Porto proeven in Portugal

Nieuws | Porto Cruz viert dit jaar zijn 130e verjaardag, en dat mag gevierd worden. Wij trokken naar Portugal en maakten er kennis met Porto en de Douro-vallei. Ontdekken, leren en proeven … van een prachtig land met heerlijke wijn en een rijke traditie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie Porto zegt, denkt aan de stad in Portugal … en aan zijn beroemde wijn. Wij combineerden de twee tijdens een weekendje weg. Een citytripje met portwijn als thema …

Porto proeven, waar doe je dat beter dan in Porto? Of aan de oevers van de Douro? Wij stapten op het vliegtuig en trokken naar Portugal, klaar voor een paar dagen genieten van het land, de zon en – vooral – de wijn.

Porto wordt steeds populairder als bestemming voor een citytrip. En terecht, want de stad heeft alle ingrediënten voor een heerlijk reisje: de sfeer zit goed, er is overal wel wat te zien en de Portugezen zijn heel sympathiek. En, last but not least, je kunt er ook nog eens lekker eten én drinken.

Glaasje porto, iemand? Als aperitief, digestief of in de vorm van een cocktail …

Porto, de stad

De stad Porto ligt in het noorden van Portugal en is na Lissabon de tweede stad van Portugal, met ongeveer twee miljoen inwoners. Een leuke stad, aan de Douro-rivier, vooral bekend voor zijn porthuizen en de historische wijk Ribeira.

Ribeira ligt aan de noordoever van de Douro en is bijzonder sfeervol. Het Praça da Ribeira vormt het middelpunt, en er heerst zowel overdag als ’s avonds een gezellige drukte. Verder zijn er overal smalle straatjes en steegjes, met her en der trappen tussen de verschillende delen van de stad.

Op de Cais de Ribeira (kade van Ribeira, aan de oever van de rivier) staan vrolijk gekleurde huizen met smeedijzeren balkons en prachtige, authentieke azulejos (traditionele tegeltjes) op de gevels. Wasgoed wappert in de wind, beneden op de kade staan talrijke terrasjes en restaurantjes klaar.

Her en der zie je oude gebouwen, sommige toe aan een opfrisbeurt … maar de wijk wordt nog steeds volop gerestaureerd. Ribeira staat sinds 1996 op de Wereldergoedlijst van Unesco, en dat zie je.


Palacio Da Bolsa

Het Palácio da Bolsa (Beurspaleis) werd in 1842 gebouwd door de Portugese architect Joaquim da Costa Lima.

De rijk gedecoreerde zalen maken duidelijk dat de handel een belangrijke rol speelde in het Porto van de 19e eeuw. Het hoogtepunt is de Arabische Zaal (Salão Árabe) die is ontworpen naar het voorbeeld van het Alhambra in Granada. Vroeger werden hier hoge buitenlandse gasten ontvangen, nu wordt de zaal gebruikt voor officiële gelegenheden, prestigieuze evenementen en feesten.

Je kunt het gebouw bezoeken onder begeleiding van een gids. De rondleiding is leuk en de moeite waard voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de stad en het gebouw.

Ponte Dom Luis 1

Wat meteen opvalt als je aankomt in de oude stad: de beroemde metalen brug Dom Luis I over de rivier de Douro, tussen Porto en Vila Nova de Gaia. Prachtig, en indrukwekkend.

Je kunt de brug te voet oversteken om van de ene naar de andere oever te gaan.

In de rivier liggen karakteristieke portboten (barcos rabelos), die nu uiteraard niet meer dienen als transportmiddel voor wijn. Sommige worden gebruikt om toeristen de stad te laten bewonderen vanaf het water.

Ironisch genoeg liggen de porthuizen zelf niet in Porto maar aan de overkant van de rivier, in Vila Nova de Gaia.

Vila Nova de Gaia

Vila Nova de Gaia, of kortweg Gaia, ligt recht tegenover Porto op de zuidelijke oever van de Douro.

Gaia is veel minder bekend dan Porto. Logisch, zul je denken, maar eigenlijk is dat best vreemd, want zo goed als alle portohuizen liggen in Gaia. Veel toeristen weten echter niet dat Porto ophoudt bij de Douro, en dat aan de overkant van de rivier Gaia begint.

Zoals gezegd, is Gaia vooral bekend om zijn portohuizen, die zich hoofdzakelijk langs de Douro bevinden. Wij bezochten niet alleen de labo’s van Gran Cruz, maar ook de Espaço Porto Cruz aan de rivier. Als je in de buurt bent, zeker eens binnenspringen! De gevel is prachtig, maar ook van binnen is het huis de moeite waard. Er is een restaurant, en op de bovenste etage kun je bovendien genieten van een heerlijk 360° terras met een spectaculair zicht op de Douro en Ribeira. De cocktails zijn er heerlijk.

Een leuke manier om in Gaia tussen boven- en benedenstad te reizen, is met de Teleférico de Gaia. Net als Porto ligt Gaia ook aan de Atlantische Oceaan en beschikt de stad over enkele prachtige stranden.

Porto, de wijn

Porto bezoeken, daar hoort voor ons een glaasje portwijn bij. Portwijn of porto is een versterkte zoetere rode, witte of rosé wijn met een alcoholgehalte tussen 18 en 20%.

Wist je dat alle druiven die gebruikt worden voor de productie van porto afkomstig moéten zijn uit de Douro-vallei in Noordoost-Portugal? Een unieke locatie, en er wordt uitsluitend gebruikgemaakt van lokale druivensoorten die goed gedijen in de klimatologische omstandigheden van de vallei.

De wijnen worden verbouwd in de Douro-vallei zelf of in Vila Nova de Gaia.
Net zoals bij wijn, worden de suikers in de druiven omgezet in alcohol. Voor het maken van porto wordt het vergisten bij 6 à 7% alcohol stopgezet door het toevoegen van brandy met een alcoholpercentage van 77% (dit is wettelijk vastgesteld). Hierdoor zijn niet alle suikers in de wijn ‘vergist’, vandaar de zoetere smaak van porto. Het resultaat is een ‘ruwe porto’ met 20% alcohol en een hoog natuurlijk suikergehalte. De porto wordt opgeslagen en in het voorjaar vervoerd naar de portopakhuizen in Vila Nova de Gaia. Daar gebeurt de laatste rijping.

De portohuizen zijn overigens wettelijk verplicht steeds een voorraad voor drie jaar in stock te houden.

De Douro-vallei

De geschiedenis van de porto begint dus in de Douro-vallei, in het noordoosten van Portugal.

Reeds in de Romeinse tijd werd dit type wijn hier geproduceerd. In 1675 wordt de benaming porto of portwijn erkend. De naam is afkomstig van de havenstad die toen de wijn al uitvoerde naar de rest van de wereld. In 1756 werd de streek afgebakend en gereglementeerd en ontstond de eerste Gecontroleerde Oorsprongsbenaming. De portwijn won vervolgens aan kwaliteit, aroma's en finesse dankzij het vastleggen van een strikt lastenboek. In 2001 werd de Douro-vallei eveneens door de Unesco erkend als werelderfgoed.

Een bezoek aan de Douro-vallei is meer dan de moeite waard. Overal waar je kijkt, zie je wijngaarden en quinta’s. Het landschap is adembenemend mooi!

Het maakt niet uit met wat voor soort vervoer je dit schitterende landschap wilt bezoeken. Met de auto of de bus geniet je van de prachtige wegen, het landschap en de vele vergezichten. Vanaf het water kijk je omhoog naar de terrasvormige wijngaarden. En vanuit de lucht zie je een prachtige schakering van natuur, wijngaarden, dorpjes en quinta’s. Wij bezochten er de Quinta de Ventozelo, die eigendom is van Gran Cruz. Een prachtig domein dat uitkijkt over de Douro.

Porto Cruz, 130 jaar vakmanschap

Een van de grote, bekende wijnhuizen van Porto is Porto Cruz, een familiebedrijf dat dit jaar zijn 130e verjaardag viert. En dat mag gevierd!

Porto Cruz nodigde ons uit om kennis te maken met zijn wijnhuis en zijn assortiment van portwijnen, getypeerd door hun rijkdom en hun grote verscheidenheid aan kleuren.

We bezochten de wijnmakerij van Porto Cruz in de Douro-vallei, waar de geoogste druiven worden geperst en de wijn wordt gemaakt. Interessant om te zien.

Leuk detail: voor elk kleinkind van de familie wordt er een eikenhouten vat mét naam bewaard, met porto uit het geboortejaar van het kind in kwestie.

We kregen verder ook een rondleiding in het wijnhuis in Vila Nova de Gaia, waar een labo waakt over smaak en kwaliteit. De eerste blend van de wijn gebeurt in de Douto-vallei, de laatste rijming gebeurt in vaten in Gaia. In het portohuis in Vila Nova de Gaia wordt maar liefst 47 miljoen liter porto bewaard, in vaten van 350.000 liter per tank. Indrukwekkend! Elke dag worden er zo’n 60.000 flessen porto worden gebotteld.


Porto en cocktails

Denk jij bij porto nog steeds aan het zoete wijntje dat vaak als aperitief of digestief wordt gebruikt? Wist je dat je met porto ook heerlijke cocktails kunt maken?
Een paar tips, voor wie origineel uit de hoek wil komen op een feestje:

- Spicy Pink: in een old fashioned glas, een kwart sinaasappel uitpersen en ijsblokjes toevoegen tot bovenaan het glas. De Spaanse peper erop leggen en vervolgens 12 cl Porto Cruz Pink toevoegen. Alles roeren, versieren met een takje munt en een partje sinaasappel, vervolgens serveren.

- Pink Mojito: Leg in een cocktailglas 5 muntblaadjes, 1/2 limoen, en de cassonade. Alles fijnstampen. Crushed ice toevoegen, 5 cl Porto Cruz Pink en 10cl bruiswater. Mengen en serveren.

- Cruz Rosemary: in een longdrinkglas 1 schijfje gember leggen en 1 cl Porto Cruz White gieten, vervolgens het glas vullen met ijsblokjes. 7 cl Porto Cruz White toevoegen, een takje rozemarijn erin leggen en aanvullen met tonic.
 
Aanraders! Proberen maar!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top