De leukste musea in ons land

Nieuws | Tijdens een buitenlandse citytrip plan je waarschijnlijk ook een bezoek aan één of meerdere musea. Maar ook ons land telt heel wat interessante of leuke musea. Ideaal voor een daguitstap, zeker nu het stilaan wat frisser begint te worden. Museumbezoek saai? Als je  door deze fotoreeks bladert, weet je zeker dat dat niet zo is. Dit zijn leukste musea in ons land.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tijdens een buitenlandse citytrip plan je waarschijnlijk ook een bezoek aan één of meerdere musea. Maar ook ons land telt heel wat interessante of leuke musea. Ideaal voor een daguitstap, zeker nu het stilaan wat frisser begint te worden. Museumbezoek saai? Als je door deze fotoreeks bladert, weet je zeker dat dat niet zo is. Dit zijn leukste musea in ons land.

Plantin-Moretus in Antwerpen

Dit museum is een absolute topper! Het stond als eerste ooit op de Unesco Werelderfgoedlijst, heeft de oudste drukpersen ter wereld én een superleuke, authentieke binnentuin.

STAM in Gent

Het Gentse Stadsmuseum is een must see voor iedereen die iets met Gent heeft. In de eerste ruimte is de volledige vloer bedekt met een gigantische Google maps-achtige kaart van oud Gent en als je de laatste zaal verlaat, voel je je een echte Gent-expert. Missie geslaagd, STAM!

MAS in Antwerpen

Big is not always better ... maar dat is het Museum Aan de Stroom waarschijnlijk wel. Het is het grootste museum van Antwerpen én ook gewoon een fantastisch mooi gebouw. Het wordt zelfs vaak gezien als één van de mooiste musea in de wereld.

Middelheim openluchtmuseum in Antwerpen

Nood aan een combinatie natuur en cultuur? Dan is het Middelheim openluchtmuseum voor jou the place to be! Meer dan honderd jaar beeldende kunst kan je hier bekijken. En zeker niet van de minsten, want onder andere Ai WeiWei en Jan Fabre hebben hier installaties.

Muziekinstrumentenmuseum in Brussel

Het gebouw van het MIM was in een vorig leven een warenhuis en is eigenlijk ook gewoon een kunstwerk op zich. Maar er is meer .. véél meer! Binnen vind je 7.000 verschillende soorten muziekinstrumenten. Een aantal daarvan ken je waarschijnlijk van toeten noch blazen.

In Flanders Fields Museum in Ieper

Het In Flanders Fields museum is een absolute klassieker. Een modern en interactief museum dat je alles vertelt over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog tot de herdenkingen van vandaag. Perfecte combinatie van old meets new!

Horta Museum in Brussel

Dit voormalige huis en atelier van Victor Horta staat helemaal in het teken van zijn leven en werk. Het museum ademt gewoon art nouveau: van de zetels tot de glasramen. Wees wel voorbereid op wat trappenlopen want het huis bestaat uit veel verdiepingen.

Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel

Dit museum is één van de drukst bezochte van België. En terecht, want de galerij van de dinosauriërs is dé grootste dinotentoonstelling van Europa. Die selfiestick komt zeker van pas wanneer je naast T.Rex Stan staat.

Museum Dr. Guislain in Gent

Mag het voor jou wat donkerder? Check dan zeker het Museum Dr. Guislain. Dit is het oudste psychiatrisch centrum van België. En hier krijg je echte gebruiksvoorwerpen uit de oude psychiatrie te zien: onderzoek én kunst. Crazy!

Modemuseum in Antwerpen

Dit is de ideale plek om wat inspiratie op te doen voor je gaat shoppen op de Meir. In het MoMu zijn er wisselende tentoonstellingen rond een bepaald thema of ontwerper. Je krijgt stukken te zien uit de collectie, maar ook de inspiratiebronnen voor de ontwerper. Een echt totaalpakket!

Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen

In dit museum vind je een gigantische collectie kunst uit de gotiek en renaissance van Nederland en België. De kunstwerken, inclusief schilderijen van Pieter Bruegel, waren in een ver verleden allemaal eigendom van de kunstliefhebber Fritz Mayer van den Bergh.

Villa Empain in Brussel

Voor je dit museum bezoekt moet je je voorbereiden op de gigantische vlaag jaloezie die je zal overvallen. Een gigantische villa, volledig in art déco-stijl, een zwembad, ... en dat allemaal gebouwd in opdracht van de toen 21-jarige baron Empain. Some people have it all!

M-Museum in Leuven

Het M Museum heeft een eigen collectie van 46.000 werken mét als specialleke unieke schilderijen uit de late gotiek. Als je van wat meer actie houdt, plan dan zeker je bezoek op één van de dagen dat er lezingen, presentaties of rondleidingen worden georganiseerd.

Hergé Museum in Louvain-La-Neuve

Georges Remi a.k.a. Hergé is een held voor velen en daarom verdient hij natuurlijk ook zijn eigen museum. Hier vind je zo'n 80 originele platen, 800 foto’s, documenten en voorwerpen, allemaal in het teken van zijn leven. En uiteraard ook: Kuifje!

Red Star Line in Antwerpen

Dit museum groeit ook uit tot een echte klassieker. Een geweldige mix van oud en nieuw: verhalen van mensen die met de rederij naar Amerika zijn gereisd, gelinkt aan de hedendaagse migratie. Maar ook het gebouw zelf bewijst dat. Het bestaat uit een restauratie van de oude loodsen met een moderne toren in de vorm van een scheepsschoorsteen.

Fotografiemuseum in Charleroi

De fotografieliefhebber (én ja, ook Instagram telt) moet absoluut een bezoekje brengen aan dit museum in Charleroi. In het neogotische karmelietenklooster vind je namelijk het grootste fotografiemuseum van Europa. Het leukste is dat je hier ook zelf aan de slag kan gaan in het digitaal laboratorium of de donkere kamer.

Designmuseum in Gent

Dit museum bestaat hoofdzakelijk uit 2 grote delen: het oude waar je ondergedompeld wordt in de leefwereld van een 18de-eeuwse, rijke Gentse familie. En een nieuwbouw die op zich al bezienswaardig is, mét hydraulische lift in de vloeren.

Museum voor Stedelijk Vervoer in Brussel

Museum en openbaar vervoer ... het lijkt geen fantastische combinatie, maar dat is het wel. Tot 150 jaar oude toestellen kan je hier vinden. En ja, je kan ook een ritje maken op één van die historische trams.

Huis van Alijn in Gent

Dit is het enige bewaarde godshuis in Gent. Je komt binnen in ingerichte kamers van gezinnen uit de 19de en 20ste eeuw. Aangevuld met oude privéfilmpjes van Gentenaars in die tijd, krijg je op die manier een perfect beeld van hoe het toen was.

Rubenshuis in Antwerpen

Dit is het voormalige huis van Peter Paul Rubens. Hij ontwierp dit huis in oud-Vlaamse stijl met een atelier in uitbundige zuiderse barok. Lekker decadent en daarom ook soms het palazzo aan de Schelde genoemd. Het bezoek eindigt in de adembenemende renaissancetuin.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top