Washington, het centrum van de macht in de U.S.A.!

Nieuws | Niet zomaar een politiek schouwtoneel

Door Pickx

Deel dit nieuws

Washington D.C., is niet alleen de hoofdstad van de United States, maar ook een stad die het ontdekken meer dan waard is! Een stuk kleiner dan bijvoorbeeld New York en met veel minder van de typisch Amerikaanse wolkenkrabbers, maar verrassend veelzijdig!

I have a dream

De slagader van Washington D.C. is The Mall, een park midden in de stad, dat van het Witte Huis naar het Capitool loopt en omzoomd is door monumentale gebouwen. The Mall is altijd de plek bij uitstek geweest voor grote protestacties: hier sprak Martin Luther King zijn gevleugelde woorden.

Washington Monument

In dat park staat Washington Monument, een gigantische gedenkzuil voor de eerste president van de United States, George Washington, die zijn naam gaf aan de hoofdstad. De zuil is 45 meter hoog én voor het publiek toegankelijk. Je kan de lift nemen tot boven waar je door kleine raampjes van een fantastisch uitzicht kan genieten.

Lincoln Memorial

In het verlengde van The Mall aan de oevers van de Potomac staat het Lincoln Memorial, een uit kalksteen en marmer opgetrokken bouwwerk met zesendertig zuilen, omdat er ten tijde van Lincoln zesendertig staten waren.

Het Witte Huis

Dit majestueuze gebouw zal de ambtswoning worden van Barack Obama of John McCain. Het Witte Huis staat pal in het centrum van de stad en symboliseert de uitvoerende macht. Een legende wil dat de Engelsen, die Washington in 1812 bezetten, het gebouw in brand staken. Nadien werd het wit geverfd om de rookschade te verbergen en kreeg het prompt zijn nieuwe naam.

Het Capitool

Het Capitool is de thuishaven van het Amerikaanse Congres en is van Het Witte Huis gescheiden door The Mall, wat de scheiding der machten symboliseert. Het gebouw met de kenmerkende koepel staat voor de wetgevende macht. De naam komt van een legendarische heuvel in Rome.

Typisch Washington

Washington D.C. is niet wat je noemt een typisch Amerikaanse stad. De sociale problemen in de voorsteden zijn alom gekend, maar toch is dit één van de meest leefbare steden van de U.S.A. In vergelijking met kolossen als New York of Los Angeles is de stad zelfs eerder klein. Er wonen ongeveer 500 000 mensen, en zo'n 4 miljoen mensen gaan er elke dag werken: gebouwen hebben zelden meer dan 5 verdiepingen, bijzonder ongewoon voor een Amerikaanse stad.

Het bekendste spoorwegstation van de U.S.A.

1 van de drukste plekken in Washington is Union Station, het belangrijkste spoorwegstation. Dit imposante gebouw symboliseert de "ingang" van Washington en is in vele Amerikaanse films te zien. Hier komen dagelijks massa's pendelaars toe om 's avonds al dan niet overwerkt opnieuw de trein naar huis te nemen.

Langs de Potomac

Geen stad zonder rivier: in Washington is dat de Potomac. Langs de rivier liggen een aantal gezellige parken waar de locals wel eens graag komen wandelen, fietsen of gewoon in het malse gras liggen.

Ontspannen in Rock Creek Park

Een van de bekendste parken is Rock Creek park, een oase van groen van zo'n 7 vierkante kilometer in het centrum van Washington. Er is voor elk wat wils: van een planetarium tot verschillende wandelpaden. In het park worden regelmatig concerten en tentoonstellingen georganiseerd.

Het oudste huis

The "Old Stone House" is de blikvanger van de wijk Georgetown. Het is het oudste huis van de stad en werd gebouwd in de 18de eeuw. Je kan het onder begeleiding bezoeken. Binnen huist ook een toeristenwinkeltje, terwijl de tuin vaak dient als decor voor recepties en trouwpartijen.

Het Pentagon

Wie de voorstad Arlington nadert ziet één van de bekendste gebouwen van de USA voor zijn neus opdoemen: Het Pentagon, het vijfhoekige gebouw dat het hoofdkwartier is van het Amerikaanse leger. Het is een uniek kantoorgebouw: ondanks de enorme oppervlakte is het mogelijk om elke ruimte in het gebouw binnen tien minuten te bereiken. Wanneer de nood het hoogst is, kunnen de werknemers gebruik maken van één van de 284 toiletten. De renovatiewerken na de aanslagen van 11 september zijn nog in volle gang.

Het nachtleven

Ook nachtraven vinden hun gading in de hoofdstad. Het uitgaansleven concentreert zich niet in het centrum maar in de omliggende wijken. Je kan naar het theater of de opera in het Kennedy Centre for the Performing Arts, en in Capitol Hill en Georgetown kan je kiezen uit een ontelbaar aantal bars en restaurants. Places to be als The Waterfront en Jazzclub Felix and the Spy Lounge zitten elke avond bomvol. Let op, de leeftijdsvoorschriften zijn in de Verenigde Staten erg strikt: onder 21 kom je er niet in!

Shoppen in Washington

Amerikanen en hun shoppingcentra, het is een begrip. Ook in Washington dus! Het Tysons center heeft meer dan 200 winkels. Ook in de buitenlucht vinden shoplustigen hun gading: Georgetown staat bekend als een uitstekende winkelbuurt.

Eastern Market

De Eastern Market is de populairste markt van de stad. Ze bestaat al meer dan honderd jaar. Op zondag transformeert de gewone markt in een vlooienmarkt waar je met een beetje geluk een stukje antiek op de kop kan tikken. Die dag kan het er wel erg druk worden!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top