Bergen op Zoom: vlakbij en een bezoekje meer dan waard

Nieuws | Wie Bergen op Zoom alleen kent van de verkeersinformatie op de radio, weet niet wat hij mist. Dit gezellige Nederlandse stadje vlakbij de Belgische grens heeft heel wat te bieden. Zeker nu de tentoonstelling 'Lage Landen, Schatten uit het Rijks' nog tot en met 9 juni te zien is in laatgotisch stadspaleis het Markiezenhof. Zoom op Bergen op Zoom!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie Bergen op Zoom alleen kent van de verkeersinformatie op de radio, weet niet wat hij mist. Dit gezellige Nederlandse stadje vlakbij de Belgische grens heeft heel wat te bieden. Zeker nu de tentoonstelling 'Lage Landen, Schatten uit het Rijks' nog tot en met 9 juni te zien is in laatgotisch stadspaleis het Markiezenhof. Zoom op Bergen op Zoom!

Lage Landen, schatten uit het Rijks

'Lage Landen, schatten uit het Rijks' is de eerste van vier tentoonstellingen die telkens op een van de natuurelementen focussen. Na aarde in de Lage Landen, komen ook water, wind en vuur aan bod in Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren. De tentoonstellingen reizen tussen 2018 en 2025 door Nederland en zijn het resultaat van een samenwerking tussen vijf stadsmusea (Het Westfries Museum uit Hoorn, het Hannemahuis in Harlingen, Stedelijk Museum Zutphen, Museum Gouda en het Markiezenhof in Bergen op Zoom) en het Rijksmuseum Amsterdam.

Met een bezoek aan ‘Lage Landen, schatten uit het Rijks’ maak je in het Markiezenhof een reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst met werken uit de periode tussen de 17e tot 20e eeuw, van o.a. Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël, Jozef Israëls en Willem Roelofs. Die landschappen hadden stuk voor stuk in Bergen op Zoom geschilderd kunnen zijn, want volgens boswachter/natuurfotograaf Erik de Jonge is de Brabantse Wal "Nederland in een notendop".

Jurk van Koningin Maxima als pronkstuk

Het pronkstuk van de tentoonstelling is de koninklijke Rubia-japon die gedragen werd door Hare Majesteit Koningin Máxima op Prinsjesdag 2009. De roze/rode japon is van de hand van ontwerper Jan Taminiau. Hij maakte gebruik van de meekrapplant, uit de regio rond Bergen op Zoom, om de jurk haar unieke kleur te geven.

Naast de 38 parels uit het Rijksmuseum vind je in het Markiezenhof ook werk uit eigen collectie, twee paralleltentoonstellingen (van Arsis en Erik de Jonge) en tal van activiteiten voor jong en oud.

Interactieve audiotours

Bij de tentoonstelling kun je kiezen uit drie audiotours, met o.a. streekverhalen van authentieke personages. De dialecttour neemt je mee langs verschillende kunstwerken en beschrijft in een sappig Bergs en Zeeuws dialect een aantal bijzondere verhalen en emoties die de werken teweeg brengen. Ook voor de liefhebbers van poëzie en voor kinderen werden er speciale audiotours voorzien. De kindertour koppelt de schilderijen aan muziek en laat kinderen nadenken over wat ze zien, niet zien en wat er te zien zou kunnen zijn. De Nederlandstalige audiotours zijn gratis te verkrijgen bij de ingang van de Grote Binnenplaats van het Markiezenhof.

Meer info:
www.markiezenhof.nl

Cultureel erfgoed in Bergen op Zoom

Wil je een bezoek aan de tentoonstelling koppelen aan een citytripje Bergen op Zoom? Dan mag je een bezoekje aan de Sint-Gertrudiskerk niet overslaan. Op de toren van de kerk, ook wel Peperbus genoemd, wordt je getrakteerd op het mooiste uitzicht over de stad en bij zonnig weer kun je Antwerpen zelfs zien liggen. Je moet er wel eerst 183 treden voor beklimmen!

Het oudste monument van de binnenstad is de Lievevrouwepoort, ook wel de Gevangenpoort genoemd. Het gebouw maakte deel uit van de oude stadsmuren rond de stad en deed later dienst als gevangenis.

Een parel op de Grote Markt is het Oude Stadhuis van Bergen op Zoom. Dit stadhuis werd gebouwd tussen 1398 en 1403 en die oudheid is terug te zien aan alles. Het bordes met zijn rood-witte luiken steelt de show, net als de prachtige gevel van dit monument.

Meer info:
aangenaambergenopzoom.nl

Hotel De Draak

Naast het stadhuis is er nog iets bijzonders te zien op de Grote Markt: het oudste hotel van Nederland staat namelijk ook in Bergen op Zoom, Hotel De Draak! Dit hotel werd gebouwd in 1397, overleefde een grote stadsbrand en later nog twee binnenbranden. Gelukkig is alles steeds in ere hersteld en straalt dit hotel anno 2018 nog altijd de allure uit die het verdient.

Aan het hotel is ook een uitstekend restaurant verbonden: Restaurant Hemingway, dat werkt met lokale producten uit Bergen op Zoom en omstreken. Culinair genieten voor een betaalbare prijs staat er centraal en dat heeft Michelin bestempeld met het Bib Gourmand keurmerk.

Meer info:
www.hoteldedraak.nl

Kuieren door de straatjes

Smalle straatjes, oude pleintjes en monumenten vertellen in Bergen op Zoom het verhaal van een rijk en bewogen verleden.

Wie net even andere winkeltjes zoekt dan de grote ketens moet in het Vierkantje zijn! Dit is meteen ook een sfeervol stukje Bergen op Zoom, met talloze monumentale panden en lieflijke straatjes. Misschien wel het mooiste straatje van Bergen op Zoom is de Engelsestraat. Hier vind je prachtige historische panden en sfeervolle winkeltjes, waaronder het knusse bloemenwinkeltje Rozen & Bottels. Maar loop ook eens door de Hofstraat, de Moeregrebstraat, de Blauwehandstraat…

Bergen op Zoom, carnavalsstad

Een van de unieke winkeltjes in Bergen op Zoom is een heuse carnavalswinkel en dat is heus geen toeval! Carnaval of Vastenavend in de volksmond is er het feest der feesten. Dat gaat gepaard met eeuwenoude tradities en typische klederdracht: men draagt een zakdoek – met de knoop naar voren welteverstaan – en vitrage, gordijnen. Verder is iedereen vrij te doen wat hij of zij wil: van pruiken tot lampenkappen en allerlei versiersels om het lijf.. Wie in deze periode door de stad loopt, kan er dan ook niet aan ontsnappen.

De groene omgeving

Bergen op Zoom ligt midden op de Brabantse Wal. Een bezoek aan de stad kun je moeiteloos uitbreiden met een uitstap naar de omgeving. Wandelen door de bossen, cultuur snuiven, actief bezig zijn op het water of uitwaaien op de fiets.

Neem bijvoorbeeld de fiets naar Fort De Roovere, een fort dat in de zeventiende eeuw werd gebouwd als verdediging voor vestingstad Bergen op Zoom en waarvan je nu nog de linies en grachten kan zien. Fort de Roovere is vooral bekend van de zogenoemde Mozesbrug, waarover je door het water loopt, en de Pompejustoren, die een magisch uitzicht biedt tot aan Antwerpen. Maar buiten deze twee hoogtepunten in deze natuur is Fort de Roovere ook gewoon een heerlijke plek om eindeloos door de bossen te slenteren.

Meer info:
www.visitbrabant.com

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top