Krakau, wat ben je mooi!

Nieuws | Prachtig, hip en sfeervol, Krakau is met stip de mooiste stad van Polen. Vijf tips voor een geslaagde citytrip!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zin in een citytrip, maar nog geen idee waarheen? Krakau is de place to see! Ze wordt ook wel de parel in de Poolse kroon genoemd, deze prachtige historische stad in het zuiden van Polen. En terecht, want een pareltje is ze. Met authentieke charme, prachtige gebouwen, een interessante geschiedenis.

In Krakau is veel te zien en te beleven, er zijn talloze gezellige bars en terrasjes om te verpozen en – toch niet onbelangrijk – het is er goed van eten en drinken.

Wij trokken er onlangs heen, lieten ons volledig charmeren en verzamelden vijf tips voor een onvergetelijke citytrip.

Wawel

Niet te missen als je Krakau bezoekt: de Wawel-heuvel in het hart van de stad. Wandel erheen door de groene gordel rond het centrum, zowel ’s morgens als ’s avonds een leuke manier om de stad te verkennen.

Bovenop de heuvel vind je het Kasteel van Wawel, met op de binnenplaats de kathedraal. Tot het einde van de zeventiende eeuw was dit kasteel de woning van de Poolse koningen, tot die verhuisden naar de nieuwe hoofdstad Warschau. Het kasteel doet nu dienst als museum.

Onder de Wawel bevindt zich de drakengrot, een legende die bij de heuvel hoort: pas toen de draak verslagen werd door een schoenmakerszoon, kon de Wawel bewoond worden.

Oude stadscentrum

Wie Krakau bezoekt, kan niet buiten een wandeling door het oude centrum van de stad, dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Prachtige kerken, statige gebouwen en herenhuizen.

Je vertrekt vanop Rynek Glówny, de Grote Markt: een immens plein, omgeven door restaurants en terrassen.

Aan de ene zijde imponeert de Mariakerk, met zijn twee ongelijke torens een symbool van de stad. Vanuit de hoogste toren blaast nog steeds elk uur op het uur een trompetter een korte, afgebroken melodie: de Hejnal Mariacki.

Aan de andere kant van het plein zie je Sukiennice, de lakenhal van Krakau. In vroeger tijden was dit een centrum voor internationale handel, nu een verzameling van kleine shops met souvenirs en hebbedingen. Loop er eens doorheen en vergeet niet naar boven te kijken, want het is een prachtig gebouw.

Ook onder de grond zijn dingen te zien en schatten te vinden: Rynek Underground is een knap museum onder het marktplein, dat een bijzondere inkijk geeft in de rijke geschiedenis van de stad.

Een beetje verderop vind je de Barbakan, een historische vesting die toegang gaf tot de belangrijkste poort van de oude stad, en een van de opvallendste overblijfselen van de verdedigingswerken van Krakau in de middeleeuwen.

Kazimierz, de oude joodse wijk

Een van de populairste wijken van Krakau is de oude joodse wijk Kazimierz, die tot de negentiende eeuw een stad op zichzelf was met een hechte joodse gemeenschap.

Toen de nazi’s Polen binnenvielen, werd het leven in de wijk grondig verstoord. De joodse bevolking werd overgebracht naar een kleiner, ommuurd getto aan de andere kant van de rivier Wisla: Podgórze.

Kazimierz bleef na de oorlog verlaten achter en de wijk raakte in verval. Tot Steven Spielberg besloot er een bepaalde film op te nemen … De scènes in het getto van Schindler’s List werden allemaal hier gedraaid.

De afgelopen twintig jaar is Kazimierz getransformeerd tot een van de hipste wijken van Krakau. Wat mag je verwachten? Een mix van geschiedenis en cultuur, kerken en synagogen, en talrijke hippe restaurants en koffiebars.

Podgórze en de fabriek van Oscar Schindler

Om van Kazimierz naar Podgórze en de fabriek van Oscar Schindler te gaan, kun je de rivier Wisla oversteken via de Bernatek-voetgangersbrug. Een mooi gevormde brug met lelijke (liefdes)hangslotjes en negen práchtige acrobatische sculpturen.

Een korte wandeling brengt je naar Podgórze, de kleine en voorheen ommuurde wijk waar alle joden verplicht moesten wonen tussen 1941 en 1943. Hier en daar vind je nog restanten van de muur. De stoelen op het Plein van de Helden herinneren aan de selectie van de joden tijdens de oorlog. Een wijk met een sombere geschiedenis, maar indrukwekkend.

De belangrijkste reden om dit deel van de stad te bezoeken: hier ligt de fabriek van Oscar Schindler, de Duitse ondernemer die tijdens de oorlog 1100 joodse mensen redde van de concentratiekampen door ze aan het werk te zetten in zijn emaillefabriek. De fabriek is nu een museum, over Krakau in oorlogstijd en over Schindler, zijn fabriek en zijn lijst. Een bezoek meer dan waard.

Nowa Huta, Trabant style

Wie zin heeft in een bijzondere én interessante ervaring, raden we van harte een Crazy Guides Tour aan, met een bezoek aan Nowa Huta.

Een jonge, maar ervaren gids brengt je in een oude Trabant (een belevenis op zich!) naar dit deel van de stad, dat gebouwd werd als communistische ‘modelstad’ naast Krakau. Na de Tweede Wereldoorlog viel Polen lange tijd onder het communistische Sovjet-regime. Om tegenwicht te bieden tegen de talrijke aanwezigheid van intellectuelen en studenten in Krakau, werd een nieuwe stad gebouwd naar communistisch ideaal.

Als je daar toch bent, spring dan zeker eens binnen bij Stylowa (betekenis: stijlvol), een café-restaurant dat helemaal in de communistische stijl is gebleven. Bijzonder!

Krakau, praktisch

Al het moois dat Krakau te bieden heeft, is ook nog eens erg bereikbaar.

De stad ligt op amper twee uur vliegen van Brussel. SN Brussels Airlines verzorgt rechtstreekse vluchten naar de stad.
Eenmaal daar kun je alles te voet doen. Een paar goede schoenen en af en toe een pauze in een café of op een terras, meer heb je niet nodig om de hele stad te doorkruisen.

Honger en dorst? Vrees niet, Krakau is goed van eten en drinken, en je vindt restaurantjes voor ieders portemonnee. Kleine hippe bars, authentieke eethuisjes en uitstekende restaurants met een vermelding in de gastronomische gidsen.

Een paar adresjes voor wie in die laatste categorie zoekt:

Restaurant Mieta

Restaurant Miodova

Klimaty Poludnia

Restaurant Szara Ges w Kuchni
 
Wij logeerden in het Golden Tulip City Center, op wandelafstand van het oude centrum.

Meer info over reizen naar Krakau: Pools Informatiebureau voor Toerisme.



Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top