De 10 griezeligste steden ter wereld

Nieuws | In België hebben/hadden we er een paar: spooklocaties waar je haar onherroepelijk rechtop van gaat staan. De verlaten koeltoren van Monceau-sur-Sambre bijvoorbeeld, het autokerkhof van Chatillon, Doel en Dadipark in Dadizele, om er maar een paar te noemen. En buiten onze landsgrenzen? Keuze zat, zo blijkt!In Azerbeidzjan ligt de stad Agdam er ondertussen al 22 jaar verlaten bij. In 1993 vluchtte de voltallige bevolking tijdens de Karabachoorlog voor het naderende geweld om nadien nooit meer terug te keren. Tegenwoordig houdt enkel de moskee nog enigszins stand, alle andere gebouwen zijn verwoest of deels afgebroken.

Door MediaForta

Deel dit nieuws

In België hebben/hadden we er een paar: spooklocaties waar je haar onherroepelijk rechtop van gaat staan. De verlaten koeltoren van Monceau-sur-Sambre bijvoorbeeld, het autokerkhof van Chatillon, Doel en Dadipark in Dadizele, om er maar een paar te noemen. En buiten onze landsgrenzen? Keuze zat, zo blijkt!In Azerbeidzjan ligt de stad Agdam er ondertussen al 22 jaar verlaten bij. In 1993 vluchtte de voltallige bevolking tijdens de Karabachoorlog voor het naderende geweld om nadien nooit meer terug te keren. Tegenwoordig houdt enkel de moskee nog enigszins stand, alle andere gebouwen zijn verwoest of deels afgebroken.

Pripjat

Het Oekraïense Pripjat is een inkoppertje.Deze gigantische getuigenis van de verwoestende kracht van nucleaire energie was ooit een bloeiende Sovjetrussische stad en nu nucleair ramptoerisme op zijn best. Sinds 2012 is het officieel verboden om eender welk gebouw op de site te betreden wegens het gevaar op contaminatie. Die maatregel zal nog even van kracht blijven: wetenschappers schatten dat het nog zo'n 20.000 tot zelfs 48.000 jaar duurt voordat Tsjernobyl en Pripjat de radioactieve gevolgen van de ramp in 1986 volledig verwerkt hebben.

Hashima

Het Japanse eiland Hashima, op zo'n 15 kilometer van Nagasaki was bewoond van 1887 tot 1974.Deze voormalige steenkoolmijn, ooit eigendom van Mitsubishi, is sinds dit jaar werelderfgoed en wordt met andere woorden beschermd tegen de tand des tijds. Bezoekers worden slechts mondjesmaat en met de nodige Japanse tegenzin toegelaten en zelfs dan is slechts een deel van het eiland toegankelijk voor die paar gelukkigen.

Centralia

In 1962 maakten enkele brandweerlui de fout van hun leven door een hoopje afval in een verlaten mijn in brand te steken.De onderaardse brand is sindsdien nooit gedoofd, met de nodige aardverschuivingen en occasionele giftige gaswolken tot gevolg. De inwoners zijn massaal gevlucht en van de 1600 oorspronkelijke bewoners blijven er nog minder dan tien over. Je geraakt er niet langer met de wagen, alles moet te voet gebeuren. Een postcode heeft Centralia niet langer, wel nog een operationele kerk met welgeteld één eredienst per week.

Varosha

Ooit al op vakantie geweest in het Cypriotische Famagusta?Dan zal je zeker Varosha opgemerkt hebben. Ooit was dit het modernste gedeelte van Famagusta, tot de Turken zich in 1974 gingen moeien met het eiland. Het Turkse leger sloot Varosha hermetisch af en vertikt het om het gebied open te stellen voor de vroegere bewoners. Aangezien de gebouwen niet onderhouden worden, krijgtt de natuur stilaan weer de overmacht.

Craco

Craco, in het zuiden van Italië, had het niet gemakkelijk in de 20ste eeuw.In 1963 werden de inwoners getroffen door een aardverschuiving, gevolgd door een overstroming in 1972. Een aardbeving in 1980 tekende het doodvonnis van de oude stad, aangezien alle inwoners verhuisden naar naburige dorpen.

Oradour-sur-Glane

Op 10 juni 1944 vermoordden Duitse SS'ers 642 inwoners van Oradour-sur-Glane, als wraakactie op de sabotage van een nabijgelegen spoorbrug.Slechts zes inwoners konden ontsnappen aan de slachting. Na de oorlog besliste Charles de Gaulle dat het dorp in zijn toenmalige staat bewaard moest blijven, als constante herinnering aan de barbaarse daad.

Dhanushkodi

Het Indische stadje Dhanushkodi, op amper 29 kilometer van Sri Lanka, kreeg in december 1964 een cycloon over zich heen.115 passagiers van een naderende trein verdronken door een vloedgolf, het totale dodentol liep op tot ruim 1800. Hoewel Indiërs best wat gewoon zijn, besliste de plaatselijke overheid dat Dhanushkodi meteen verlaten moest worden wegens te gevaarlijk. Een nieuwe spookstad was geboren.

Tianducheng

Je hebt het Parijs dat wij kennen en je hebt de slappe Chinese kopie ervan.Het Chinese Tianducheng is een waargetrouwe kopie van de lichtstad en zijn talloze monumenten, inclusief een namaak-Eiffeltoren van 108 meter hoog. De bouw van de stad startte in 2007 maar een groot succes kunnen we het niet noemen. Op het 31 km² grote terrein wonen zo'n 2000 mensen, een fractie van het vooropgestelde aantal dat vijf keer hoger lag.

Belchite

Ze bestaan nog, Spanjaarden die met enige weemoed terugkijken naar de tijd van Franco.Zij kunnen altijd terecht in Belchite, zo'n 40 kilometer ten zuid-oosten van Zaragoza. Dictator Franco besliste na de slag van Belchite (1937) om het dorp te bewaren als gigantisch memoriaal. Alle inwoners verhuisden naar het naburige Belchite Nuevo. De enigen die je er in het beste geval zal ontmoeten, zijn enkele toevallige toeristen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top