Brussel

Vandaag
  • 18°
  • 100%
  • WNW 5km/u
Het weer voor 10 dagen

Bekijk de NBA Finals live op Proximus TV

In de nacht van 1 juni zijn de NBA Finals van start gegaan. Daarin treffen we voor het vierde jaar op rij de Golden State Warriors en de Cleveland Cavaliers. De Golden State Warriors wonnen in 2015 en 2017: Stephen Curry en co gaan op zoek naar hun derde kampioensring. Maar dan zullen ze wel rekening moeten houden met LeBron James, die op zijn 33ste het beste basketbal van zijn carrière lijkt te spelen.

Bekijk de NBA Finals live op Proximus TV © Proximus


Wie zich het beste toont over maximum zeven matchen, mag zich de nieuwe kampioen noemen. Golden State krijgt het thuisvoordeel in de eerste twee wedstrijden omdat ze het in de reguliere competitie beter deden dan hun concurrent. Je kan de NBA Finals integraal live volgen op Proximus TV!

Een woordje uitleg over de NBA Finals

Een woordje uitleg over de NBA Finals © Photonews


Elk seizoen vechten dertig teams (29 uit de V.S. en één uit Canada) om de heilige graal van het basketbal: de Larry O’Brien trofee, genoemd naar een voormalig NBA-voorzitter. De teams worden verdeeld onder de Western Conference en de Eastern Conference, al spelen ze ook onderling wedstrijden. Na 82 wedstrijden in de reguliere competitie plaatsen de acht beste teams per reeks zich voor de play-offs. In een systeem met rechtstreekse uitschakeling vechten zij over drie ronden in een best-of-seven om de titel van hun reeks. De kampioen van het oosten neemt het dan op tegen de kampioen van het westen om de felbegeerde kampioensringen van de NBA.

Voor het vierde jaar op rij gaat die finale dus tussen de Golden State Warriors (kampioen van de Eastern Conference) en de Cleveland Cavaliers (kampioen van de Western Conference). Dat is een unicum in de geschiedenis van de vier grote sportcompetities van de Verenigde Staten (naast de NBA ook de American football competitie NFL, de baseball competitie MLB en de hockey competitie NHL). In de reguliere competitie toonden de Golden State Warriors zich dit seizoen twee keer de besten: op Kerstmis werd het 99-92 in Californië, in januari gingen ze met 118-108 winnen in Ohio.

Drie op vier voor Golden State?

Drie op vier voor Golden State? © Photonews


De Golden State Warriors eindigden als tweede in de Western Conference dit seizoen, na de Houston Rockets, maar staan wel voor het vierde jaar op rij in de NBA Finals. In de eerste ronde van de play-offs schakelden Stephen Curry, Kevin Durant, Klay Thompson en co de San Antonio Spurs van Tony Parker uit met 4-1. In de volgende ronde sneuvelden de New Orleans Pelicans met dezelfde score. In de Conference Finals tegen Houston kwamen de Dubs 3-2 achter tegen James Harden en co. Door de volgende twee wedstrijden te winnen, konden ze de situatie nog omkeren en zo hun ticket voor de finale bemachtigen.

LeBron trekt Cleveland over de streep

LeBron trekt Cleveland over de streep © Photonews


LeBron James is en blijft een fenomeen in basketballand. De drievoudig kampioen was andermaal de grote man in de play-offs voor Cleveland en zorgde bijna op zijn eentje voor de kwalificatie voor de NBA Finals. Voor LeBron zelf is het trouwens zijn achtste finale op een rij. Voor hij aan de slag ging bij Cleveland, slaagde hij er vier keer in om de finale te bereiken met Miami Heat, waarmee hij de titel won in 2012 en 2013.

Na een chaotisch seizoen waarbij het team in februari grondig door elkaar werd geschud, moest Cleveland al van in de eerste ronde van de play-offs tot het uiterste gaan tegen de Indiana Pacers (4-3). Daarna maakten ze indruk tegen de Toronto Raptors (4-0), die nochtans als eerste waren geëindigd in de reguliere competitie. In de Conference Finals kwamen de Cavs 2-0 en 3-2 achter tegen de Boston Celtics. Tot King James het zware geschut boven haalde en zijn team met 4-3 naar de finale leidde. De statistieken van de nummer 23 sinds de start van de play-offs zijn dan ook indrukwekkend te noemen, met een gemiddelde van 34 punten, 8,8 assists en 9,2 rebounds per match.

Vooruitblik van Wen 'Boss' Mukubu

Vooruitblik van Wen 'Boss' Mukubu © Photonews


Belgian Lion Wen 'Boss' Mukubu, speler bij Limburg United, blikt voor ons vooruit op de NBA Finals. Zo heeft het jonge team van de Cleveland Cavaliers misschien weinig ervaring, maar is het potentieel zeker aanwezig. Troeven van de Golden State Warriors zijn hun sterke verdediging en het gemak waarmee ze driepunters scoren. Kan titelverdediger Golden State zijn titel verlengen of zorgt Cleveland voor de verrassing?


De topvijf aller tijden van Wen 'Boss' Mukubu

De topvijf aller tijden van Wen 'Boss' Mukubu © Photonews


Wen 'Boss' Mukubu stelt ons zijn top vijf aller tijden voor uit de NBA. Horen de huidige sterren Stephen Curry en LeBron James volgens hem naast Michael Jordan?Het team van het jaar van Wen 'Boss' Mukubu

Het team van het jaar van Wen 'Boss' Mukubu © Isopix


Welke spelers vormen volgens Wen 'Boss' Mukubu het beste vijftal van het seizoen? Naast de onvermijdelijke LeBron James en Kevin Durant horen daar ook enkele spelers bij die de NBA Finals niet konden bereiken.De favoriete actie van Wen 'Boss' Mukubu

De favoriete actie van Wen 'Boss' Mukubu © Photonews - Rick Osentoski


Een van de beste acties van het jaar staat – hoe kan het ook anders? – op naam van LeBron James. In het eerste duel tegen de Boston Celtics schudde hij net voor het einde dit uit de mouwen.


Deze sneakers veranderden de geschiedenis van de NBA

Deze sneakers veranderden de geschiedenis van de NBA © Nike


Alexis van de Brusselse shop The Sneakers stelt tot slot zijn topdrie sneakers voor die de geschiedenis van de NBA hebben veranderd.Zo ziet het volledige speelschema van de NBA Finals eruit:
Vrijdag 01/06 3u
Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers
Maandag 04/06 2u
Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers
Donderdag 07/06 3u
Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors
Zaterdag 09/06 3u
Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors
Dinsdag 12/06 3u
Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers
Vrijdag 15/06 3u
Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors
Maandag 18/06 2u
Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers

Je kan de NBA Finals integraal live volgen op Eleven Sports. Eleven Sports maakt deel uit van het International Sports (inbegrepen in Tuttimus) en All Sports aanbod van Proximus TV. Ontdek hier meer over het sportaanbod van Proximus TV.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0