Indrukwekkende kastelen aan de Loire

Nieuws | Kastelen in de Loirestreek: een tot de verbeelding sprekende toeristische topper in Frankrijk!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ze werden grotendeels gebouwd tijdens de Franse Renaissance, toen er nogal wat koninklijk bloed rondom de rivier te vinden was. Vandaag zijn de kastelen van de Loire één van de hoogtepunten van toeristisch Frankrijk. 42 kastelen mogen pronken met de officiële titel "Château de la Loire". Hieronder alvast enkele blikvangers!

Het kasteel van Chambord

Het kasteel van Chambord is meteen het grootste én wellicht ook het meest bekende in het rijtje. Dit imposante bouwwerk één van de architecturale wonderen van de Renaissance noemen, is zeker niet overdreven. Qua architectuur zijn er heel wat invloeden terug te vinden uit het werk van Da Vinci. Het park, zo'n 5 500 hectare groot, is gedeeltelijk toegankelijk voor het publiek.

Het kasteel van Amboise

Dit optrekje was ooit de residentie van verschillende Franse koningen. Het kasteel is echter vooral gekend vanwege het graf van Leonardo Da Vinci, terug te vinden in de nabijgelegen Chapelle Saint Hubert. De Italiaanse grootmeester stierf in 1519 in Clos Lucé, niet ver van Amboise, waar hij kwam wonen op uitnodiging van koning Frans I.

Het kasteel van Azay-le-Rideau

Het kasteel van Azay-le-Rideau werd ergens tussen 1510 en 1528 gebouwd door de penningmeester van Frans I. De Franse schrijver Balzac was een onvoorwaardelijke fan van het bouwwerk.

Het kasteel van Blois

Dit kasteel was in de 15de en 16de eeuw de geliefkoosde residentie van verschillende Franse koningen. Lodewijk XII werd er geboren en Frans II en Karel IX hebben er grote delen van hun leven doorgebracht.

Het kasteel van Brissac

Met z'n 7 verdiepingen is dit het hoogste kasteel van Frankrijk. De Franse revolutie heeft het gebouw niet gespaard en tussen 1884 en nu werden er tal van restauratiewerken uitgevoerd. Het kasteel is toegankelijk voor het grote publiek en is de jaarlijkse thuisbasis van het Festival de la Vallée de la Loire.

Het kasteel van Châteaudun

Het kasteel van Châteaudun werd in de 15de en 16 de eeuw gebouwd. De merkwaardige slottoren trekt meteen de aandacht: hij is zo maar eventjes 31 meter hoog met een diameter van 17 meter.

Het Kasteel van Cheverny

Het Château de Cheverny was een inspiratiebron voor de Belgische striptekenaar Hergé en zijn populaire held Kuifje: dit stulpje stond namelijk model voor kasteel Molensloot, dat regelmatig in de strips voorkomt. Het kasteel herbergt zelfs een permanente tentoonstelling over het werk van de tekenaar. Cheverny is ook vermaard omwille van de prachtige inrichting en een rijke collectie kunstvoorwerpen en tapijten. In de omgeving worden regelmatig jachtpartijen te paard georganiseerd.

Het kasteel van Chaumont-sur-Loire

Dit kasteel was tot 1559 in handen van Catherine de Médicis. In dat jaar besloot ze andere kasteellucht op te snuiven, namelijk die van het kasteel van Chenonceau van Diane de Poitiers.

De stallen

De stallen van het kasteel van Chaumont werden ooit beschouwd als de meest luxueuze van Europa.

Het kasteel van Chenonceau

Prachtige bloementuinen, een oogverblindend mooi park, de kamers van Diane de Poitiers, Catherine de Médicis en Louise de Lorraine: dit alles maakt van Chenonceau het meestbezochte privémonument in Frankrijk. Een reputatie die het met verve waarmaakt.

Kasteel van Chinon

In 1427, in volle honderdjarige oorlog, vlucht Karel VII naar Chinon. Twee jaar later ontmoet hij daar een zestienjarig meisje die hem vertelt dat ze visioenen kreeg waarin haar werd verteld dat Orleans moest gered worden. De troon zou aan de wettige koning worden teruggegeven. Ze heette Jeanne D'Arc.

Het kasteel van Langeais

Het kasteel van Langeais werd in de Middeleeuwen opgetrokken op een rotsmassief boven de Loire. Karel VII trouwde er met Anne de Bretagne op 6 december 1491.

Het kasteel van Saumur

Het kasteel van Saumur was minder populair bij adellijk volk: onder Lodewijk XIV en Napoleon werd er namelijk een gevangenis van gemaakt. In 2001 stortte een deel van de vestingmuur in. Daarbij werden lager gelegen huizen beschadigd. In 2007 werden de stabilisatie- en restauratiewerken aangevat.

Het kasteel van Valençay

Georges Sand schreef over dit kasteel : "Dit is één van de betoverendste plekken op aarde en geen enkele koning bezit over een mooier park". Vroeger was het bouwwerk eigendom van Talleyrand, Frans diplomaat. Op het domein is tegenwoordig een dierenpark gevestigd. Talleyrand ligt begraven in een kapel niet ver van het kasteel.

Het kasteel van Villandry

Villandry werd gebouwd in opdracht van Jean le Breton, minister van Financiën onder Frans I. Als voormalig Frans ambassadeur in Italië had hij de mogelijkheid om zich te verdiepen in de kunst van de tuinaanleg. De tuinen van Villandry zijn van een uitzonderlijke schoonheid.

Beauregard

Kleiner dan Chambord of Amboise maar minstens even charmant: het kasteel van Beauregard. Het domein is welbekend om z'n "Galerie des Illustres", een vertrek dat 327 portretten herbergt. Je kan er onder meer Filips IV en Lodewijk XIII bewonderen. De vloerbedekking werd gelegd in Delftse tegels. Op elke tegel staat een soldaat afgebeeld. Het geheel stelt een marcherende legereenheid voor.

Het kasteel van Pléssis-Bourré

Het kasteel van Pléssis-Bourré werd ontworpen door Jean Bourré, schatbewaarder en vertrouweling van Lodewijk XI. Het is tot op de dag van vandaag privé-eigendom, maar de familie Sauvebeuf zet regelmatig de deuren open voor het grote publiek. Er werden tal van Franse films opgenomen, denken we maar aan « Le Bossu » of « Fanfan la Tulipe ».

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top