Vooruitblik op de Tour

Sport | Op 7 juli gaat de 105de editie van de Tour de France van start in Noirmoutier-en-l’Ile. Chris Froome kan zich met een vijfde zege in de galerij van de allergrootsten plaatsen. Of gooien uitdagers Richie Porte, Nairo Quintana, Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali en Rigoberto Uran roet in het eten?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wat mogen we verwachten van de Belgen en welke ritten stip je nu al beter aan in je agenda? Wij blikken vooruit!

Bekijk de Tour de France elke dag live waar je ook bent via je pc, smartphone of tablet op proximustv.be.

De topfavoriet: Chris Froome

Nu Chris Froome vrijgesproken is in de salbutamol-affaire staat niets hem nog in de weg voor een vijfde eindoverwinning. Daarmee zou hij in een exclusief rijtje terechtkomen met Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain. Bovendien kan hij Eddy Merckx evenaren als enige renner die ooit vier grote rondes op rij won.

Voor zijn recordjacht krijgt Froome van Team Sky indrukwekkend gezelschap mee: Geraint Thomas is schaduwkopman, Wout Poels, Michal Kwiatkowski en de anderen rijden volledig in dienst van Froome.

De uitdager: Richie Porte

Richie Porte zag zijn grote Tourdroom vorig jaar letterlijk uit elkaar spatten in de afdaling van de Mont du Chat. Dit jaar is het tijd voor de herkansing. Met een ploegentijdrit – de grote specialiteit van BMC – en veel korte bergritten lijkt het parcours op zijn lijf geschreven. Dat Chris Froome al een zware Giro in de benen heeft, speelt misschien ook in zijn voordeel.

Porte won dit jaar al de Ronde van Zwitserland en was derde in Romandië. Met zijn vormpeil zou het dus snor moeten zitten.

De uitdager: Nairo Quintana

Bij Movistar gaan ze niet met één maar met drie kopmannen naar de Tour dit jaar. Naast Nairo Quintana zijn dat oudgediende Alejandro Valverde en Mikel Landa, vorig jaar nog de meesterknecht van Froome bij Sky.

Quintana eindigde al drie keer op het podium in Parijs en maakte dit jaar al indruk in de Ronde van Zwitserland.

De uitdager: Tom Dumoulin

Geen tweede overwinning op rij in de Giro voor de Nederlander, maar in de Tour wil hij revanche nemen op Chris Froome. De wereldkampioen tijdrijden van Sunweb krijgt daarbij de hulp van onder andere Simon Geschke en Laurens Ten Dam, de vervanger van de geblesseerde Wilco Kelderman.

Dumoulin moest zowel in 2015 als 2016 opgeven na een val en heeft een haat-liefde-relatie met de Tour.

De uitdager: Vincenzo Nibali

Vincenzo Nibali is naast Froome de enige ex-winnaar aan de start van de Tour. Bovendien heeft ook hij een afspraak met de geschiedenis: slechts drie Italianen wonnen de Tour ooit twee keer, slechts twee naoorlogse renners wonnen ooit in hetzelfde jaar zowel de Tour als Milaan-Sanremo.

De Haai van Messina heeft zijn zinnen dit jaar dan ook helemaal op de Tour gezet en liet daarvoor de Giro schieten. Hij zal daarbij van Bahrain-Merida onder andere de steun krijgen van de broers Gorka en Ion Izagirre.

De uitdager: Rigoberto Uran

Na zijn podium vorig jaar is de Colombiaan Rigoberto Uran de uitgesproken kopman bij EF-Drapac. Door de inzinking van Fabio Aru in de Alpen en het falen van Romain Bardet belandde hij uiteindelijk op de tweede plaats. Eerder eindigde hij ook al twee keer tweede in de Giro. Dit jaar gaat zijn manager Jonathan Vaughters volop voor de winst met Uran.

De outsiders

Na zijn derde plaats vorig jaar is Romain Bardet (AG2R) nog steeds de Franse hoop in de Tour, al is deze editie zeker niet op zijn lijf geschreven. Zo zal hij in de ploegentijdrit waarschijnlijk al een flinke achterstand oplopen, zijn de bergritten vaak kort en de slottijdrit dan weer lang. Het podium moet zijn ambitie zijn.

Bij Astana is Jakob Fuglsang na het vertrek van Fabio Aru dit jaar de enige kopman. Eerder dit jaar werd hij tweede in de Ronde van Zwitserland. In de bergen zal hij zeker proberen om een coup te plegen.

Bij Furtuneo-Samic is Warren Barguil, de sensatie van vorig jaar met twee ritzeges en de bolletjestrui, de kopman. Al doen zijn prestaties van dit jaar niet meteen het beste vermoeden voor een goede eindrangschikking: 17de in Parijs-Nice, 19de in de Dauphiné…

Adam Yates moet bij Mitchelton-Scott dan weer proberen waar zijn broer Simon mislukte in de Giro: het Australische team een eerste zege in een grote ronde bezorgen.

Nu Alberto Contador zijn fiets aan de haak gehangen heeft, is Bauke Mollema de kopman bij Trek-Segafredo. Na zijn ritoverwinning op de Izoard vorig jaar gaat hij dit jaar weer voor een goed klassement.

Bij UAE Team Emirates tenslotte rekenen ze op Daniel Martin, vorig jaar nog goed voor een zesde plaats. Zijn vierde plaats in de Dauphiné doet alvast het beste verhopen voor zijn vormpeil in deze Tour.

De sprinters

Voor Peter Sagan (BORA-Hansgrohe) moet dit het jaar van de revanche worden. Na zijn uitsluiting in Vittel vorig jaar wil hij dit jaar de zes groene truien van Erik Zabel evenaren én zijn tiende ritwinst pakken. De tegenstand lijkt wel beter dan ooit.

Zo is Fernando Gaviria het speerpunt bij Quick Step-Floors. Na zijn vier zeges in de Giro vorig jaar debuteert de Colombiaan nu in de Tour. Ook die andere Belgische ploeg mikt op ritwinst met hun spurtbom André Greipel, op zijn 35ste nog niet versleten.

Met ook nog Marcel Kittel (Katusha-Alpecin), Mark Cavendish (Dimension-Data), Arnaud Démare (FDJ), Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo), John Degenkolb (Trek) en Nacer Bouhanni (Cofidis) aan de start van deze Tour mogen we ons aan massaspurts op het hoogste niveau verwachten! Voor het groen houdt Sagan ook maar beter rekening met Michael Matthews (Sunweb) en Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida).

De vrijbuiters

Heel wat renners dromen in de Tour van een ritoverwinning. Zo staan de Muur van Bretagne en de Montée Jalabert op het verlanglijstje van Julian Alaphilippe (Quick Step) en een reeks andere explosieve renners zoals Alejandro Valverde (Movistar).

In de bergetappes gaat LottoNL-Jumbo voor ritoverwinningen én een goed klassement met Steven Kruijswijk, Robert Gesink en ex-schansspringer Primoz Roglic. Ook Darwin Atapuma (UAE), Tony Gallopin (AG2R), tweevoudig bolletjestrui Rafal Majka (Bora), Simon Gerrans (BMC) en Luxemburgs kampioen Bob Jungels (Quick Step) zijn mannen om in de gaten te houden op dergelijk parcours.

Andere aanvalslustige renners: Fransmannen Lilian Calemejane  - de nieuwe Thomas Voeckler? - en Guillaume Martin van de Belgische Wanty-Groupe-Gobert. En hopelijk ook een pak Belgen natuurlijk!

De Belgen

Er staan zaterdag maar liefst 19 Belgen aan de start van de Tour: het is geleden van 1994 dat er nog zoveel landgenoten deelnamen. Die Belgen zijn onder te verdelen tussen helpers en rittenjagers. Vorig jaar won geen enkele Belg een rit, daar moet dit jaar verandering in komen!

Thomas De Gendt zal uiteraard aanvallen en droomt zelfs van de bolletjestrui. Eerder dit jaar won hij al een rit in de Ronde van Catalonië en de Ronde van Romandië. Ook zijn teammaats bij Lotto-Soudal Tiesj Benoot, Jelle Vanendert en Jens Keukeleire mikken op ritzeges.

Greg Van Avermaet (BMC) zit na een teleurstellend voorjaar nog op zijn honger en mag zijn kans gaan in de eerste week van de Tour. In de etappes met sprintaankomst bergop maakt ook Philippe Gilbert (Quick Step) een kans.

Serge Pauwels (Dimension Data) was de voorbije jaren al een paar keer dicht bij een ritzege en wil nu eindelijk die bergrit pakken.

Bij Wanty-Group-Gobert tenslotte kijken we uit naar de aanvalspogingen van Guillaume Van Keirsbulck en Frederik Backaert.

Ritten om naar uit te kijken

Met een ploegentijdrit op dag drie kan de Tour meteen al in een belangrijke plooi gelegd worden. Ritten vijf en zes (met aankomst op de Mur de Bretagne) staan aangestipt in de agenda van de punchers. Heel wat Belgen kijken dan weer uit naar rit 9, een soort mini-Parijs-Roubaix die ook bij de favorieten de nodige schade kan aanrichten.

De eerste Alpenrit, rit 10, volgt na de eerste rustdag en doet onder andere de Col de la Colombière aan. Een dag later volgt een korte bergrit van zo’n 100 kilometer die wel eens voor vuurwerk zou kunnen zorgen. De Nederlanders zullen dan weer paraat staan om hun landgenoten naar boven te schreeuwen op Alpe d’Huez in rit 12.

Op onze nationale feestdag trekken de renners door de Ardèche over de Côte de la Croix Neuve, beter bekend als de Montée Jalabert sinds zijn indrukwekkende zege hier in 1995.

Na de tweede rustdag verplaatst de Tourkaravaan zich voor rit 16 naar de Pyreneeën. Een dag later pakt de organisatie uit met een explosieve rit van 65 kilometer met een heuse 'Formule 1-start'. Dat wil zeggen dat de geletruidrager vertrekt vanop de eerste rij met daarachter de rest van de top twintig. De overige renners worden in vier groepen verdeeld naargelang hun klassement. De laatste bergrit, rit 19, heeft met de Aspin, Tourmalet en Aubisque nog enkele mythische cols in petto.

De dag voor de aankomst op de Champs Elyseés volgt nog een individuele tijdrit op een lastig terrein in Frans Baskenland.

Bekijk de Tour de France elke dag live waar je ook bent via je pc, smartphone of tablet op proximustv.be.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top