La Dolce Vita in Toscane

Nieuws | Mochten er Olympische Spelen gehouden worden voor de mooiste regio van Italië, dan gaat Toscane ongetwijfeld met goud lopen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mochten er Olympische Spelen gehouden worden voor de mooiste regio van Italië, dan gaat Toscane ongetwijfeld met goud lopen.
Het is de regio van luxueuze badplaatsen en haventjes, rustige dorpjes tussen de wijngaarden en skioorden in de bergen van de Apennijnen. Maar vooral prachtige cultuursteden trekken massa's toerisme, met de hoofdstad Firenze op kop. Aan de renaissancekerk Santa Maria del Fiore, boordevol kunstschatten en met de fameuze koepel van Brunelleschi, dankt Firenze haar internationale faam.

Ponte Vecchio

De Santa Maria del Fiore, kortom Duomo, is niet het enige uithangbord van de renaissancestad bij uitstek. Duizenden toeristen zakken naar Firenze af om over de fameuze Ponte Vecchio, de brug over de Arno, te lopen.

Op de middeleeuwse brug bevinden zich verschillende juweliers. Boven de winkeltjes loopt een gang, zodat in vroegere tijden de machtige familie de Medici zich niet onder het volk hoefde te begeven.

de Medici

Het is aan de familie de Medici dat Firenze haar rijkdom en schoonheid dankt. De machtige familie geldt als de grondlegger van het bankierwezen en bestuurde de stad van de 15de tot halverwege de 18de eeuw.

De foto toont het wapen van de bankiersfamilie in het Palazzo Pitti. Het paleis en de aangrenzende Bobolituinen waren een van de eigendommen van de familie die rijkelijk investeerde in schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en literatuur.

Uffizi

De bankiersfamilie de Medici lieten in 1560 Uffizi bouwen. Het groeide uit tot één van de belangrijkste musea ter wereld. Het museum bevat een rijke collectie van kunstschilders uit de late middeleeuwen, vroege renaissance en de barok. Eén van de vele wereldberoemde werken is 'De Geboorte van Venus' van Botticelli.

De toren op de achtergrond van de foto is die van het Palazzo Vecchio, honderden jaren lang het belangrijkste gouvernementele gebouw van de stad.

David

Eén van de beroemdste inwoners die Firenze ooit gehad heeft, was Michelangelo. Zijn bekendste werk, het beeld van David, bevindt zich in de Galleria dell'Accademia.

Het stond oorspronkelijk op Piazza della Signoria voor het Palazzo Vecchio, maar daar staat nu een replica.

Ook op het Piazzale Michelangelo bevindt zich een kopie. Dat plein ligt op een heuvel met een prachtig zicht op de stad.

Marmer

Het marmer voor zijn David haalde Michelangelo uit Toscane zelf. De meest noordelijke provincie van de regio, Massa-Carrara, is bekend om haar marmerwinning.

Ten oosten van de stad Carrara, in de bergketen de Apuaanse Alpen, zijn ongeveer 300 marmergroeven. Al van in de Romeinse tijd wordt er marmer gewonnen. Daarmee zijn dit de oudste industrieterreinen ter wereld die vandaag nog actief zijn.

Parco di Migliarino

Ten zuiden van Massa-Carrara ligt de provincie Lucca. Een deel van de kustlijn heet daar Versilia en trekt heel wat gasten, bijvoorbeeld naar de bekende badplaats Viareggio.

Ten zuiden van Viareggio strekt zich het grote natuurpark Parco di Migliarino, San Rossore, Massaciuccoli uit. Dit gebied omvat 23 kilometer kust, duinen, bossen en het meer Lago di Massaciuccoli.

Lucca

De hoofdstad van de provincie Lucca heet ook Lucca en is één van de rijkste steden van Italië. De geschiedenis van de stad keert terug tot de Etrusken, voor het een deel werd van het Romeinse Rijk.

De rijke geschiedenis blijkt uit de pittoreske pleinen, paleizen en kerken. Ook de brede vestingmuur die de stad moest beschermen tegen invallen uit Firenze, is nog in goede staat. Deze kerk San Michele in Foro is gebouwd in Pisaans-Romaanse stijl.

Skiën

Wie Toscane zegt, denkt niet meteen aan wintersport. Toch zijn er alle faciliteiten. Vooral ten oosten van Lucca, in de provincie Pistoia, komen skiërs aan hun trekken.

Abetone is de belangrijkste plaats van het wintersportgebied in de Apennijnen. De pistes zijn er ideaal voor gemiddelde en gevorderde skiërs.

Chianti

Toscane heeft heel wat lekkers te bieden. Zo spreidt de wijnstreek Chianti zich over verschillende provincies uit. Het is de grootste wijnstreek van Italië. Chiantiwijnen worden vaak geleverd in de typische mandflessen.

Cacciucco

Bij lekkere wijnen hoort lekker eten, en daar heeft Italië een patent op. Typisch voor de kustgebieden van Toscane is de Cacciucco, een vissoep waarvan de ingrediënten afhangen van de vangst van de dag.
In het binnenland gooien de Toscanen graag een T-bonesteak op de grill. Uit hun moestuinen halen ze venkel, artisjokken, spinazie en asperges, alles overgoten met heerlijke olijfolie. En dan is er natuurlijk de schapenkaas Pecorino…

Lago Trasimeno

De meest oostelijke provincie van Toscane is Arezzo, een heuvelachtig gebied met vier grote valleien. Vanuit de mooie Etruskische stad Cortona heb je een prachtig zicht op de zacht glooiende omgeving en het Trasimeense Meer.

Cortona ligt op een heuvel en telt verschillende historische bouwwerken waaronder het 13de eeuwse stadhuis. Op het hoogste punt ligt de Giervalkburcht uit 1550.

San Gimignano

Ten zuiden van Arezzo ligt Siena. Het middeleeuwse stadje San Gimignano trekt er veel toeristen dankzij de bijzondere architectuur.

De skyline wordt er gedomineerd door torens uit de 12de en 13de eeuw. Die werden opgetrokken door rijke rivaliserende families. Ze dienden als woning en versterking, maar werden vooral voor het prestige gebouwd.

Naar verluidt bevindt de beste ijssalon ter wereld zich in San Gimignano.

Il Palio

Ook de hoofdplaats Siena is een goed bewaarde middeleeuwse stad en is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Italië.

De Duomo di Siena bepaalt het stadsbeeld en is een voorbeeld van Italiaanse gotische architectuur. Met de bouw werd in de 12de eeuw begonnen.

De stad bestaat uit zeventien wijken en die nemen het jaarlijks op 2 juli en 16 augustus tegen elkaar op in de paardenrace Palio.

Campo dei Miracoli

Vanuit Siena gaan we westwaarts naar de provincie Pisa. De wereldberoemde scheve toren van de hoofdstad trekt jaarlijks massa's toeristen.

De Toren van Pisa bevindt zich op het Campo dei Miracoli en is de campanile van de Duomo Santa Maria Assunta. Op het Campo staan ook nog andere belangrijke monumenten, zoals het baptisterium en het Camposanto, één van de mooiste kerkhoven ter wereld.

Volterra

Een andere toeristisch oord in Pisa is Volterra. De Etruskische stad ligt bovenop een heuvel en geeft een mooi uitzicht op de heuvels in de omgeving. Trekpleisters zijn de Duomo op de grote Piazza San Giovanni en het Palazzo dei Priori, één van de oudste paleizen van Toscane.

Verder is er het fort van de Medici dat nu dienst doet als gevangenis en het indrukwekkende Romeinse theater uit de eerste eeuw v.Chr.

Toscaanse Archipel

Voor de kusten van Livorno en Grosseto ligt de Toscaanse Archipel. Het grootste en bekendste eiland is Elba. De Etrusken kwamen er al voor ijzererts. Nu leeft het eiland van toerisme en wijnbouw.

Toeristen komen er voor de natuur, de rust en de jachthavens. De oude Etruskische weg is geasfalteerd en zo kan je een prachtige rit dwars door het natuurschoon maken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top