellend seizoen kan het dit jaar alleen maar beter gaan voor zijn team. Daarbij rekenen ze ook op de ervaring van Kevin Pauwels en het talent van Eli Iserbyt.

Lars van der Haar en Toon Aerts

Met de Nederlander Lars van der Haar en Toon Aerts tellen ze twee kopmannen bij het Telenet-Fidea van ploegleider Sven Nys. Ook zij willen het de 'grote twee’ dit seizoen moeilijk maken en beter doen dan vorig jaar. Met Quinten Hermans, die deze zomer bijna de Tour de Wallonie op zijn naam schreef, heeft het nog een derde ijzer in het vuur. De Nederlander Corné Van Kessel en Jim Aernouts vervolledigen het sterke blok van Telenet-Fidea.

Laurens Sweeck

Met de komst van de tweelingbroers Laurens en Diether Sweeck wil Pauwels Sauzen-Vastgoedservice dit seizoen ook een woordje meespreken aan de top. Voormalig triatleet Marc Herremans is de nieuwe sportief coördinator van het team, waar ook Daan Soete en Jens Adams deel van uitmaken. Vorig jaar pakte Sweeck het zilver op het BK en eindigde hij derde in de Superprestige.

Tim Merlier

Op 1 januari start voormalig voetballer Timmy Simons met zijn nieuw veldritteam Creafin-Tüv Süd. Kopman wordt Tim Merlier, momenteel nog ploegmaat en boezemvriend van Wout van Aert. Deze zomer was Merlier nog goed voor twee zeges in de Ronde van Denemarken. Ook zijn broer Braam Merlier en de Tsjech Michael Boros kozen voor het nieuwe team.

De verschillende klassementen

De meeste crossen in het veldrijden worden verdeeld onder enkele klassementen, al zijn er ook nog zogenaamde losse crossen. Het belangrijkste regelmatigheidscriterium is de Wereldbeker waarbij elke wedstrijd punten zijn te verdienen. Twee wedstrijden uit de Wereldbeker worden in de Verenigde Staten gereden en verder zijn er ook nog crossen in Zwitserland, Tsjechië, Frankrijk en Nederland.

Ook de Superprestige wordt georganiseerd volgens hetzelfde principe. Buiten de wedstrijd in Gieten vinden deze veldritten allemaal in Vlaanderen plaats. Uitschieter hier is de cross in Diegem die ’s avonds gereden wordt bij kunstlicht.

Bij de DVV Verzekeringen Trofee is de aankomsttijd van de renners doorslaggevend voor het bepalen van de rangschikking en zijn er tussendoor ook nog bonificaties te verdienen. Onder ander de GP Sven Nys op nieuwjaarsdag maakt deel uit van dit klassement.

Daarnaast zijn er ook nog veldritten verzameld in de Brico Cross en de Soudal Classics, al zijn dit geen regelmatigheidscriteria.

Ontdek hier de volledige veldritkalender

Het veldritseizoen bij de vrouwen

Het veldrijden bij de vrouwen won de voorbije jaren sterk aan populariteit omdat de wedstrijden live op tv worden uitgezonden, ook op Proximus TV. De Superprestige heeft sinds drie jaar haar eigen Ladies Trophy, de DVV-Trofee is al aan haar twaalfde editie toe bij de vrouwen. En ook in de Wereldbeker strijden de vrouwen om de punten.

Wereldkampioen Sanne Cant krijgt dit jaar stevige concurrentie van fenomeen Marianne Vos, die voor het eerst een volledig seizoen het veld in duikt. Andere concurrenten zijn Maud Kapptheijns (Ned), Annemarie Worst (Ned), Eva Lechner (Ita), Alice Maria Arzuffi (Ita), Katherine Compton (VS) en Nikki Brammeier (GBr). Uit eigen land rekenen we op Laura Verdonschot, Ellen Van Loy, Kim Van de Steene en Loes Sels.

De UCI World Cup en de Superprestige zijn gratis te bekijken voor alle klanten van Proximus TV via het 11-kanaal. Via de livestream op www.proximus-sports.be hoef je niets te missen!

Meer over het sportaanbod van Proximus TV.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top