Zomers genieten in de valleien van Champsaur en Valgaudemar

Nieuws | Een vakantie in de bergen: dat is minstens even tof in de zomer als in de winter! De valleien van Champsaur en Valgaudemar in het departement Hautes-Alpes hebben heel wat te bieden aan vakantiegangers in de zomer. Van wandelingen met het hele gezin over waterpret en gastronomie tot meer sportieve activiteiten: ontdek hier de belangrijkste troeven van deze Franse regio!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een vakantie in de bergen: dat is minstens even tof in de zomer als in de winter! De valleien van Champsaur en Valgaudemar in het departement Hautes-Alpes hebben heel wat te bieden aan vakantiegangers in de zomer. Van wandelingen met het hele gezin over waterpret en gastronomie tot meer sportieve activiteiten: ontdek hier de belangrijkste troeven van deze Franse regio!

Marmotten spotten in Prapic

Het departement Hautes-Alpes staat bekend om zijn buitengewoon klimaat met maar liefst 300 dagen zonneschijn per jaar. De valleien van Champsaur en Valgaudemar liggen bovendien voor een groot stuk in het nationaal park Écrins en staan dus garant voor natuurpracht.

Vertrek voor een gezinswandeling in het pittoreske dropje Prapic voor een tocht van 90 minuten, op bezoek bij de marmotten. Bij een geleide wandeling hoort ook een proeverij van streekproducten.

Vlucht over de tokkelbaan

Voor een adembenemend uitzicht trek je naar het skistation Orcières-Merlette, vanwaar je de télémix kan nemen tot op de top van de Drouvet (2650 m). Van daar 'vlieg' je weg op een van de langste tokkelbanen van Europa (1,850 km). Een momentje tussen hemel en aarde op ongeveer 120 meter hoogte, gedurende anderhalve minuut aan een topsnelheid van 130 km/uur. Een unieke sensatie!

De helderste bergmeren

Van daar wandel je terug naar beneden langs prachtige bergmeren zoals het Grand Lac des Estaris, Lac des Jumeaux en het Lac Profond. Omringd door bergtoppen van meer dan 3.000 meter: de ideale plaats voor een picknick. Sportievelingen kunnen hun tocht hogerop verder zetten naar de top van de Col de Prelles (2808 m).

Een berg aan activiteiten

De Drouvet in Orcières is ook een ideaal speelterrein voor wie aan mountainbike wil doen: zowel voor ontspannende tochtjes als meer avontuurlijke routes. Ook parapente behoort tot de mogelijkheden voor wie de bergen vanuit de lucht wil aanschouwen.

Ontspanning voor het hele gezin

In een prachtige bosrijke omgeving op 1200 meter biedt het recreatiecentrum van Orcières verschillende ludieke en sportieve activiteiten voor het hele gezin. Verschillende apparatuur wordt gratis ter beschikking gesteld: een synthetisch sportterrein, beachvolley en petanque, picknickplaatsen, een ruimte met waterspelletjes, een Pump Track parcours (mountainbike). Andere (betalende) mogelijkheden zijn: trampolines, elektrische kart, minigolf, paintball, klimparcours voor de kids, …

Waterpret

Voor waterpret moet je in het ontspanningscomplex van Orcières-Merlette zijn. Naast een zwembad met glijbaan vind je hier ook een sauna, hammam, jacuzzi en wellnesscentrum met een uitgebreid menu behandelingen. Het complex omvat trouwens ook een schaatsbaan en bowling. Het hele seizoen worden er thema-avonden georganiseerd.

Canyoning op de Roanne

Al gehoord van canyoning? Lopen, springen, glijden, zwemmen: dit is een compleet nieuwe manier om de bergen te verkennen. Ontdek het water van de Roanne in Ancelle aan de hand van watervallen, natuurlijke ‘glijbanen’ en waterbekken. Sensationeel, avontuurlijk en wonderschoon! De route in Ancelle is toegankelijk voor beginners en tieners onder begeleiding van een professional, al is een goede basisconditie wel een must.

De chalet van Gioberney

Het mooiste terras van de regio? Dat is ongetwijfeld die van de chalet van Gioberney in de indrukwekkende vallei van Valgaudemar, bij La Chapelle. Bij een heerlijke lunch kan je de bekende waterval Voile de la Mariée bewonderen. Dit is ook het ideale vertrekpunt van heel wat bergwandelingen voor gevorderden richting Vallonpierre.

Oulles du Diable

Vertrek in Les Portes voor een wandeling naar de Oulles du Diable. Deze imposante kloven zijn doorheen de jaren door de kracht van het water ontstaan. Wandel over het Gallo-Romeins brugje en verbaas je over de natuurpracht van dit gebied met onder andere Turkse lelies, vrouwenschoentjes en orchis. In dit prachtig kader komt ook de geschiedenis van de vallei tot leven met de overblijfselen van het verlaten bergdorpje Navette en zijn gerestaureerd kerkje.

Afvaart van de Drac

De watervlakte van Champsaur is een site van 10 hectares in de openlucht en de ideale omgeving om te genieten van tal van wateractiviteiten: waterfietsen, initiatie kajak, stand up paddles, … Van hier vertrek je ook om te gaan raften, te kano-raften (per twee) of kajak te varen op de Drac, naargelang de stand van het water. Omzeil de rotsen in een leuke tocht van 6 kilometer lang!

Gastronomie

De valleien van Champsaur en Valgaudemar staan bekend om hun landbouw als een van de belangrijkste producenten in de regio. De gastronomische specialiteiten van de regio zijn de zogenaamde 'tourtons' (deeg gevuld met aardappelen), de 'ravioli' (gefrituurd deeg gevuld met aardappelen en kaas) en de 'oreilles d’âne' (een gratin van wilde spinazie). Als digestief neem je natuurlijk een génépi, de traditionele kruidenlikeur uit de Alpen. Daarnaast vind je er heerlijke kazen, terrines, salami’s, honing, bosbessentaart en zelfs bier (gemaakt door… Belgen).

Enkele lokale producenten en adresjes een bezoekje waard:
Génépi Guillaumette
Brasserie d’Ancelle
Pause détente

Praktisch

Je bereikt de valleien Champsaur en Valgaudemar via de schilderachtige Route Napoléon (RN85) vanuit Grenoble.

Overnachten kan in de Bed & Breakfast in de herberg Jaboire in Prapic of het driesterrenhotel Les Autanes in Ancelle, waar je ook terecht kan voor een uitstekend diner.

Meer informatie over deze bestemming vind je op de website van de verschillende toerismebureaus:
www.champsaur-valgaudemar.com
www.orcieres.com

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top