De populairste musea ter wereld

Nieuws | Het Louvre is nog steeds het meest bezochte museum ter wereld. Dat blijkt uit een studie van het kunstmagazine The Art Newspaper. Vooral de Londense musea scoren daarin goed. Ontdek hier de tien musea die je moet gezien hebben: de enorme drukte moet je er dan wel bijnemen...

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het Louvre is nog steeds het meest bezochte museum ter wereld. Dat blijkt uit een studie van het kunstmagazine The Art Newspaper. Vooral de Londense musea scoren daarin goed. Ontdek hier de tien musea die je moet gezien hebben: de enorme drukte moet je er dan wel bijnemen...

1. Louvre, Parijs

Ondanks de aanslagen in Parijs vorig jaar was het Louvre met 8,6 miljoen bezoekers nog steeds het meest bezochte musea. Nochtans zijn dat er 600.000 minder dan het jaar voordien.

Om het Louvre volledig te bezichtigen heb je verschillende dagen nodig. Het museum bestaat uit drie vleugels: de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel met in totaal 35.000 tentoongestelde werken. Het beroemdste werk is zonder twijfel de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. De Italiaanse schilderkunst van de veertiende tot de achttiende eeuw is sowieso goed vertegenwoordigd met werk van ook Titiaan en Veronese. Ook de verzameling Nederlandse en Vlaamse schilderkunst behoort tot de beste ter wereld. De collectie bevat ook onder meer beeldhouwkunst, Oosterse en Egyptische oudheden en islamitische kunst.

2. British Museum, Londen

Het British Museum kreeg vorig jaar 6,8 miljoen bezoekers over de vloer. Het British Museum is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk. De verzameling kunstvoorwerpen uit oude en hedendaagse beschavingen behoort tot de grootste collecties ter wereld. De verzameling overbrugt meer dan een miljoen jaar geschiedenis van de mensheid en wordt gezien als een van de mooiste ter wereld.

Momenteel herbergt het museum ongeveer dertien miljoen objecten, waaronder boeken, vele kostbare originele handschriften, Egyptische reliëfs, Etruskische vazen, tekeningen, prenten, beeldhouwwerk, sieraden, munten en penningen, voorwerpen uit de brons- en steentijd en uit de Middeleeuwen, maar ook 's werelds grootste verzameling postzegels.

Het museum is onderverdeeld in verschillende afdelingen met kunst uit vele landen en werelddelen. De toegang tot het museum is gratis, behalve voor bijzondere tentoonstellingen.

3. Metropolitan Museum of Art, New York

Het Metropolitan Museum of Art, kortweg 'The Met' was vorig jaar goed voor 6,5 miljoen bezoekers. De collectie bestaat uit meer dan 2 miljoen kunstvoorwerpen uit de hele wereld. Dat zijn veel schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook manuscripten, harnassen en wapens, muziekinstrumenten, foto's en zelfs een Egyptische tempel. Onmogelijk alles te zien op een paar uur.

4. Vaticaanse musea, Vaticaanstad

Zes miljoen bezoekers kwamen vorig jaar de kunstschatten van het Vaticaan bewonderen in de verschillende Apostolische paleizen. Hoogtepunt is de Sixtijnse kapel, een meesterwerk van Michelangelo. Ook de beeldengroep van Laocoön en zijn zoons is bekend. De vier verschillende musea, opgericht door verschillende pausen, bevatten werk uit de Renaissance schilderkunst van onder meer Leonardo Da Vinci, Bernini, Caravaggio en Rafael.

5. National Gallery, Londen

De National Gallery biedt een zeer volledig overzicht van de West-Europese schilderkunst uit de periode tussen 1250 en 1900. De toegang tot het museum is gratis. Je kan er werken bekijken van onder andere Peter Paul Rubens, Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Vincent van Gogh, Sandro Botticelli, Jan van Eyck, Claude Monet en Pierre-Auguste Renoir. Goed voor 5,9 miljoen bezoekers in 2015.

6. National Palace Museum, Taipei

Het National Palace Museum in Taipei is een must see voor liefhebbers van oude Chinese kunst en was vorig jaar goed voor 5,2 miljoen bezoekers. Al meer dan duizend jaar verzamelden Chinese keizers Chinese kunst en sinds 1965 is die kostbare collectie ondergebracht in het National Palace Museum. In totaal zijn er 720.000 voorwerpen aanwezig, waarvan meestal zo'n 15.000 worden tentoongesteld. Het gaat om oude bronzen voorwerpen, keramiek, schilderijen, kalligrafie en veel meer.

7. Tate Modern, Londen

Het museum voor internationale moderne kunst ontving vorig jaar 4,7 miljoen bezoekers. Het Tate Modern vormt samen met Tate Britain, Tate Liverpool en Tate St Ives de groep Tate Gallery. De tentoonstellingen zijn ondergebracht in een voormalige elektriciteitscentrale, het Bankside Power Station, wat voor een aparte sfeer zorgt. De permanente collectie is gratis toegankelijk. Tate Britain en Tate Modern zijn door een snelle bootverbinding via de Theems met elkaar verbonden.

8. National Gallery of Art, Washington DC

De National Gallery of Art bezit een uitgebreide verzameling Europese kunst van voor de 20e eeuw waaronder veel Italiaanse, Vlaamse, Spaanse, Franse werken van beroemde kunstenaars als Rubens, van Dyck, Titiaan, Raphael, da Vinci, Monet, Rembrandt en Rodin. Het grootste deel van de verzameling bestaat uit schilderijen, maar er is ook een interessant aanbod aan beeldhouwwerken. In de East Building worden moderne kunstwerken getoond met onder andere werk van Joan Miró en Henry Moore. In totaal kreeg de National Gallery 5,9 miljoen bezoekers over de vloer vorig jaar.

9. Hermitage, Sint Petersburg

Keuzes maken is belangrijk in de Hermitage, want het is zo goed als onmogelijk om alles te zien op één dag. Alleen al Catharina de Grote verzamelde in de achttiende eeuw 2.500 schilderijen, 10.000 beeldhouwwerken en een grote hoeveelheid zilver en porselein. Aanraders zijn de zalen met Nederlandse en Vlaamse kunst waar je werken kan zien van Rembrandt en Rubens. Ook de bovenste verdieping met moderne kunst van onder meer Van Gogh, Matisse, Picasso en Gaugain zijn meer dan de moeite waard. Ook de vertrekken van het Winterpaleis zelf zijn indrukwekkend met de trappenhal van Rastrelli als een van de blikvangers. Goed voor 3,6 miljoen bezoekers vorig jaar.

10. Musée d’Orsay, Parijs

3,4 miljoen kunstliefhebber brachten vorig jaar een bezoekje aan het Musée d’Orsay in Parijs. Het accent van het museum ligt op Franse kunst uit de negentiende eeuw. De verzameling impressionistische werken van onder andere Manet, Renoir, Monet, Van Gogh en Gaugain zijn vermaard. Ook beeldhouwkunst is belangrijk in het museum met verschillende werken van Rodin. Het museum opende in 1986 in het voormalige treinstation Gare d’Orsay.

Belgische vertegenwoordiging

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) staan op de 82e plaats in de lijst met ruim 750.000 bezoekers in 2015. Dat is een stijging van 12,5 procent in vergelijking met 2014, een stijging die te danken is aan het succes van enkele tijdelijke tentoonstellingen zoals de retrospectieve van Marc Chagall.

De vaste collecties bestrijken de periode vanaf de 15de eeuw tot vandaag. Ze tonen een uitgebreid overzicht van de westerse kunstgeschiedenis en herbergen een aantal opmerkelijke ensembles van werken van Zuid-Nederlandse en Belgische kunstenaars: voornamelijk schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en prenten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top