Bewonder Picasso in deze musea

Nieuws | Het aantal werken dat Picasso produceerde tijdens zijn leven lang, van schilderijen tot keramiek, beeldhouwwerken, prenten en tekeningen, is wonderbaarlijk groot en verscheiden. Het is dus niet verwonderlijk dat zijn werk volledige musea vult.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het aantal werken dat Picasso produceerde tijdens zijn leven lang, van schilderijen tot keramiek, beeldhouwwerken, prenten en tekeningen, is wonderbaarlijk groot en verscheiden. Het is dus niet verwonderlijk dat zijn werk volledige musea vult. Holidea onderzocht waar je zijn werk het best kan bewonderen. En waarom een bezoek niet meteen combineren met een citytrip? Trips op www.holidea.be.

Pablo Picasso. 1961. Lunch op het gras. Museum Ludwig, Keulen

Grimaldi Palace, Antibes, Zuid-Frankrijk

Vanaf het terras onder de middeleeuwse stenen toren van het voormalige Grimaldi Palace, aan de Côte d'Azur, kijk je uit over het glinsterende water van de baai naar het verre Cap Ferrat. Het is een buitengewoon mooie locatie voor een museum, en hier, in dit middeleeuwse kasteel, zijn de witte wanden van de galerijen gevuld met een aantal van de meest hedonistische werken van Picasso. Hij gebruikte het kasteel als een studio in het najaar van 1946.
Picasso schonk al het werk dat hij hier tijdens die herfst heeft gemaakt aan het kasteel, op voorwaarde dat de werken permanent zouden worden tentoongesteld. Het kasteel werd zo het eerste museum helemaal gewijd aan de kunstenaar, en hoewel het slechts een momentopname van zijn werk biedt, geeft het een glimp van een zomervakantie doordrenkt met warmte, licht en optimisme.

Open: 10u-12u, 14u-18u. Maandag gesloten; Toegang: €6; antibes-juanlespins.com

Pablo Picasso. 1946. Levensvreugde. Antibes

Vallauris, Frankrijk

Picasso verbleef ook in het nabijgelegen Vallauris, de badplaats waar hij de kunst van decoratieve keramiek leerde. In 1952 schilderde hij zijn beroemde muurschildering over oorlog en vrede om de plaatselijke kapel te versieren. De kapel is open voor het publiek.

Open: 10u-12u15 en 14u-17u. Gesloten op dinsdag en feestdagen; toegang: €3,25; vallauris-golfe-juan.fr/picasso

Musée Picasso, Parijs

Het Musée Picasso in Parijs heropende in oktober 2014 zijn deuren met meer werken van de meester dan ooit. Bezoek vooral de nieuwste tijdelijke tentoonstelling Picasso-Giacometti tot 5 februari 2017.

Open: dinsdag tot vrijdag vanaf 10u30 en vanaf 9u30 tijdens het weekend. Toegang: €12.50; www.museepicassoparis.fr

Museu Picasso, Barcelona

Picasso woonde in Barcelona tijdens zijn beginjaren als kunstenaar, van zijn 14de tot zijn 24ste. Hoewel hij in 1905 verhuisde naar Parijs lag de Catalaanse hoofdstad altijd dicht bij zijn hart. Dit museum, dat in 1963 werd geopend en over de jaren is uitgegroeid tot vijf aangrenzende middeleeuwse paleizen op de Montcada, werd opgericht dankzij een donatie van 574 werken van Picasso's secretaresse Jaume Sabartés. De meeste schilderijen zijn van de vroege jaren van de kunstenaar, in het bijzonder die tot het einde van de blauwe periode in 1905. In 1970 schonk ook Picasso zelf een hele reeks werken aan het museum en het totale aantal is vandaag ruim 3.000.

Open: 09u-19u. Maandag gesloten; toegang €14; museupicasso.bcn.cat

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid

Het Reina Sofia museum toont moderne en hedendaagse Spaanse kunst, en herbergt ook een belangrijke collectie van ongeveer 100 werken van Picasso, waarvan vele studies en tekeningen voor Guernica, die in kamer 206 prijken. Zijn episch eerbetoon aan de slachtoffers van de bomaanslag van het Baskische dorp in 1937 blijft een emotionele herinnering aan het conflict, de verdeeldheid en het lijden van de Spaanse bevolking tijdens de burgeroorlog en het Franco-regime. Na een laatste bezoek aan Spanje in 1934 keerde Picasso nooit meer terug naar zijn vaderland.

Open: 10u-21u (19u op zondag). Gesloten dinsdag en feestdagen; toegang: €8; museoreinasofia.es

Museo Picasso, Málaga

Picasso's geboorteplaats, een flatgebouw in Málaga, is vandaag omgebouwd tot een stichting (fundacionpicasso.malaga.eu), die tentoonstellingen en educatieve projecten organiseert onder zijn naam. Er zijn bovendien een aantal kamers ingericht met foto’s, prenten en tekeningen van Picasso als kind.

Er is een veel grotere verzameling van zijn werken in het naburige Museo Picasso Málaga, dat in 2003 in de Buenavista Palace werd geopend. Het betreft 285 werken geschonken of in permanente bruikleen gegeven door leden van Picasso's familie en bevat een aantal van zijn vroege academische studies, zijn kubistische fase, de klassieke schilderijen van de jaren twintig, en een aantal van zijn laatste schilderijen uit de jaren zeventig.

Open: 10u-20u. Gesloten maandag; toegang: €8; museopicassomalaga.org

Museum Sammlung Rosengart, Luzern, Zwitserland

De kunsthandelaar Siegfried Rosengart (1894-1985), die na de Eerste Wereldoorlog naar Luzern verhuisde, was een vriend van vele toonaangevende kunstenaars, zoals Matisse, Chagall, Klee en Picasso. Samen met zijn dochter Angela vergaarde hij een bijzondere collectie die hij en Angela aan de stad Luzern schonken. Het omvat 32 schilderijen en 100 tekeningen, aquarellen en grafische en sculpturale werken van Picasso, waaronder vijf portretten van Angela zelf.

Open: dagelijks 11u-17u (10u-18u in de zomer). Toegang: €13; rosengart.ch

1938. Vrouw in strohoed op bloemen achtergrond (Marie-Thérèse)
1938. Meisje met boot (Maya)

Museum Ludwig, Keulen, Duitsland

Dit buitengewone museum herbergt werken van de meesters van de belangrijkste 20e-eeuwse stromingen, van pop art tot de Russische avant-garde en Amerikaanse abstracte kunstenaars. Het museum staat voornamelijk bekend voor zijn uitmuntende collectie van 864 werken van Picasso.

Pablo Picasso. 1925. Mandoline, Fruitschaal, Marmeren arm. Museum Ludwig, Keulen

Bozar, Brussel

Vanaf 26 oktober 2016 tot en met 5 maart 2017 stelt BOZAR, in samenwerking met het Musée Picasso in Parijs, meer dan tachtig beeldhouwwerken van Picasso ten toon. Deze werken verbeelden de ondoorgrondelijke scheppingskracht van een kunstenaar die volop experimenteerde met een waaier aan materialen en technieken. Ze gaan in dialoog met schilderijen, keramiek, foto’s en kunstvoorwerpen uit Picasso’s privéverzameling. De tentoonstelling werpt zo een frisse blik op een minder bekend maar zeer persoonlijk aspect uit het oeuvre van de kunstenaar.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top