De mooiste plekken om kopje onder te gaan

Nieuws | Visjes kijken doe je best op deze exotische duikplekken...

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie eens wat anders wil zien dan goudvisjes in een bokaal, moet kopje onder gaan op één van volgende glamoureuze en exotische duikstekken. Visjes in alle soorten en maten bij de vleet voor wie de veilige vaste grond onder de voeten wil ruilen voor het zilte zeewater. Duik even met ons mee...

Egypte

In Egypte kan je prima duiken. Het hoge zoutgehalte van de zee, de vulkanische eilanden en de vele koraalriffen zijn daar niet vreemd aan. Hier hebben meer dan 1000 vissoorten hun woonplaats. Voor de duikplaats Safaga liggen nogal wat riffen. Sommige zijn wereldberoemd, zoals anemone-city, een ondiepe plaats waar vele tientallen grote anemonen bij elkaar groeien en waar de anemoonvisjes in grote getale aanwezig zijn.

Aruba

De zee rond het eiland in de Caraïben herbergt vele wrakken die als een magneet werken op duikers allerhande. De meest spectaculaire duikplek is het wrak van de Antilla, de grootste gezonken boot in het gebied. De Antilla stamt uit de tweede wereldoorlog. Verder zijn de Jane Sea en Debbie II aanraders vanwege het fotogenieke gehalte. En wat te denken van vliegtuigwrakken bij Arashi en Sonesta? Verder zijn driftduiken in opkomst en kan je in ondiep water bij de riffen genieten van de koraalformaties.

Belize

Meer dan 300 kilometer barrièrerif met tweehonderd eilandjes, de cayes. Bizarre duiklocatie is Blue Hole, een rond gat in de zeebodem met een doorsnede van 300 kilometer en 125 meter diep. Je ziet er druipsteenformaties uit de Ijstijd. Tegenwoordig zijn die het verblijf van hamerhaaien. Een andere favoriete plek is Shark Ray Alley waar je tussen vele soorten haaien en roggen kan duiken. Niet voor angsthazen!

Bonaire

Voor veel duikers is het eiland Bonaire een van de mooiste duikbestemmingen ter wereld. Gemoedelijk, ongerept en je loopt zo vanaf het strand in duikuitrusting de zee in. Te zien zijn prachtige koraalriffen en -vissen. 24 uur per dag!

Curaçao

Curaçao kent geen grote stranden, maar talloze kleine baaitjes waar je vanaf de kant kan duiken. Een duik in het beroemde Sea Aquarium is een onvergetelijke belevenis. In de winter komen in dit gebied de potvis, de bultrug en vinvissen voor. Curaçao staat hoog op het lijstje met favoriete bestemmingen voor duikers vanwege de zeldzame duiken met dolfijnen. Je vaart met een boot de open zee op en duikt een half uur in open water met dolfijnen.

Cuba

In Cuba zijn er twee kanten waar je kan duiken: de Caribische kant en de Atlantische kant. Aan de Caribische kant vind je meer koralen en rustiger water. Aan de Atlantische kant is het water wat ruiger. Dat is meer voor ervaren duikers, dus. Je vindt er naast verschillende soorten koralen ook haaien, manta's en barracuda's. Het rif waarop je duikt is het langste van het westelijke halfrond. De zee bij Santa Lucia wil tussen november en maart nog wel eens ruig zijn, maar dit wordt beloond met een rijker onderwaterleven.

Malediven

De Malediven liggen midden in de Indische Oceaan. Binnen de 26 koraalatollen liggen 1190 sprookjesachtige eilanden die omgeven zijn door witte zandstranden. Omdat 99% van de Malediven onder het waterpeil van de Indische Oceaan ligt, hoort het bij de beste duikbestemmingen ter wereld. Vanaf half december t/m half april is het hier het manta-seizoen. Bijna iedere duik kom je er wel een tegen.

Zuid-Afrika

In juni moet je in Zuid-Afrika zijn, want dan trekken de sardines vanuit het zuiden van Afrika omhoog richting Mozambique. De geweldige scholen van miljoenen sardines worden gevolgd door duizenden dolfijnen die weer gevolgd worden door een waar armada van haaien. Wil je liever walvissen spotten, dan is de periode tussen augustus en september het beste.

Australië

Het Great Barrief Reef is met een lengte van 2000 km het grootste koraalrif ter wereld. Een beroemde duikstek, The Cod Hole, is de woonplaats van de zogenoemde Potato Cod, een vis die een gewicht kan bereiken van ongeveer 100 kg en ruim twee meter lang kan worden. De noorderlijke riffen zijn nog redelijk ongerept. Hier zijn veel koraalriffen die de broedplaats vormen voor de groene schildpadden. Die komen hier ieder jaar terug in oktober-november om hun eieren te leggen.

Kenia

In Kenia staat het duiken vooral in het teken van de enorme hoeveelheden vis en gave koraalriffen. Deze enorme visrijkdom heeft te maken met de grote hoeveelheid plankton. Hierdoor is het zicht soms matig, in de winter ca. 20 meter, in de zomer is het zicht vaak nog minder. Maar daar staat tegenover dat er niet veel plaatsen in de wereld zijn waar je vijf napoleonvissen op een kluitje ziet. Regelmatig bevind je je tijdens de duik in gezelschap van walvishaaien en manta's. Pemba en Wasini Island zijn de bekendste duikplekken van Kenia.

Turkije

Op meerdere plekken kan je duiken in grotten (met altijd de uitgang in zicht). De meest spectaculaire grot is de Kara Burun, ca. 40 meter breed en 80 meter lang. Hier tref je diverse vissen en kreeftachtigen aan. In de buurt van Kardiga kom je ook overblijfselen tegen uit lang vervlogen tijden, waaronder amforen. Hoe ze hier terecht zijn gekomen blijft een raadsel.

Mexico

Gelegen voor het schiereiland Yucatan ligt het eiland Cozumel dat voor duikers zeer veel te bieden heeft. Je kan hier geregeld in de Cenotes duiken. Dit zijn kalksteengrotten die in de loop van de eeuwen zijn uitgesleten door regenwater en die nu geheel vol kristalhelder water staan. Bizar duiken dus, zo tussen de druipsteenformaties. Wil je grote dieren zien, dan is El Bajo, de onderwaterberg, een must: hamerhaaien, manta's, blue marlins en orca's zijn hier kind aan huis!

Madagascar

Vlak bij Afrika's westkust ligt Madagascar, het vierde grootste eiland ter wereld. De Quatre Freres eilanden zijn vier eilanden die bij elkaar liggen. Hier begint vlak onder de waterspiegel een prachtig onderwaterleven met harde en zachte koralen, lagere dieren, vissen, noem maar op. Overal zie je anemonen, de bijzondere Madagascar anemoonvissen met hun V-vormige staarttekeningen, de rugstreepanemoonvissen en vleermuisvissen.

De Seychellen

De zee bij het eiland vormt het verzamelpunt van vele diersoorten. Slechts enkele meters onder het wateroppervlak strekken kloven van graniet zich als straten uit waarop duizenden vissen hun baantje trekken. Barracuda's cirkelen rondom wolkenkrabberachtige steenklomen en makrelen achtervolgen geelrug fuseliervissen. Bij de Seychellen ontbreekt de kleurrijke wereld van de zachte koralen volledig. Behalve op enkele begroeide wrakken, hebben ze zich slechts hier en daar vastgezet.

Thailand

De Similan Eilanden Marine National Park in Thailand is een groep onbewoonde eilanden, 100 km ten noordwesten van Phuket. De aanwezigheid van manta's, luipaard haaien, schildpadden en reuze murenen tussen al die prachtige koraaltuinen maakt deze regio tot een top-duikplaats. Even verder ligt ook de Richelieu Rock. Meldingen van walvishaaien zijn hier niet ongewoon. De barracuda, jackfish, snapper en vele andere kleurige vissen in alle soorten maken hier het mooie weer.

Kaaimaneilanden

Een van de beste plekken om te duiken vind je op Grand Cayman in de Caraïben. Je laat je hier op Northwest Point afzetten, drijft moeiteloos met de stroom mee en er trekt een gevarieerd zeeleven aan je voorbij. Met een zicht van 30 meter geniet je van een fabelachtige omgeving. Een andere favoriete bestemming is Stingray City op Grand Cayman, waar je in ondiep water de fascinerende pijlstaartroggen van dichtbij ontmoet.

Florida

Florida heeft meer zeedieren dan de kaaimannen die in de swamps leven. Zo kun je in de Crystal River snorkelen met zeekoeien. En sinds vorig jaar kun je ook naar een afgedankt vliegdekschip duiken, de Oriskany, bij het kustplaatsje Pensecola.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top