Deze Paralympiërs zullen België vertegenwoordigen in Rio

Sport | Het Rio 2016 Belgian Paralympic Team zal bestaan uit 29 atleten, die ons land zullen vertegenwoordigen in acht sporten. Met Michèle George, Marieke Vervoort, Peter Genyn en Joachim Gérard telt het team vier regerende wereldkampioenen, terwijl Laurens Devos, Florian Van Acker en het pair boccia BC3 zich vorig jaar tot Europees kampioen kroonden. Het Belgian Paralympic Committee acht deze delegatie dan ook in staat om met acht medailles terug huiswaarts te keren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het Rio 2016 Belgian Paralympic Team zal bestaan uit 29 atleten, die ons land zullen vertegenwoordigen in acht sporten. Met Michèle George, Marieke Vervoort, Peter Genyn en Joachim Gérard telt het team vier regerende wereldkampioenen, terwijl Laurens Devos, Florian Van Acker en het pair boccia BC3 zich vorig jaar tot Europees kampioen kroonden. Het Belgian Paralympic Committee acht deze delegatie dan ook in staat om met acht medailles terug huiswaarts te keren.

De Paralympische Spelen starten op woensdag 7 september en eindigen op zondag 18 september 2016. Ontdek hier de persoonlijke fiches van alle atleten.

Peter Genyn

Atletiek - 100 en 400 meter
24/12/1976
Kalmthout
Tetraparese - veroorzaakt door duikongeval in 1993

Als rugbyspeler was Peter Genyn er al bij in Athene 2004 en Londen 2012. Blessureleed dwong hem tot stoppen, maar daarna schoolde hij zich bij tot een pijlsnelle rolstoelsprinter. Na twee zilveren medailles op het EK atletiek in 2014, pakte hij in 2015 tweemaal goud op het WK in Doha. Dit jaar voegde hij al twee Europese titels toe aan zijn palmares en bijgevolg is Peter in Rio een van dé te kloppen mannen.

Marieke Vervoort

Atletiek - 100 en 400 meter
10/05/1979
Diest
Verlamming - veroorzaakt door progressieve spierziekte

Marieke Vervoort is ongetwijfeld een van dé ambassadrices van het paralympisme in ons land. De tweevoudige medaillewinnares op de Spelen in Londen (goud op de 100 en zilver op de 200m) ambieert opnieuw het hoogste schavotje in Rio, ditmaal op de 100 en 400m. Met haar drie wereldtitels in 2015 bewees ze nogmaals dat ze in haar categorie tot de besten van de wereld behoort. Na de Spelen zal Vervoort haar sportcarrière stopzetten.

Livia De Clercq

03/06/1982
Atletiek – 100m sprint en verspringen
Bovenbeenamputatie links – veroorzaakt door botkanker

De Parantee atlete uit Deinze is toe aan haar eerste Paralympische Spelen in Rio. Op 34-jarige leeftijd komt ze aan de start op de 100m sprint en het verspringen in klasse 42. In juni dit jaar bevestigde de atlete op het Europees Kampioenschap atletiek dat ze in uitstekende vorm verkeert. Ze eindigde respectievelijk op een 4e en 6e plaats in het verspringen en op de 100m.

Joyce Lefevre

28/6/1988
Atletiek - 100m, 400m en 800m
Deurne
Hersenverlamming - aangeboren

Voor haar eerste Paralympische deelname, zal de 28 jarige Joyce Lefevre uit Deurne in actie komen op de 100, 400 en 800m rolstoelsprint (klasse 34).

Basile Meunier

28/11/1981
Atletiek – 1500m
Jamoignes
Hersenverlamming - veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof bij de geboorte

Voor zijn eerste Paralympische deelname, zal Basile Meunier uit Jamoignes deelnemen in Rio aan de 1500m T38 (CP). Op het WK in Doha vorig jaar haalde hij een top tien plaats in deze discipline.

Michèle George

Paardrijden - dressuur met FBW Rainman
02/01/1974
Amougies
Hemiplegie - veroorzaakt door ongeval

Naast een onbetwistbaar uithangbord voor de Belgische, paralympische sport is Michèle George een referentiepunt in de para-dressuur. Ze wordt geruggesteund door een indrukwekkend palmares. Als uittredend Paralympisch kampioene verdedigt ze haar titel (Individual Test & Freestyle Test). Ze werd eveneens wereldkampioene in 2014 (Individual Test & Freestyle Test). Samen met FBW Rainman, een paard van 14 jaar, vormt ze een duo dat al uitstekend functioneerde in Londen. Zij zijn klaar om België nog eens te laten juichen onder de Braziliaanse zon.

Barbara Minneci

Paardrijden - dressuur met Barilla
12/06/1969
Strombeek-Bever
Monoplegie - veroorzaakt door kanker

Na haar deelname aan de Spelen in Londen 2012 zal Barbara Minneci voor een tweede keer aantreden op de Paralympische Spelen. In Londen behaalde de atlete uit Strombeek een vijfde plaats in de Team Test, een zesde plaats in Freestyle Test en een achtste plaats in de Individual Test. Ook op de laatste Europese Kampioenschappen legde ze een mooi parcours af met een derde plaats (Team Test) als beloning. Dit getuigt van een prima samenwerking tussen de amazone en Barilla, haar merrie van 15 jaar oud.

Eveline Van Looveren

Paardrijden - dressuur met Exelent
04/06/1986
Brecht
Hemiplegie - veroorzaakt door ongeval met paard in 2000

Eveline Van Looveren zal voor de eerste keer deelnemen aan de Paralympische Spelen. Samen met Exelent, haar paard van 12 jaar, heeft ze de laatste jaren gedemonstreerd dat ze haar plek op het hoogste niveau meer dan waard is. Ze won namelijk de Freestyle Test en de Team Test van de CPEDI*** in Waregem 2015 en vergaarde twee bronzen plakken op de Individual Test en de Team Test van de CPEDI*** in Roosendaal 2016.

Ciska Vermeulen

Paardrijden - dressuur met Rohmeo
12/12/1986
Lokeren
Verlamming van linkerarm - veroorzaakt door ongeval met paard in 2008

Ciska Vermeulen zal het paralympische avontuur in Rio voor de tweede keer meemaken. De Parantee-atlete heeft een stevige indruk nagelaten in Londen door net naast het podium te grijpen van de Individual Test (vierde plaats). De amazone sleepte samen met haar paard Rohmeo (14 jaar) een zilveren medaille in de wacht op de Freestyle Test van de CPEDI*** in Roosendaal en bevestigde daarmee dat ze in 2016 opnieuw op een hoog niveau rijdt.

Joachim Gérard

Rolstoeltennis - enkelspel en dubbelspel
15/10/1988
Limelette
Beperking aan het rechterbeen - veroorzaakt door polio

Joachim is een boegbeeld van de Belgische Paralympische sport en een belangrijke medaillekandidaat voor België in Rio. Eind 2015 won Joachim Gérard, de huidige nummer drie van de wereld, de Masters door de haast onklopbare Japanner Kunieda van zijn voetstuk te stoten. Joachim Gérard treedt zowel in het enkelspel als in het dubbelspel aan (met teamgenoot Mike Denayer). Hij was er al bij in London 2012 en Peking 2008 en zal in Rio dus deelnemen aan zijn derde Paralympische Spelen.

Mike Denayer

Rolstoeltennis - enkelspel en dubbelspel
26/04/1989
Rixensart
Paraplegie - veroorzaakt door een medische fout

Mike Denayer, die reeds present tekende in Londen 2012, zal in Rio voor de tweede maal de sfeer van de Paralympische Spelen opsnuiven. Hij treedt zowel in het enkelspel als in het dubbelspel aan, met ’s werelds nummer drie Joachim Gérard. Mike Denayer staat momenteel vierendertigste op de ITF-ranglijst.

Laurens Devos

Tafeltennis - enkelspel
15/08/2000
Malle
Hersenverlamming en hemiplegie - aangeboren

De piepjonge Laurens Devos is een absoluut toptalent om in de gaten te houden. Hij maakte zijn internationaal debuut in 2014 en werd één jaar later al meteen Europees kampioen in het enkelspel klasse 9. Momenteel staat hij tweede op de wereldranglijst.

Marc Ledoux

Tafeltennis - enkelspel en team
04/03/1986
Strépy-Bracquegnies
Hersenverlamming - aangeboren

Voor Marc Ledoux worden het de vierde Paralympische Spelen. In Athene 2004 verloor hij de finale van het enkelspel tegen zijn maatje Mathieu Loicq, maar veroverde hij met diezelfde Mathieu Loicq en met Nico Vergeylen de gouden medaille in teamverband. Na London 2012 veroverde het team Ledoux-Loicq samen nog de Europese titel in 2013. Met Ben Despineux werden ze één jaar later ook derde op het WK in Peking.

Mathieu Loicq

Tafeltennis - enkelspel en team
27/06/1979
Herseaux
Misvorming van handen en voeten - aangeboren

Mathieu Loicq is aan zijn vierde Paralympische Spelen toe. In Athene 2004 trok hij in de finale tegen zijn vriend Marc Ledoux aan het langste eind, en in teamverband pakte hij zijn tweede gouden medaille met Marc Ledoux en Nico Vergeylen. Na London 2012 veroverde hij met Marc Ledoux de Europese titel in 2013. Eén jaar later voegden ze daar, in samenspel met Ben Despineux, nog een bronzen WK-medaille aan toe.

Florian Van Acker

Tafeltennis - enkelspel
28/02/1997
Langemark
Verstandelijke handicap - aangeboren

Florian Van Acker is een onmiskenbaar tafeltennistalent. In 2014, op zijn zeventiende, veroverde hij bij zijn WK-debuut meteen de bronzen medaille, één jaar later verpletterde hij de tegenstand op zijn weg naar een eerste Europese titel.

Tafeltennis is een van de drie Paralympische sporten met een aparte klasse voor atleten met een verstandelijke beperking. Daarnaast is dit ook het geval voor zwemmen en atletiek.

Pieter Cilissen

Boccia - Pair en individueel met assistent Nico Cilissen
03/01/1978
Sint-Pieters-Woluwe
Hersenverlamming - aangeboren

De atleet met de langste staat van dienst heet Pieter Cilissen. De Parantee-atleet was er een eerste maal bij in 2000 (Sydney) en werd dit jaar voor zijn indrukwekkend palmares beloond met de Trofee Victor Boin. Met adelbrieven als een bronzen medaille op de Paralympische Spelen in 2012 (Pair) en een Europese titel in 2015 (Pair) is de bocciaspeler een potentiële medaillewinnaar voor ons land.

Kirsten De Laender

Boccia - Pair en individueel met assistent Johan De Laender
22/07/1993
Herzele
Hersenverlamming - aangeboren

Na Londen 2012 neemt Kirsten de Laender in Rio deel aan haar tweede Paralympische Spelen. Samen met Pieter Cilissen en Pieter Verlinden behaalde ze brons in Londen (Pair). Individueel prijkt ook een Europese bronzen plak op haar palmares, die ze behaalde op het EK in 2013. Ook zij heeft kans op een medaille in Brazilië.

Kenneth Verwimp

Boccia - Pair en individueel met assistent Luc Verwimp
31/10/1993
Westerlo
Ziekte van Duchenne - aangeboren

Kenneth Verwimp vervoegde na London 2012 het boccia pair BC3 (een ‘pair’ bestaat uit twee atleten en een reservespeler). De Parantee-atleet speelde een belangrijke rol in het behalen van de Europese titel in 2015, die het pair een ticket voor Rio opleverde. Zijn recente resultaten doen het beste verhopen voor zijn eerste deelname aan de Paralympische Spelen.

Kris Bosmans

Wielrennen - Baanwielrennen, tijdrijden en wegrit
15/04/1980
Overijse
Hersenverlamming - veroorzaakt door trombose op 18-jarige leeftijd

Kris Bosmans was al van de partij in Londen 2012 en zal in Rio deelnemen aan zijn tweede Paralympische Spelen. Na Londen kende de renner een moeilijke periode, maar in 2016 toonde Kris (klasse C3 – hemiplegie) opnieuw een veelbelovende vorm. Hij won op de World Cup in Oostende overtuigend goud in de wegrit. Het Braziliaanse parcours van de wegwedstrijd (vertrek en aankomst op het schiereiland Pontal) is relatief vlak en dus op maat van de explosieve renner.

Jonas Van de Steene

Handbike - Wegrit, tijdrijden en aflossing
15/02/1987
Zaffelare
Paraplegie - veroorzaakt door trombose in 2012

Jonas Van de Steene zal in Rio deelnemen aan zijn eerste Paralympische Spelen. De nieuwe, ijzersterke handbiker boekte de afgelopen jaren veel progressie, wat zich in 2015 vertaalde in zijn eerste World Cup-medailles. Jonas Van de Steene zal naast de individuele tijdrit en de wegwedstrijd ook deelnemen aan de team relay (een aflossingswedstrijd met drie handbikers per ploeg) met zijn teamgenoten Christophe Hindricq en Jean-François Deberg. In 2015 werd het trio vierde op het WK en dit jaar wonnen ze de team relay op de World Cup in Bilbao.

Jean-François Deberg

Handbike - Wegrit, tijdrijden en aflossing
17/11/1981
Baelen
Paraplegie - veroorzaakt door ongeval

Handbiker Jean-François Deberg komt in Rio aan de start van zijn eerste Paralympische Spelen. In 2015 veroverde deze krachtige atleet zilver op de World Cup in Maniago. Naast de individuele tijdrit en de wegwedstrijd zal Jean-François Deberg ook deelnemen aan de team relay.

Christophe Hindricq

Handbike - Wegrit, tijdrijden en aflossing
18/02/1965
Pommeroeul
Paraplegie - veroorzaakt door ongeval

Christophe Hindricq is niet aan zijn proefstuk toe. Deze 51-jarige handbiker beleeft de Spelen voor de derde keer, want hij verdedigde de Belgische driekleur al in Athene en Londen. Naast de individuele tijdrit en de wegwedstrijd zal Christophe Hindricq ook deelnemen aan de team relay.

Griet Hoet

Wielrennen (tandem) - Baanwielrennen, tijdrijden en wegrit met piloot Anneleen Monsieur
12/06/1978
Destelbergen
Visuele beperking - Veroorzaakt door Retinitis pigmentosa

Griet Hoet vormt in Rio een duo met haar pilote Anneleen Monsieur. De kersverse tandem, die in 2015 in het leven werd geroepen, boekte de jongste maanden enorm veel vooruitgang. De dames verbaasden onder andere met hun zesde stek op de 3km achtervolging op het WK baanwielrennen begin dit jaar.

Diederick Schelfthout

Wielrennen - Wegrit, tijdrijden en piste
26/12/1985
Erembodegem
Verminderde spierkracht - veroorzaakt door brandwonden na motorongeval

Diederick Schelfhout (klasse C3 - fiets) zal zowel op de piste als de weg in actie komen. We kijken uit naar de prestaties van de Erembodegemnaar op zijn eerste Paralympische deelname. De renner van Etixx-Quickstep behaalde de afgelopen jaren meermaals het podium op de piste.

Tim Celen

Wielrennen (tricycle) - Wegrit en tijdrijden
26/2/1998
Ham
Hersenverlamming - aangeboren

De 18-jarige Tim Celen (klasse T2, tricycle) is aan zijn eerste Spelen toe. Het ‘ENGIE Paralympic Talent of the Year’ van 2015, afkomstig uit Ham, werd onder meer 5e op de WK-wegrit van 2015. In Rio komt hij aan de start van de weg- en tijdrit.

Maarten Libin

Zwemmen - 100 meter schoolslag
11/18/1992
Gingelom
Dubbele bovenbeenamputatie - veroorzaakt door werkongeval

Maarten Libin zal in Rio aan zijn eerste Paralympische Spelen deelnemen. De 23-jarige zwemmer boekte de afgelopen twee jaar veel vooruitgang en wordt steeds krachtiger. In 2015 zwom hij bij zijn eerste deelname aan het WK meteen naar een indrukwekkende vijfde plek.

Sven Decaesstecker

Zwemmen - 400m vrije slag, 100m rugslag en 200m wisselslag (te bevestigen)
31/05/1985
Roeselare
Onderbeenamputatie rechts - veroorzaakt door botkanker

Sven Decaesstecker tekende in Athene, Peking en Londen al present en zal in Rio opnieuw van de partij zijn. De zwemmer kan bogen op een indrukwekkend palmares, met onder andere een zilveren medaille op de 200m wisselslag (zijn favoriete nummer) op het WK in 2013. In Londen werd hij trouwens vijfde op dit nummer.

Michelle Franssen

Zwemmen - 100m rugslag, 100m schoolslag, 200m vrije slag en 200m wisselslag (te bevestigen)
14/12/1994
Overpelt
Verstandelijke handicap - aangeboren

De 22-jarige Michelle Franssen zal in Rio voor het eerst de Paralympische Spelen ervaren. Daar komt ze in de klasse S14 (verstandelijke handicap) in actie. De zwemster bekroonde haar constante vooruitgang onder meer met een vierde plek op de 200m vrije slag tijdens de Europese kampioenschappen in 2016.

Ter herinnering: zwemmen is een van de drie Paralympische sporten met een aparte klasse voor atleten met een verstandelijke beperking. Daarnaast is dit ook het geval voor tafeltennis en atletiek.

Yannick Vandeput

Zwemmen - 100 rugslag, 200m vrije slag
16/12/1994
Houthalen
Verstandelijke handicap - aangeboren

Zwemmer Yannick Vandeput was reeds van de partij in 2012 en vervoegt het vierkoppige zwemteam door de schorsing van de Russische atleten. De 21-jarige werd afgelopen EK 4e op de 100m rugslag.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top