Vlakbij en verrassend veelzijdig: de Opaalkust

Nieuws | De Opaalkust, in het departement Pas de Calais, is de ideale bestemming om dicht bij huis een mooi stukje Frankrijk te ontdekken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Opaalkust, in het departement Pas de Calais, is de ideale bestemming om dicht bij huis een mooi stukje Frankrijk te ontdekken. De kust loopt van Calais tot aan Berck-sur-Mer en heeft heel wat te bieden. Steile kliffen, pittoreske vissersdorpjes, lange zandstranden, duinen en levendige badplaatsen vol belle époque villa’s: de Opaalkust is gevarieerd en een bezoekje meer dan waard!

Natuurbestemming

Les Deux Caps, het gebied tussen de twee kapen Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez, is de trekpleister van deze regio. Het gebied is omwille van zijn prachtig landschap beschermd als een Grand Site de France, een nationaal keurmerk. De krijtrotsen van de Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez vormen een spectaculair landschap met indrukwekkend uitzicht. De afstand tot Engeland bedraagt hier niet meer dan 30 km, waardoor je bij helder weer de witte klifkust van Dover kan zien. Een wandeling langs de GR 120 of GR du Littoral of een van de vele andere wandelpaden is misschien wel de mooiste manier om deze streek te verkennen.

Charmante badplaatsen

Geflankeerd door beide kapen ligt de baai van Wissant. De acht dorpjes in deze streek hebben elk hun eigen karakter: de art nouveau villa’s in Wimereux, de vissershuisjes in Audresselles, …

In Wissant zelf kan je in het spoor van de schilders van de Wissantschool wandelen. Op deze route ontdek je het verhaal van de kunstenaars die vanaf 1880 naar het dorp kwamen en betoverd werden door de uitzonderlijke schoonheid van de landschappen en het licht van Wissant, de baai en de Site des Deux Caps.

Sport en recreatie

Het Maison du Site des Deux-Caps in Audinghen is niet alleen een goed startpunt om meer te weten te komen over de streek, het is ook het ideale vertrekpunt van wandelingen en fietstochten, waar je zelf (elektrische) fietsen kan huren. Van hieruit worden ook initiaties nordic walking georganiseerd.

De lange stranden aan de Opaalkust lenen zich uitermate goed voor strandzeilen: een sensationele activiteit op het strand met de wind in de zeilen. Ook kitesurfers en de meer traditionele zeilers en windsurfers kunnen zich hier uitstekend vermaken. Nieuwe watersporten zijn stand-up paddle en longe-côte of côte-lijnen, waarbij je met behulp van een peddel in de open zee wandelt. Tenslotte is de Opaalkust een ideale golfbestemming.

In het spoor van de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog plaatste Noord-Frankrijk in het hart van de conflicten met de bouw van de Atlantikwall, die Duitsland aanlegde ter verdediging van de westelijke linie. Vanuit deze streek werden heel wat raketten gelanceerd op Engeland. Je vindt hier dan ook verschillende WO II musea en monumenten. In de kustbatterij Todt nabij de Cap Gris Nez vind je nu het Museum van de Atlantikwall. Blikvanger is het enorme Krupp K5 spoorwegkanon.

Boulogne-sur-Mer

Ondanks de vele vernielingen in de regio tijdens de Tweede Wereldoorlog is het oude stadscentrum in de bovenstad van Boulogne-sur-Mer goed bewaard. 2000 jaar geschiedenis markeren de stad, getekend door de Romeinen, de Engelsen en Napoleon.

Bij een wandeling over de vestingwallen passeer je het middeleeuws kasteel. In dit vijfhoekige kasteel uit de dertiende eeuw is nu een museum ondergebracht met onder andere een rijke verzameling Egyptische relicten. Het door UNESCO geklasseerde belfort dateert uit de twaalfde eeuw. De koepel van de negentiende-eeuwse Notre Dame basiliek torent hoog boven de stad uit.

De crypte van Notre-Dame

Onder de basiliek Notre Dame van Boulogne-sur-Mer vind je Frankrijks grootste crypte. De immense ruimte van 1400 vierkante meter is een waar doolhof van zalen en tunnels. De huidige crypte werd in de negentiende eeuw ingericht rondom de resten van de in 1828 ontdekte romaanse crypte. De Notre-Dame crypte is een archeologische vindplaats met sporen van de Romeinse oorsprong van Boulogne en een museum waar een kerkschat en stenen van de voormalige middeleeuwse kathedraal getoond worden.

Nausicaa

De meest bezocht attractie in Boulogne-sur-Mer is ongetwijfeld Nausicaa. Nausicaa is meer dan een gewoon aquarium. Je maakt hier kennis met 36.000 zeedieren, waaronder haaien, zeeleeuwen, krokodillen, pinguïns, … De aquaria presenteren de biotopen van de grootste wereldzeeën in een hightech omgeving. Nausicaa wil in eerste instantie het publiek sensibiliseren voor een beter beheer van de oceanen en hun rijkdommen.

Leuk is de zeeleeuwenshow waarin getoond wordt hoe de dieren getraind worden om onderzoeken te ondergaan. Voor de kinderen is er ook een aanraakbassin, waar ze visjes kunnen strelen!

Nausicaa: nieuw in 2017

Nausicaa sluit zich in 2017 aan bij de thematiek van het duurzaam toerisme, gekozen door de Verenigde Naties. Dit onderwerp wordt onder andere aangeroerd in de mangrove, waar enkele nieuwe dieren hun opwachting maken.

De mangrove, het overgangsstuk tussen rivieren en de zee, is een ecosysteem dat van levensbelang is voor de oceanen en de planeet. De slijkspringer is een typische bewoner van de mangrove die als amfibie zowel in het land als op het water kan overleven. Ook de op het land levende heremietkreeft en de wandelende takken met rode vleugels van Khao Ya zijn nieuwe kostgangers van de mangrove bij Nausicaa

Lokale smaken

Ook wie gastronomisch wil genieten, is aan de Opaalkust aan het juist adres. Het topgerecht is natuurlijk vis. Met het Mr.Goodfish programma kan je bovendien op een verantwoorde en duurzame manier smullen van vis.

De visvoorraden zijn niet onuitputtelijk en veel vissoorten beginnen al zeldzaam te worden. Het zorgvuldig uitkiezen van vissoorten is bijdragen aan het behoud van de reserves in zee. Mr. Goodfish stelt daarom elk seizoen een lijst samen met niet kwetsbare producten uit de zee, een lijst waar ook heel wat lokale restauranthouders zich aan houden.

Aanraders:
Brasserie L’Aloze de l’Atlantic in Wimereux
Au Green Bistrot in Wissant

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top