Wijn, rust en prachtige natuur: welkom in Slavonië!

Nieuws | Je hart verloren aan Kroatië, maar zin om eens weg te trekken van het drukbezochte Dalmatië en Istrië? Slavonië toont een andere kant van Kroatië: die van rust, natuur en heerlijke wijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kroatië is een populaire vakantiebestemming, en vooral Dalmatië, Istrië en het prachtige Dubrovnik trekken elk jaar een massa toeristen aan. Heb jij zin om eens een andere kant van Kroatië te ontdekken? Weg van het massatoerisme en de mooie, maar drukbezochte kust ligt een mooie authentieke streek waar je kunt genieten van rust, natuur én wijn. Welkom in Slavonië!
 
Deze prachtige, bij ons relatief onbekende regio ligt in het noordoosten van Kroatië en wordt gekenmerkt door platteland, rivieren, mooie natuur, authentieke dorpjes en traditionele gerechten. En wijn, heerlijke wijn!

Wij trekken naar de streek rond Vukovar, in het oosten van het land aan de grens met Servië en Bosnië-Herzegovina. Kers op de taart voor wijnliefhebbers: Ilok. Hieronder, zes tips voor een zalige trip!

Roadtrip

Een trip naar Slavonië begint met de reis ernaartoe. De streek is het best bereikbaar met de auto (zet je schrap voor een fikse reis) of het vliegtuig. Een rechtstreekse vlucht vanuit België is niet mogelijk.

In de buurt van de stad Osijek ligt een binnenlandse luchthaven, met dagelijks vluchten van en naar hoofdstad Zagreb. Een alternatief is vliegen naar Zagreb, en daar je reis verder te zetten met een huurauto. Een optie die wij kunnen aanbevelen: de wegen zijn goed en – afhankeliijk van je precieze bestemming – ben je na een rit van een drietal uur in Slavonië. Uitzicht: kleine dorpjes, akkers en wijngaarden.

SN Brussels Airlines verzorgt rechtstreekse vluchten van Brussel naar Zagreb. Twee uur vliegen en je zet voet op Kroatische bodem! Als je in de aankomsthal van de luchthaven komt, vind je aan je linkerkant de verschillende balies voor autoverhuur.

Koffie aan het plein in Vinkovci

De eerste stop van onze reis: Vinkovci, een klein stadje aan de rivier de Bosut en volgens de Kroaten het oudste stadje van Europa. Om preciezer te zijn, het oudste voortdurend bewoonde stadje: sinds de Romeinse periode werd Vinkovci nooit verlaten.
 
Verwacht hier geen spectaculaire bezienswaardigheden en drukbezochte toeristische trekpleisters. Een goed vertrekpunt is het groene, centrale plein van de stad, Josip Šokcevic, met eromheen onder meer een mooie kerk, het stedelijk museum en het toeristische kantoor van de stad.

Flaneren door de straten, misschien een bezoekje brengen aan het museum en zijn beroemde aardewerken pot, die geldt als de oudste Europese kalender. Om af te sluiten, een heerlijk kopje koffie op een van de vele terrassen rond het plein. Kroaten houden van koffie en terrasjes, ook in Slavonië.

Leuk weetje: de legendarische Orient Express-trein passeerde in Vinkovci en in Agatha Christies Murder on the Orient Express wordt de moord gepleegd in de buurt van dit plekje: That night, in Vinkovci, at about 23 minutes before 1 a.m., Poirot wakes to the sound of a scream”.

Vogels in Nijemci

Tijd voor een portie natuurschoon. Vanuit Vinkovci zetten we onze reis verder naar Nijemci, een klein plaatsje dat omgeven is door prachtige natuur.

Een leuke en interessante stop, want in Nijemci vind je een centrum voor vogelobservatie, dat met de hulp van de EU is opgericht om de toeristische sector een boost te geven. Erg aan te bevelen: een boottochtje met de Sveta Katarina op de rivieren Bosut en Spacva, die een veilige haven vormen voor talrijke vogelsoorten. Reigers, eenden en vele andere vogels voelen zich hier thuis.

Langs de oevers: eeuwenoude eikenbossen, groene velden en akkers. Rust verzekerd, en ook leuk als uitstapje met de kinderen.

Donau in Vukovar

Een stad die zeker niet op je todo-lijstje mag ontbreken: Vukovar. Deze historische stad in het oosten van het land ligt aan twee rivieren, de imposante Donau en de kleinere, grillige Vuka die de inwoners bijzonder aan het hart lijkt te liggen.

In Vukovar wordt gezegd: “Wie drinkt van de Vuka en zich te goed doet aan snoek, blijft voor altijd of komt steeds weer terug naar Vukovar”. Of het waar is? Wij durven het niet zeggen, maar de stad is de moeite van een bezoek zeker waard.

Er zijn een aantal mooie musea, waarvan er een speciaal in het oog springt: Dvorac Eltz, een prachtig gebouw aan de oevers van de Donau. Het kasteel werd verwoest tijdens de oorlog, maar is volledig gerestaureerd en huisvest nu het stedelijk museum. Wij kregen een rondleiding door een enthousiaste curator en kunnen een bezoek alleen maar aanraden.

Een hart voor ecotoerisme? Vertrekkend van het kasteel kun je langs de oever doorlopen tot aan de vertrekplaats van de Vukovar Waterbus. Laat je verleiden tot een milieuvriendelijk boottochtje op de Donau en geniet van het prachtige uitzicht én een glaasje graševina. Het charmante koppel dat de boot uitbaat, zal je met plezier alles over Vukovar en de rivier vertellen. Zeker bij mooi weer, genieten in het kwadraat!

Vukovar is een charmante stad aan de grens met Servië, die helaas tijdens de oorlog in 1991 zwaar getroffen werd. De Slag bij Vukovar was allesverwoestend, en de tekenen daarvan zijn in de stad nog altijd zichtbaar. Een voorbeeld daarvan is de watertoren van Vukovar, die in gehavende toestand blijft staan als herdenking aan de oorlog en de slachtoffers. Je wordt er soms een beetje stil van.

Wijn in Ilok

Hou je van een goed glas wijn? Dan is Ilok een niet te missen bestemming! Helemaal in het oosten van Kroatië vind je dit mooie stadje, omgeven door wijngaarden.

De trots van de stad is een middeleeuws kasteel dat boven de Donau uit torent. Een bezoekje waard, al is het maar voor het prachtige uitzicht over de rivier. Aan de overkant van de rivier zie je buurland Servië.

Wie Ilok zegt, zegt wijn. En niet zomaar wijn, de kwaliteit is voortreffelijk. Kroatische wijnen als Graševina en vooral Traminac veroveren de harten van vele wijnliefhebbers overal ter wereld.

Zin om te proeven? De place to be is Ilocki Prodrumi, een gerenommeerde wijnbouwer met prachtige oude kelders en een wijnproeverij in het centrum van Ilok. Een aanrader! Een rondleiding in de kelders is mogelijk én geweldig interessant.
Ilock Prodrumi is overigens zeer gewaardeerd door onder meer het Britse Koningshuis. Koningin Elizabeth II serveerde bijvoorbeeld een Traminac Premium uit Ilok bij haar kroning in 1953 en sindsdien zijn de wijnen uit deze kelders present bij elke grote gebeurtenis daar. Wij proefden bijvoorbeeld twee wijnen waarmee Prins Harry en Meghan tijdens hun bruiloft klonken op hun geluk. Ongelooflijk lekker, we hebben meteen een fles gekocht. Want ook dat kan: voor een schappelijke prijs kun je aan de wijnkelders zelf een paar goede flessen inslaan. Laat dus wat ruimte vrij in je koffer!

Uitzicht over wijngaarden in Principovac

Als je in Ilok bent, hoef je niet ver te gaan om te kunnen ronddwalen in de wijngaarden. De streek is ermee bezaaid en het is prachtig om erdoorheen te rijden.

Een bijzonder mooie plek om te bezoeken en meteen te verpozen met een glaasje wijn of bubbels is Principovac. Een wondermooi gebouw op een prachtige locatie. Je kunt hier een hapje eten of je nestelen op het terras met zicht op de wijngaarden.

Een zonsondergang in Principovac is overigens onvergetelijk, wij hebben het met plezier voor jou getest!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top