Een reis Down-Under

Nieuws | De opera van Sydney, de koala, Uluru, Great Barrier Reef, ... Welcome in Australia, mate

Door Pickx

Deel dit nieuws

Deze week trekken we naar onze tegenvoeters. Australië ligt aan het andere eind van de wereld en is niet alleen een land met vele gezichten, maar ook een continent...

Het symbool

De koala is misschien wel het symbool van Australië. Dit kleine, schattige beertje voedt zich met eucalyptusbladeren. Het haalt er ook zijn benodigde hoeveelheid water uit, want een koala drinkt nooit.

Het beertje, dat enkel te vinden is in Australië, staat vandaag op de lijst met dieren die met uitsterven bedreigd zijn.

De kangoeroe

Nog zo'n nationaal symbool is de kangoeroe.

De kangoeroe is een herbivoor en staat bekend voor zijn grote achterpoten waarmee het verre sprongen kan maken en voor zijn buidelzak waarin de kleintjes gezoogd worden.

De rode reuzenkangoeroe is de grootste en kan tot 1m80 groot worden en tot 85 kg wegen. Kleine tot middelgrote kangoeroes worden ook wallaby's genoemd en dat is ook de bijnaam van het nationale rugbyteam.

Sydney Opera House

Sydney mag dan wel de bekendste stad van Australië zijn, het is niet de hoofdstad.

Het Sydney Opera House van de Deense architect Jørn Utzon is een van de opvallendste bouwwerken uit de 20ste eeuw en vormt het visitekaartje van Sydney.

Het expressionistische gebouw vormt een spectaculair schelpenpatroon en werd in 1973 door koningin Elizabeth II geopend.

Harbour Bridge

Harbour Bridge, de stalen brug vlakbij de Opera van Sydney, is een strategisch punt van de stad. De brug werd in 1932 ingehuldigd en loopt over de baai van Sydney.

De Sydney Harbour Bridge is 1149 meter lang en is de breedste brug ter wereld. De brug bestaat uit zes miljoen met de hand geslagen klinknagels.

Melbourne

Melbourne is de tweede grootste stad van Australië na Sydney. De stad staat bekend als de culturele hoofdstad van Australië en als modehoofdstad en wordt ook al eens "Garden City" genoemd dankzij de vele uitgestrekte parken.

De stad ligt aan de rivier Yarra en de baai van Port Phillip.

Melbourne heeft de grootste haven van Australië.

Melbourne Park

Melbourne heeft altijd al veel belang gehecht aan sport. Zo was het gaststad voor de Olympische Spelen van 1956 en de Commonwealth Games van 2006.

Jaarlijks vindt in het Albert Park ook de Grote Prijs Formule 1 van Australië plaats.

En de fans van Justine Henin kennen vast het Melbourne Park, want daar vindt de Australian Open plaats, het eerste Grand Slam tornooi van het tennisseizoen.

Canberra

Canberra werd in 1913 opgericht om de hoofdstad te worden van Australië en daarmee een einde te maken aan de wedijver tussen Sydney en Melbourne. Het grootste deel van de bevolking bestaat dan ook uit ambtenaren.

Canberra is de enige belangrijke Australische stad die niet aan de oceaan grenst.

Perth

Perth is de enige grote stad aan de westkust van Australië, een regio waar relatief weinig mensen wonen. Perth en zijn agglomeratie herbergt ongeveer 80 procent van de totale bevolking van West-Australië.

We spreken over een zeer dynamische stad die bovendien over een belangrijke mijnindustrie beschikt.

Het feit dat Perth in dezelfde tijdszone ligt als talrijke Aziatische steden, biedt de stad een enorm commercieel voordeel.

Tasmanië

Tasmanië is een eiland ten zuiden van Australië en vormt de kleinste deelstaat van het land. Toch telt het ongeveer 500 zelfstandige beschermde gebieden, goed voor 40 procent van de totale oppervlakte.

Tasmanië is bergachtig en bloedmooi. De bergen, rivieren en meren zorgen voor adembenemende landschappen.

Het Grote Barrièrerif

De grootste toeristische attractie van Australië is de Great Barrier Reef alias het Grote Barrièrerif.

Het grootste koraalrif ter wereld strekt zich uit over meer dan tweeduizend kilometer in Queensland aan de noordoostkust van Australië.

Het Grote Barrièrerif wordt vaak het achtste wereldwonder genoemd, maar de koralen worden bedreigd door de opwarming van het klimaat.

De wereld van Nemo

Onder water is het spektakel gewoonweg overweldigend. De zeeanemonen en vissen met levendige kleuren zouden zo uit de Pixarstudio kunnen komen.

Deze clownvis is dan ook de papa van Nemo, nog altijd naarstig op zoek naar zijn zoon.

Het paradijs

Het Grote Barrièrerif maakt niet enkel diepzeeduikers gelukkig. De witte zandstranden aan de rand van het rif geven een heerlijk voorsmaakje van het paradijs.

The Territory

Het Noordelijke Territorium of "The Territory" zoals de Australiërs het vaak noemen, is voornamelijk wildernis en telt amper inwoners. De hoofdplaats is Darwin, de meest noordelijke stad van Australië.

De regio herbergt twee van de meest bezochte natuurgebieden van het land: het tropische Kakadu en het wereldberoemde Uluru-Kata Tjuta (foto).

Crocodile Dundee

In Australië is niet de leeuw de koning van de jungle, maar wel de zoutwaterkrokodil, de grootste nog levende krokodilsoort.

Het National Park Kakadu bestaat voor 80 procent uit boomsavannes, maar het zijn vooral de wetlands, waar Crocodile Dundee werd opgenomen, die het park wereldberoemd maken.

De wetlands liggen aan de drie Alligator Rivers. Een misleidende naam, want het zijn wel degelijk zoutwaterkrokodillen die er huizen.

Uluru

Op ruim 400 kilometer van Alice Springs, in het hart van een gebied dat door de kleur van de aarde bekend staat als het Rode Centrum, bevindt zich een heilige plaats voor de Aborigines: de rotsformatie Uluru.

Uluru of Ayers Rock ligt in het Uluru-Kata Tjuta National Park. Het gebied werd in 1985 teruggegeven aan de oorspronkelijke bewoners, de Anangu. Zij hebben het teruggeleased aan de regering voor 99 jaar, maar zorgen wel voor het onderhoud en management van het park.

De top

De meeste toeristen bezoeken Uluru bij zonsopgang of zonsondergang. Door de veranderende lichtinval lijkt de rots van kleur te veranderen.

Een klim naar de top is volgens de Anangureligie taboe, maar de Aborigines kunnen niet verhinderen dat toeristen het wel doen.

De klim vraagt een zware fysieke inspanningen waaraan al toeristen bezweken zijn. Van op de top heb je een adembenemend vergezicht over de woestijn van het Noordelijke Territorium.

Kata Tjuta

In hetzelfde park als Uluru, een vijftigtal kilometer verderop, ligt Kata Tjuta, ook bekend als The Olgas.

"Kata Tjuta" betekent in de taal van de Anangu-Aborigines "Vele Hoofden". Het is een formatie van een dertigtal rotsen, waarvan de hoogste meer dan 500 meter hoog is.

Didgeridoo

De oorspronkelijke bewoners van Australië zijn de Aborigines en vormen nu slechts een procent van de bevolking. De Aborigines waren jagers en nomaden, maar nu wonen de meesten in de steden, al is er nog een aantal dat woont in afgelegen nederzettingen of teruggegeven natuurgebieden.

De aborigines jaagden met behulp van een boemerang en bespeelden een boomstronk van de eucalyptus die uitgehold werd door termieten: de didgeridoo.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top