De heetste bestemmingen op aarde

Nieuws | In België durft de zomer al eens tegen te vallen, maar in andere gebieden op aarde is het dan weer té warm. En nee, dan hebben we het niet over temperaturen die met moeite boven de 30 graden uitkomen. Ontdek hier de heetste bestemmingen op aarde!

Door Pickx

Deel dit nieuws

In België durft de zomer al eens tegen te vallen, maar in andere gebieden op aarde is het dan weer té warm. En nee, dan hebben we het niet over temperaturen die met moeite boven de 30 graden uitkomen. Ontdek hier de heetste bestemmingen op aarde!

Dallol, Ethiopië

Dallol in Ethiopië ligt 116 meter onder het zeeniveau en heeft een gemiddelde temperatuur van 34,6°C. Op deze plek met zijn levendige kleuren en vreemde formaties koelt het dan ook nooit af. De hoogst gemeten temperaturen schommelen rond de 47°C. Tegenwoordig is de regio verlaten, maar in de jaren zestig werd hier nog actief mijnbouw bedreven.

Tirat Zvi, Israël

Tirat Zvi is een religieuze kibboets in de Beit She’an vallei. Hoewel de regio door de nabijheid van de Jordaan groen en vruchtbaar is, is het er wel bloedheet in de zomermaanden. In juni 1942 werd hier de hoogste temperatuur in Azië ooit geregistreerd: 54°C.

Timboektoe, Mali

Ooit was Timboektoe een belangrijke handelsstad op de Sahara karavaanroute, beroemd omwille van zijn islamitische geleerdheid. De laatste jaren wint de Sahara steeds meer terrein en temperaturen pieken in Timboektoe tot 54,4°C. Gelukkig ligt de Niger op slechts 20 kilometer van de stad.

Kebili, Tunesië

Kebili is een oase in de woestijn van Tunesië die al meer dan 200.000 jaar bewoond wordt. Het pittoreske stadje is een plek waar mensen naartoe gaan om uit puffen: hier vind je wél wat schaduw en water. Toch klimmen de temperaturen ook hier vlotjes richting 55°C.

Rub’ al Khali, Saoedi-Arabië

De Rub’ al Khali woestijn is een van de grootste zandwoestijnen ter wereld met zo’n 650.000 vierkante meter in Saoedi-Arabië, Oman, Yemen en de Verenigde Arabische Emiraten. Hier valt nauwelijks regen en temperaturen lopen op tot boven de 56°C. Door de grote hitte en de onherbergzaamheid van het gebied slaagde pas in 2013 een Zuid-Afrikaans team er voor het eerst in om de woestijn succesvol te voet te doorkruisen.

El Azizia, Libië

El Azizia stond jarenlang in het Guinness Book of Records nadat er in 1922 een temperatuur gemeten werd van 58°C. In 2012 werd het record echter ongeldig verklaard door de Wereld Meteorologische Organisatie. Toch lijdt het geen twijfel dat het hier bloedheet is, net als in het nabijgelegen stadje Ghadames.

Death Valley, Amerika

De beroemde Death Valley in de Mojave woestijn in Californië is de droogste en heetste regio van Noord-Amerika. Sinds het record van El Azizia in 2012 werd afgenomen heeft de Death Valley het record in handen van hoogste temperatuur ooit (direct) gemeten. Ondanks de hoge temperaturen tot 56,5°C is er trouwens wel degelijk leven mogelijk in deze regio: ’s nachts vind je hier rode lynxen, grootoorkitvossen en knaagdieren. Wanneer het dan toch eens regent, bedekken al snel honderden bloemen de vallei.

Goacheng Mountains, China

De Goacheng of Flaming Mountains bevinden zich in het Tian Shan berggebied in Xinjiang, China. De naam is waarschijnlijk ontstaan door de kloven die door erosie zijn ontstaan en veel weg hebben van vlammen. Maar de naam is ook erg toepasselijk door de hitte die er heerst. Hoewel er geen weerstation ter plaatse is, kon de NASA er in 2008 via een satelliet een temperatuur van 66,7°C meten.

Badlands, Australië

Australië is het droogste bewoonde continent op aarde en grote delen van de 'Outback' bestaan uit woestijngebied. Omdat hier zo weinig mensen leven, zijn er dan ook geen accurate weerstations te vinden. Wel kon de NASA via een satelliet in 2003 een temperatuur meten van 69,3°C in de Badlands van Queensland, niet toevallig een jaar van extreme droogte veroorzaakt door het weerfenomeen El Niño.

Dasht-e Lut, Iran

De heetste plek op aarde is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Uit een onderzoek naar de temperatuur door NASA gedurende zeven jaar, bleek deze woestijn maar liefst vijf keer de warmste plek op de planeet. Het record werd gevestigd in 2005, toen er een temperatuur werd gemeten van 70,7°C. Dat maakt dat het hier onmogelijk is voor mens en dier om te overleven.

Dan lijkt een Belgische zomer ons een verademing!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top