12 opmerkelijke plekken in de Balearen

Nieuws | De Balearen of Islas Baleares behoren tot de meest populaire bestemmingen in het Middellandse Zeegebied. De vier belangrijkste eilanden; Menorca, Mallorca, Ibiza en Formentera; bieden een brede waaier van landschappen, activiteiten en interessante plaatsen om te ontdekken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Balearen of Islas Baleares behoren tot de meest populaire bestemmingen in het Middellandse Zeegebied. De vier belangrijkste eilanden; Menorca, Mallorca, Ibiza en Formentera; bieden een brede waaier van landschappen, activiteiten en interessante plaatsen om te ontdekken.

Wij volgen een opmerkelijke route van het noorden (Menorca) naar het zuiden (Formentera) en houden halt bij twaalf plekken die meer dan de moeite waard zijn.

Mahon

Mahon (Menorca) is een ideale plaats om een cruise in de Balearen te starten. Menorca, het meest noordelijke eiland, is minder bekend en zeer verschillend van de beroemde eilanden Mallorca en Ibiza.

Menorca is een relatief ongerept eiland dat bekend staat om zijn charme en rust. Het eiland wordt ook het "blauw en witte eiland" genoemd om zijn sprankelende witte huizen en de diepblauwe zee.

Eénmaal op zee, moet je als eerste stop beslist aanmeren in Cala Grao.

Cala Grao

Cala Grao is een populaire ankerplaats die gedomineerd wordt door het vakantiedorp van Es Grao. Je kan er je tijd doorbrengen op het strand, of ga voor een wandeling naar de lagune en het zoetwatermoeras Albufera. Het is het grootste zoetwatermeer in de regio en een nationaal park van 21 hectare. De lagune heeft een natuurlijke bescherming tegen de zee door een zandbank en is een ideale rustplaats voor vele trekvogels op hun weg naar het vasteland van Europa.

Van hier gaan we op weg naar Fornells.

Fornells

Fornells is een klein haventje met ongeveer vijftien vaste ankerplaatsen en een groot afgebakend gebied waar plezierjachten kunnen aanmeren in alle eenzaamheid. De ontwikkeling is er bij wet beperkt waardoor je er kan genieten van ongerepte natuur. Fornells is een klein pittoresk dorpje. Een mooie wandeling brengt je naar de vuurtoren waar je kan genieten van een adembenemend uitzicht. De kliffen van La Mola, aan de andere kant van de baai, zijn ook zeker een bezoek waard, maar de wandeling is wel veel langer. Verkies je om te genieten van een koel drankje, dan heb je keuze genoeg op de terrasjes in de hoofdstraat van Fornells.

Fornells is een vissersdorp en er zijn dan ook heel wat restaurants en bars die verse vis klaar maken en lokale visgerechten aanbieden, zoals de Caldareta Langosta, een heerlijke stoofpot van lokale zeevruchten en kreeft.

Na Fornells steken we de zee over op weg naar Mallorca, en we stoppen in Cala Formentor.


Cala Formentor

Zeilen langs de noordkust van Mallorca met een lichte zeebries is een buitengewone ervaring. Mooie bergen, rotsen, veel groen en het kristalblauwe water zorgen gegarandeerd voor een adembenemende visuele ervaring.

Cala Formentor is een semi-open populaire ankerplaats op het kleine eiland Formentor.

Deze ligplaats is ideaal gelegen, omringd door groene bergen. Stranden in dit gebied zijn mooi, maar erg populair. In Formentor vind je ook het beroemde vijfsterrenhotel Barcelo Formentor. Dit is een geweldige plek om een nacht te verblijven, om van een uitstekend ontbijt of lunch te genieten en een ideale locatie om te dineren.

Na Puerto Cala Formentor zeilen we verder richting het zuidoosten, op naar de volgende haven in Porto Cristo.

Porto Cristo

Porto Cristo is gemakkelijk te herkennen door de vuurtoren met zwarte en witte verticale strepen. Ondanks de groeiende populariteit onder toeristen, is het dorp in staat geweest om veel van zijn charme te behouden. De stad en het strand zijn populair in de zomer en het is een beetje moeilijk om er een plek te vinden van juli tot september.

De omgeving van Porto Cristo is beroemd voor de grotten die er ontdekt werden in 1896 -  de spectaculaire Cuevas del Drach (Dragon Caves) en Cuevas del Hams, ten zuiden van het dorp. Niet te missen. Er is ook een dierenpark met prachtige wandelingen.

Nadat je genoten hebt van Porto Cristo en de koelkast van je boot hebt gevuld in de lokale supermarkt, ben je klaar om te navigeren naar Cala Mitjana, onze volgende halte.

Cala Mitjana

Cala Mitjana is mooi, met drie verschillende baaien en twee zandstranden. De centrale baai is het minst aantrekkelijk. Cala Mitjana is een geweldige plek om te ankeren en te genieten van een middag dobberen en luieren op de Middellandse Zee.

Je kan er ook voor kiezen om direct verder te zeilen naar Porto Petro.

Porto Petro

Porto Petro is een stijlvolle vissershaven die plaats biedt aan meer dan 200 boten tot 15 meter.

Er zijn twee prachtige baaien in de omgeving, met turkoois blauw water, dennen en zandstranden. Een symfonie van blauw, wit en groen.

Vanuit Porto Petro kan je gemakkelijk een bezoek brengen aan de oude stad van Santanyi. Als je wil overnachten op het vasteland, kan je terecht in het kleine, gezellige en ‘arty’ hotel Hotelet Santanyí met een concept van "alles is wit en wit is alles". Er zijn slechts vijf kamers en een huis.

Van Porto Petro naar Cala Es Borri is een grote stap, en Cabrera is een National Maritime-Terrestrial Park, zodat je een speciale vergunning nodig hebt om er te mogen varen.

Cala Es Borri en Puerto Cabrera

Geen paniek! Het verkrijgen van de vergunning is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Als je in Palma verblijft voor een bezoek aan Cabrera, kan je rechtstreeks naar het Bureau voor Nationale Parken.

Het goede nieuws is dat er niet meer dan vijftig zeilboten zijn toegestaan. Je kan er dan ook een paar dagen in alle rust genieten van deze zeer prachtige omgeving zonder jetski's of waterskiërs die de rust verstoren.

Het park moet bezocht worden onder begeleiding van een Park Ranger, in een groep met een minimum van vier personen. Je vindt er een aantal opmerkelijke soorten flora en fauna, zoals hagedissen die enkel voorkomen op de archipel. Het park is ook een paradijs voor zeevogels, waaronder enkele zeldzame exemplaren.

Na Cabrera, varen we noordwest naar Palma de Mallorca. Palma is de hoofdstad van de Balearen en zeker een plek om te bezoeken.

Palma de Mallorca

Puerto de Palma is een grote, gezellige en goed uitgeruste haven met uitstekende service heel het jaar door. Er zijn twee grote jachthavens, waar het heel erg druk is in het hoogseizoen, maar geen nood, er zijn zes andere jachthavens in de baai van Palma.

Zoals het een hoofdstad betaamt, zijn er vele musea, kerken en historische gebouwen in Palma.

Niet te missen zijn een bezoek aan de gotische kathedraal in het oostelijke deel van de stad, het Almudaina paleis gebouwd door de Moren in het oude gedeelte van de stad, en Castillo de Bellver uit de 13de eeuw een beetje verder van de stad.

Op weg naar de prachtige baai van Ibiza gaan we eerst nog voor anker in Cala Mastella in het noordoosten van het eiland.

Cala Mastella

Cala Mastella is een prachtige ankerplaats met een klein strand en een restaurant omgeven door bomen.

Na een korte top gaan we rechtstreeks naar Ibiza; de stad en de haven.

Puerto de Ibiza

Ibiza is het best bekend en gewaardeerd om zijn nachtleven, eerder dan voor zijn monumenten en natuurlijke landschappen. Toch is het nog steeds een mooi eiland met vele mooie plekjes.

Je hebt nu bijna het meest zuidelijke puntje van de Balearen bereikt, maar er is nog één eiland, Isla de Formentera, te bezoeken. Formentera heeft prachtige, brede zandstranden met kristalhelder water.

Puerto de Sabina, onze laatste stop, is de enige haven op het eiland Formentera.

Puerto de Sabina

Puerto de Sabina is een aantrekkelijke haven die relatief rustig is. Het eiland is ideaal om te fietsen vermits het volledig vlak is, met uitzondering van het plateau van La Mola (192m) gelegen in het oostelijke deel.

Bijna het volledige eiland Formentera werd uitgeroepen als een beschermd gebied. De vegetatie bestaat voornamelijk uit pijnbomen en de stranden van Formentera zijn bedekt met parasoldennen.

Formentera heeft meer dan 20 km mooie witte zandstranden met kristalhelder water, die bewaard zijn gebleven in hun natuurlijke staat met heel weinig gebouwen die het evenwicht verstoren.

Meer info op www.myholidea.be

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top