10 stedelijke wandelparadijzen

Nieuws | Brussel heeft het fietsers en voetgangers jarenlang moeilijk gemaakt.Tot in 2015 in het hartje van onze hoofdstad een grote voetgangerszone van bijna 50 hectare gecreëerd werd. Brussel boven dus voor verwoede wandelaars, samen met de negen volgende steden...

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Brussel heeft het fietsers en voetgangers jarenlang moeilijk gemaakt.Tot in 2015 in het hartje van onze hoofdstad een grote voetgangerszone van bijna 50 hectare gecreëerd werd. Brussel boven dus voor verwoede wandelaars, samen met de negen volgende steden...

Op ontdekking in Venetië

Venetië is de meest logische stad waar geen plaats is voor auto's, wegens nét iets te nat. Voor voetgangers, gondels en andere bootjes is het een paradijs op aarde. Onze tip: berg je landkaart op en verdwaal in de tientallen steegjes, straten en pleintjes. Dé manier om verborgen pareltjes te ontdekken die in geen enkele reisgids vermeld staan.

Op wielen in Kopenhagen

Het Deense Kopenhagen heeft een reputatie hoog te houden en dat al meer dan veertig jaar lang. De voetgangers staan er duidelijk op de eerste plaats, net zoals de fietsers trouwens. Voetgangers, opgelet: volgens de website Copenhagenize.com zouden er dagelijks een half miljoen pendelaars met de fiets rondrazen in de stad. Geen wonder dat de Deense hoofdstad in 2014 verkozen werd tot de groenste hoofdstad van Europa.

Geschiedenis opsnuiven in Firenze

Sommige steden weren wagens bewust uit het stadscentrum door allerlei verregaande maatregelen te nemen, terwijl andere geen vinger hoeven uit te steken om koning auto weg te houden. Firenze behoort tot die tweede categorie, vooral omdat de meeste middeleeuwse straten niet gebouwd zijn om modern verkeer toe te laten. In het historische hart van de stad verplaats jij je nog het snelst van al te voet.

Proeven van en in Barcelona

Barcelona beschikt over vele troeven, zoals La Rambla of Las Ramblas. Meer dan een kilometer lang wandel je van de Plaça de Catalunya naar de oude haven, terwijl je onderweg afgeleid wordt door straatartiesten, winkeltjes, restaurants en opvallend mondige verkopers. De grootste uitdaging: de wandeling met evenveel euro's eindigen als starten.

Feesten in Gent

Gent werkt al sinds eind jaren negentig met autovrije of autoluwe straten en daar kwamen er eerder dit jaar nog een pak bij. Niet zomaar enkele steegjes maar een gebied van 35 hectare groot! Openbaar vervoer en taxi's zijn wel toegelaten, op voorwaarde dat ze stapvoets rijden.

De toerist uithangen in Parijs

De rotonde van de Arc de Triomphe is de hel op aarde voor elke beginnende chauffeur, waarom kiezen we dan voor Parijs? Omdat de Franse hoofdstad de voetganger meermaals verwent. Koop meteen een metroticket en reis ondergronds van de ene toeristische topper naar de andere. Je hoeft geen stap teveel te zetten dankzij de 301 stations en 215 kilometer aan metrolijnen.

Lekker traag in Amsterdam

Amsterdam is een typische fietsstad maar ook de zwakste weggebruiker wordt niet vergeten. Zo is er in 2015 een proefproject gestart waarbij een deel van de binnenstad op zaterdag volledig autovrij blijft. Waar veel fietsers rijden, is de maximumsnelheid verlaagd naar 30 kilometer per uur en delen van de beruchte Wallen zijn compleet autovrij geworden. Ideaal voor citytrippers denken we zo.

Bruisend Londen

In feite is er geen enkele stad die het stempel 'voetgangersonvriendelijk' opgeplakt wilt krijgen. Zelfs het bruisende Londen doet steeds meer moeite om het de voetgangers naar de zin te maken. In 2015 bijvoorbeeld testte Londen nieuwe verkeerslichten uit die het aantal voetgangers tellen. Het doel is om nooit teveel voetgangers te lang te laten wachten voor het rode licht. Niet spectaculair maar alle beetjes helpen, nietwaar?

Vreemde eend Lubljana

Wacht eens eventjes! Wat doet godbetert Lubljana, de hoofdstad van Slovenië, in deze lijst? De Europese Commissie heeft de stad geprezen om de voetgangervriendelijke inspanningen die de voorbije vijftien jaar geleverd zijn. Driekwart van het grondgebied van de stad is groen ingekleurd, er zijn meer dan 2000 bomen geplant en vijf nieuwe parken aangelegd. Eén van de zustersteden van Lubljana is... Brussel, en zo is de cirkel rond.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top