Kroatië, een topbestemming: tien tips voor een geweldige reis

Nieuws | Kroatië is een erg populaire vakantiebestemming, en terecht. Deze tien dingen moet je gezien of gedaan hebben in de mooie streek Dalmatië!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kroatië, een topbestemming: tien tips voor een onvergetelijke reis

Ben jij een van die gelukzakken die de komende weken nog met vakantie gaan? En nog op zoek naar een leuke bestemming? Wij verloren onlangs ons hart aan Kroatië!

Zon en zee, natuur en cultuur, lekker eten … Kroatië heeft voor elk wat wils! Wij bezochten de streek van Dubrovnik en Split in Dalmatië en werden verliefd op het land, de mensen en de prachtige omgeving.

Denk aan een azuurblauwe zee, een oogverblindende kust, een heerlijk klimaat, prachtige historische steden en warme, vriendelijke mensen. Wat wil een mens nog meer?

Benieuwd wat er allemaal te zien en te beleven valt? Bekijk hier onze top tien van dingen die je ab-so-luut moet hebben gedaan in deze prachtige streek.

De stadswallen van Dubrovnik beklimmen

Dubrovnik ligt in het zuiden van Kroatië en wordt ook wel de parel van de Adriatische kust genoemd. Niet voor niets overigens, want het is een prachtige stad.

Het oude centrum van de havenstad Dubrovnik werd tussen de achtste en de zestiende eeuw volledig ommuurd. De stadswallen zijn bijzonder goed bewaard gebleven en vormen een ware attractie voor toeristen.

Een wandeling over de twee kilometer lange vestingmuren is een perfecte eerste kennismaking met de stad. Een volledige wandeling neemt al snel twee uur in beslag, dus neem je tijd. Je krijgt hier een prachtig uitzicht over de oude stad, de forten, de straatjes en pleintjes, de kerken en gebouwen, de met bloemen versierde huizen en terrassen.

Een tip: wie Dubrovnik in de zomer bezoekt, beklimt de stadswallen best ’s morgens of in de late namiddag, maar niet op het heetste moment van de dag. De zon schijnt er onverbiddelijk hard en op de muren vind je weinig verkoeling. Iets om rekening mee te houden!

Tot rust komen in de tuin van het Dominicanenklooster

Binnen de stadsmuren van Dubrovnik, in het oude stadscentrum, vind je de ene bezienswaardigheid na de andere: prachtige smalle straatjes met talloze kerken, kloosters, musea en paleizen. Je kunt een stadswandeling doen, met of zonder gids, en uren ronddolen in de straatjes van het oude centrum. Zo mooi! In 1979 kwam Dubrovnik op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed.

De brede, kalkstenen hoofdstraat van de stad is de Stradùn, die het oude centrum van oost naar west doorkruist. Dit is het kloppende hart van de stad. De kalkstenen zorgen op elk moment van de dag voor een prachtige weerspiegeling van het licht, waardoor de straat een bijna magische uitstraling heeft. ’s Avonds bruist de Stradùn van het leven, dankzij de vele winkels, bars en restaurantjes die hier te vinden zijn.

Wie graag even tot rust komt, moet zeker een bezoekje brengen aan het prachtige Dominicanenklooster. Het werd gebouwd rond dezelfde tijd als de stadsmuren en is daarmee een van de oudste gebouwen in de stad. Van 1390 tot een stuk in de twintigste eeuw deed het dienst als centrum voor theologie en filosofie. Bij een bezoek kun je de kerk, het kloostermuseum en de binnentuin bezichtigen. De binnentuin is een echte aanrader, een prachtig en rustig hoekje van de stad. Een van onze favoriete plekjes, ideaal om even te verpozen.

De zon zien ondergaan op de berg Srd

Bij een bezoek aan Dubrovnik kan een ritje met de kabelbaan niet ontbreken. In minder dan vier minuten bereik je de top van de berg Srd, waar je een prachtig uitzicht op Dubrovnik en de eilandjes krijgt. De zonsondergang is er onvergetelijk.

Wie zin heeft in een romantisch dinertje kan op de Srd terecht in café-restaurant Panorama, met een mooi terras dat ook weer een geweldig uitzicht biedt op de stad.

Een aanrader voor wie iets te vieren heeft of op zoek is naar een romantische plek.

Volgen in de voetsporen van Game of Thrones

Voor de fans van Game of Thrones is Kroatië een must-see bestemming. De Kroatische steden Dubrovnik en Split zijn niet alleen prachtig en een bezoek meer dan waard, ze vormen ook het decor voor talloze scènes in de topserie.

Bestijg de troon in King’s landing en breng een bezoek aan Meereen. Onder de indruk van de ‘Kill the masters’-scène? Loop door dezelfde smalle straatjes! Slenter door de tuinen van de Red Keep en volg in de voetsporen van Tyrion Lannister. Kijk waar Cersei haar walk of shame deed, en waar Arya van boord ging in Braavos. Of ben je benieuwd naar de kerkers waar Daenerys haar draken opsloot? Al deze filmlocaties zijn te bezoeken in Kroatië. Wij trokken er onlangs heen en geven je hier graag een overzicht.

Zowel in Dubrovnik als in Split worden Game of Thrones-tours aangeboden. Een goede gids kan je alles vertellen over de stad én de filmlocaties. Onze zeer bekwame gidsen waren Ivan Vukovic en Vjeran Mlacic.

Dubrovnik is overigens erg populair onder filmmakers. De stad vormde ook het decor voor opnames van de nieuwe Star Wars-film die volgend jaar in de zalen komt. Terwijl wij daar waren, vonden er opnames plaats voor een nieuwe serie van History Channel, Nightfall. Leuk om te zien!

Varen, zonnen en zwemmen in Lokrum

Vlakbij Dubrovnik, op amper een kwartiertje varen, ligt het groene eilandje Lokrum.

Lokrum is prachtig: glinsterend azuurblauw water, kleine strandjes, een groen bos waarin pauwen rondlopen, een speeltuintje, de ruïnes van een Benedictijnenklooster, een botanische tuin en Mrtvo More, de Dode Zee, een kristalhelder meertje waarin je kunt zwemmen.

Kroaten én toeristen vinden Lokrum een heerlijke plek om te onstpannen, te zwemmen en te wandelen. Het is voor de lokale bevolking een geliefde plek om luie zondagen door te brengen.

Flaneren door het arboretum van Trsteno

Op een twintigtal minuten van Dubrovnik ligt Trsteno, een klein plaatsje met een prachtig arboretum.

Deze weelderige tuin werd gebouwd op het einde van de vijftiende eeuw en beslaat maar liefst 25 hectare. Het arboretum omvat tuinen, bloemen, bomen, fonteinen, een molen, een aquaduct en een paviljoen met een spectaculair uitzicht over de Adriatische Zee. Deze plek is een bezoek meer dan waard!

Een roadtrip doen van Dubrovnik naar Split

Wie een (huur)auto ter beschikking heeft en van Dubrovnik naar Split reist, een afstand van een goede 200 kilometer, heeft de keuze: via de vrij nieuwe snelweg of via de kustroute. Wat ons betreft, niet twijfelen: neem de kustweg en voorzie genoeg tijd voor de trip.

Wat een prachtige streek is dit. Wij vielen van de ene verbazing in de andere en hadden na elke bocht de neiging om te stoppen en foto’s te nemen.

Je rijdt zo langs de Makarska Rivièra, met prachtige strandjes, oogverblindende baaien, fraaie natuur en idyllische dorpjes. Wij stopten even in Makarska voor de lunch en genoten er van heerlijk eten, wandelden over de mooie boulevard en gingen even verkoeling zoeken in de zee. Daarna zetten wij de tocht weer verder, maar veel mensen kiezen ook gewoon voor Makarska als vakantiebestemming.

Niet schrikken als je tijdens je tocht aan een grensovergang komt: je bent niet verkeerd gereden, je rijdt een aantal kilometers door een hoekje van Bosnië.

Oesters proeven in Mali Ston

Ergens tussen Dubrovnik en Split kom je aan de kleine plaatsjes Ston en Mali Ston.

Wat Ston bijzonder maakt, is de eeuwenoude verdedigingsmuur van ruim vijf kilomter, die naar het kleinere buurplaatsje Mali Ston loopt.

Volgens de bewoners is de muur na de Chinese Muur de langste muur ter wereld. Hij werd gebouwd in de veertiende eeuw om Ston en zijn kostbare zoutvelden te beschermen. Ston maakte deel uit van de Republiek Dubrovnik en de zoutvelden, die nog steeds bestaan, vormden een belangrijke bron van inkomsten. De muur loopt rond Ston, gaat vervolgens de heuvel op en eindigt vlakbij de baai van Mali Ston, waar zich de bekende oesterkwekerijen bevinden.

Wie van zeevruchten houdt, is hier aan het juiste adres. Wij genoten van een heerlijk oester- en zeevruchtenmenu in een van de kleine restaurantjes van het dorp, Vila Koruna. De eigenaar van deze zaak is ook de eigenaar van de zoutvelden even verderop in Ston. Hij zorgt graag voor een kleine rondleiding.

Het Paleis van Diocletianus bezoeken in Split

Split is de grootste havenstad van Kroatië, gelegen aan de Adriatische kust. Het oude centrum van de stad is een bezoek meer dan waard.

Een hoogtepunt van je bezoek is het Paleis van Diocletianus. Rond 300 na Christus liet de Romeinse keizer Diocletianus, die uit deze streek afkomstig was, het paleis bouwen als verblijf voor zijn oude dag. Het is een immens bouwwerk, zo'n tweehonderd bij tweehonderd meter, omringd door meter dikke muren en versterkt met vijftien torens. Het werd op amper tien jaar tijd uit de grond gestampt. Het Paleis staat sinds 1979 op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Wat erg bijzonder is, is dat de indrukwekkende overblijfselen van het paleis nog steeds gebruikt worden. Het paleis is het enige Romeinse bouwwerk ter wereld dat nog bewoond wordt, al ruim zeventienhonderd jaar. Huizen zijn gebouwd in, achter en tegen de buitenste muren van het historische complex en in de kelders van het paleis zijn nu winkelgalerijen ondergebracht. Het bruist er van het leven.

Die kelders zijn enorm goed bewaard gebleven, omdat ze eeuwenlang gebruikt werden als opslagplaats voor afval en daardoor afgeschermd werden.

In het complex, het hart van het oude centrum, vind je verder een kathedraal, kerken, pleintjes, en talloze kleine straatjes waarin je heerlijk kunt ronddolen. De vier stadspoorten zijn nog intact.

Slenter verder ook eens over de Riva, de zeepromenade van de stad en geniet van op een terrasje van Split en het komen en gaan van mensen. Wie geluk heeft, wordt tijdens zijn bezoek aan het paleis en de kleine straatjes vergast op een prachtig gezang: de klapa, een groepje zangers die a capella oude liederen ten gehore brengen. Mooi!

Eten in een traditionele konoba

Wie naar Kroatië reist en zich afvraagt wat er op het menu zal staan: wees gerust, het is er goed van eten en drinken. En er zijn restaurants en eetgelegenheden voor ieders portemonnee.

De Kroatische keuken is erg gevarieerd en elke regio heeft zo zijn eigen specialiteiten. In Dalmatië, de streek waar ook Dubrovnik en Split toe behoren, zijn er duidelijk Italiaanse invloeden: pasta en risotto staan bijna overal op de kaart. Wij hebben genoten van zeevruchten in Dubrovnik, pasticada in Split, oesters in Mali Ston, en een heerlijke zoete rosata als dessert.

Ook de Kroatische wijnen zijn een vermelding waard. Onze absolute favoriet was een Malvasija Dubrovacka, een heerlijke lokale witte wijn die niet te verwarren is met de Malvazija Istra, afkomstig uit de streek Istrië.

Wie graag de traditionele keuken proeft, gaat best eens langs in een van de vele konoba’s. Een konoba was oorspronkelijk een opslagplaats voor wijn en voedsel, een koele ruimte in huis. Nu staat het woord, zeker in Dalmatië, voor een authentiek restaurant waar je heerlijke, traditionele gerechten kunt proeven. Een aanrader!

Reiskriebels?

Wij hebben genoten van Kroatië en alles wat deze Europese bestemming te bieden heeft! Heb je zin gekregen om Dubrovnik, Split en de mooie kuststreek tussen deze steden zelf te bezoeken?

Kroatië is een populaire bestemming, zowel voor gezinnen met kinderen, als voor backpackers, citytrippers, cultuur- en natuurliefhebbers.

Er zijn chique hotels, kleine pensionnetjes, hostels en kamers via AirBnB, voor elke smaak en elk budget. Wij logeerden in het Valamar Argosy Hotel in Dubrovnik (een aanrader voor wie met kinderen reist), en in het splinternieuwe gedeelte van het mooie Cornaro Hotel in Split, vlak bij het oude centrum én met parkeergelegenheid (geen overbodige luxe).

Brussels Airlines verzorgt in de zomer rechtstreekse vluchten tussen Brussel en Dubrovnik. Twee uur vliegen, en je bent er. Zalig!

De luchthaven is niet ver van Dubrovnik gelegen. Wij hadden een huurauto ter beschikking. Een aanrader als je de streek graag op je eigen tempo verkent. Tegenover het gebouw van de luchthaven vind je verschillende autoverhuurbedrijven.

Meer info op http://www.croatia.hr.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top